Το ΠΙΚΠΑ είναι ένας ανοικτός προσφυγικός καταυλισμός στη Μυτιλήνη. Είναι ένας αυτοοργανωμένος, αυτόνομος χώρος που λειτουργείται από εθελοντές και έχει δημιουργηθεί με βάση την αρχή της αλληλεγγύης. 

Ads

Άνοιξε πριν τρία χρόνια και είναι τώρα ένας αναπτυσσόμενος και υπό εξέλιξη καταυλισμός σαν απάντηση στην προσφυγική κρίση στο νησί.

To ΠΙΚΠΑ στοχεύει να είναι μια αυτο-βιώσιμη κοινότητα. Οι εθελοντές, οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες εκεί, σε συνεργασία με εθελοντές από τις κοινότητες Ecovillage και Permaculture δουλεύουν για την αναβάθμιση του εδάφους και τη φύτευση φυτών, λαχανικών, δημητριακών αλλά και βοτάνων και οπωροφόρων δέντρων. 

«Το λίπασμα που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι από τα περισσεύματα της χορτοφαγικής κουζίνα μας. Έχουμε κάνει το σχεδιασμό του κήπου στο έδαφος και διαχωρίζονται οι χώροι για τα διάφορα είδη που πρόκειται να καλλιεργηθούν», λένε.

Ads

image

«Η ελπίδα μας είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο αυτός ο κήπος θα προμηθεύσει τα λαχανικά και τα βότανα για την κουζίνα μας και σε δύο χρόνια θα έχουμε μερικά φρούτα και ένα μικρό παρθένο δάσος που θα δούμε να αυξάνεται ως σύμβολο της κοινότητας μας», σημειώνουν.
 

 

image

«Σε μια ευρύτερη προοπτική, ελπίζουμε ότι ο κήπος μας θα γίνει ένας χώρος όπου οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες μπορούν να συνεργαστούν με τους κατοίκους της περιοχής και όλη η διαδικασία θα λειτουργήσει θεραπευτικά δίνοντάς τους ελπίδα, καθώς ο κήπος μεγαλώνοντας θα τους δείχνει ότι η ζωή είναι πάντα ανθεκτική και ότι μπορούν και οι ίδιοι να ανθίσουν και πάλι», καταλήγουν οι εθελοντές του ΠΙΚΠΑ.

Πηγή: Enallaktikos