Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η 7η πορεία και ποδηλατοδρομία αλληλεγύης από τους εργαζόμενους στα βελγικά ΜΜΕ, η οποία αυτή τη φορά θα γίνει για την υποστήριξη Ελλήνων ανέργων δημοσιογράφων και εργαζομένων σε δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα αλλά και για το σύνολο του ελληνικού λαού.

Ads

Οι δρομείς θα περάσουν από όλους τους οργανισμούς Τύπου που έχουν δεχθεί να συμμετάσχουν στη δράση, θα καλύψουν μια διαδρομή 42 χλμ περίπου σε έξι περίπου ώρες και οι ποδηλάτες μια διαδρομή 90 χλμ σε εφτά, καταλήγοντας στα κεντρικά γραφεία της Φλαμανδικής Ραδιοτηλεόρασης VRT.

Η πορεία θα καταλήξει στα κεντρικά του VRT, όπου θα υπάρξει δείπνο αλληλεγγύης στο ο οποίο θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με τους συνδικαλιστές του VRT.

Το Κάλεσμα

Αγαπητοί συνάδελφοι των βελγικών ΜΜΕ, Είναι η αλληλεγύη σημαντική για σας; Σας απασχολεί η κατάσταση των συναδέλφων σας στα ΜΜΕ άλλων ευρωπαϊκών χωρώων;
Θα θέλατε να συμμετάσχετε σε μια ευχάριστη δράση με άλλους συναδέλφους σας;
Θα θέλατε να στηρίξετε συναδέλφους που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους κάνοντας σπόρ; Η θα θέλατε απλώς, να μάθετε τι συμβαίνει στον τομέα σας;

Ads

Σ’αυτή την περίπτωση πρέπει να διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί.

Ζητούμε τη παρουσίας σας και αυτή των συναδέλφων σας και του οργανισμού Tύπου στον οποίο εργάζεστε, κατά την 7η  εργατική πορεία και ποδηλατοδρομία. Το 2015, τα οφέλη από αυτή θα διατεθού στους συναδέλφους μας στα ελληνικά μέσα επικοινωνίας. Οι τέσσερις πρώτες χρονιές αυτής της δράσης αλληλεγγύης ήταν μέρος της ετήσιας δράσης αλληλεγγύης του STUBRU, Music for Life. Από το 2013, οι δρόμοι μας έχουν χωριστεί και όλο και περισσότεροι εκδότες έντυπου Τύπου συμμετέχουν.

Η εργατική πορεία και ποδηλατοδρομία είναι ένα επιχορηγούμενο πρόγραμμα. Τρέχουμε με τα πόδια και με το ποδήλατο περνώντας από όλους τους οργανισμούς Τύπου που θέλουν να συμμετέχουν. Οι δρομείς καλύπτουν τον αριθμό των χιλιομέτρω που θέλει ο καθένας και καλύπτουν όλη την απόσταση και όλα αυτά σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαιότητας, χαράς και αλληλεγγύης.

Οι ποδηλάτες μπορούν να κάνουν όλο το ταξίδι, αλλά μπορούν επίσης να ενταχθούν στην ομάδα σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής ή να συμμετέχουν με άλλους ποδηλάτες. Οδηγούμε με ευχάριστη, ταχύτητα ώστε οι ομάδες να μπορουν να παραμείνουν μαζί.  Δε θα χρειαστούν αγωνιστικές μοτοσικλέτες. Εάν υπάρχουν αρκετοί ποδηλάτες, θα κάνουμε δύο ταξίδια (και ψυχαγωγικό και αθλητικό).

Όλοι οι συμμετέχοντες θα στηρίζονται από τους φίλους και τους συναδέλφους τους σε κάθε αριθμό των χιλιομέτρων που εκτελούν. Η πορεία καταλήγει στη Φλαμανδική Ραδιοτηλεόραση VRT, η οποία θα προσφέρει δείπνο αλληλεγγύης για τους συμμετέχοντες, αλλά και για τους συναδέλφους, τους φίλους ή μέλη της οικογένειας που δεν έχουν συμμετάσχει ενεργά. Τα οφέλη από τα γεύματα προορίζονται επίσης για τη δράση αλληλεγγύης.

Ο σκοπός της 7ης πορείας είναι να βοηθήσει τόσο τους εργαζόμενους στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι υποφέρουν, όσο το σύνολο του ελληνικού λαού. Δημοσιογράφοι επιβιώνουν χάρη σε δέματα με τρόφιμα και δωρεές. Η αμοιβή τους είναι πενιχρή ή ανύπαρκτη.

Στις 11 Ιουνίου 2013, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε, σε συμφωνία με την Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ.

Στη θέση της άνοιξε μια νέα δημόσια τηλεόραση κακής ποιότητας,  η NEΡIT. Οι απολυμμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του εξοπλισμού και συνεχίζουν να μεταδίδουν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα μέσω δικού τους διαδικτυακού καναλιού: www.ertopen.com. Εδώ και 17 μήνες εργάζονται όλοι εκεί αφιλοκερδώς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίσαμε να οργανώσουμε την πορεία – ποδηλατοδρομία αλληλεγγύης της 24ης Απριλίου 2015 για: Ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη για τους εργαζόμενους και τους δημοσιογράφους στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα:
Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτή τη δράση, και αν μπορείτε να κινητοποιήσετε τους συναδέλφους σας και το σωματείο σας, υπάρχουν πολλές δυνατότητες συμμετοχής:

  • να τρέξετε ή να οδηγήσετε ένα ποδήλατο εσείς οι ίδοι
  • να ενθαρρύνετε τους συναδέλφους σας να κάνουν το ίδιο
  • να υποστηρίξετε τους συναδέλφους σας που συμμετέχουν
  • να διαφημίσετε τη δράση (π.χ. αφίσες)
  • να δεχθείτε δρομείς και ποδηλάτες στις εγκαταστάσεις σας
  • να ενθαρρύνετε τους συναδέλφους, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά, να γίνου χορηγοί της δράσης και να συμμετέχουν στο γεύμα

Εάν εξακολουθείτε να έχετε απορίες ή θέλετε να συμμετάσχετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ακόλουθη διεύθυνση: [email protected]. Οι Έλληνες συνάδελφοί μας στηρίζονται σε εσάς και σας ευχαριστούν  με όλη τους την καρδιά!