Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην Πλατεία Κοτζιά, το Feeding the 5000, μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, θα προσφέρει ένα λαχταριστό γεύμα δωρεάν σε περισσότερους από 5000 πολίτες. Της Χαράς Φρουδαράκη.

Ads

Το γεύμα θα προετοιμαστεί από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, με κύρια συστατικά του περισσότερο από έναν τόνο ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα, που θα κατέληγαν στα σκουπίδια και δεν θα έφταναν ποτέ στην αγορά εξαιτίας της εμφάνισής τους ή λόγω περισσεύματος.

Πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται σε αγρούς, σουπερμάρκετ, νοικοκυριά και εστιατόρια, ενώ σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό σπαταλάμε 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.

Ads

Προτεραιότητα είναι η μείωση της σπατάλης κρίνοντας με λιγότερα αισθητικά κριτήρια και πιο δίκαιο μοίρασμα του κόστους της σπατάλης μεταξύ παραγωγού και εμπόρου, καθώς και η αναδιανομή της τροφής σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος ο οποίος μόλις υιοθετήθηκε και από τις ΗΠΑ.

Το Με-Νού για 5000 θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων.

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκαλούν το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα: ένα γιγαντιαίο μπριάμ! Το γεύμα θα προετοιμαστεί με λαχανικά που θα συλλεχθούν από την κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, εταιρείες διανομής αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει:

– Μαγειρικές επιδείξεις από τους Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γκίκα Ξενάκη και Tip the Chef που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις ανατολίτικες γεύσεις και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών για την αξιοποίηση του φαγητού που μας περισσεύει.
– Αnti-food waste cocktails από τον Γιάννη Κοροβέση.
– Ντισκοσούπα street party, όπου το κοινό μαζί με εθελοντές θα φτιάξει και θα απολαύσει μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής.
– Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 3-12 ετών γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές. Τις δράσεις συντονίζουν το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ανατολική Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΕ και η κολεκτίβα Troo Food Liberation.
– Φωτογραφικός διαγωνισμός «Του στραβού το δίκιο» από το WWF. Φωτογραφιζόμαστε με ένα «άσχημο» φρούτο ή λαχανικό και αναδεικνύουμε την όμορφη όψη τους.

Το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, θα οργανωθεί το ΝτισκοΣούπα πάρτυ, όπου πάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα 1200 κιλά φρουτολαχανικών για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.

Το Με-Νού για 5000 διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το British Council, το Βack to Commons και το πρόγραμμα EU FUSIONS και με την πολύτιμη συμβολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, καθώς και με την υποστήριξη του προγράμματος συνΑθηνά.

Μέρος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που θα συλλεχθούν με αφορμή την εκδήλωση θα διατεθούν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος».

Βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η ανάδειξη του πιο αποτελεσματικού τρόπου καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων μέσα από πιο σωστή διαχείριση της τροφής. Προτεραιότητα είναι η μείωση της σπατάλης μέσα από λιγότερα αισθητικά κριτήρια και πιο δίκαιο μοίρασμα του κόστους της σπατάλης μεταξύ παραγωγού και εμπόρου, καθώς και η διανομή της τροφής σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

«Οι λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων είναι εύκολες και νόστιμες, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά κυρίως στα στάδια παραγωγής και πώλησης τροφίμων. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, ούτε η τσέπη μας αλλά ούτε και ο πλανήτης αντέχουν το μέγεθος της σπατάλης που βλέπουμε σήμερα. Το Με-Νού για 5000 θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα από τους συνανθρώπους μας, προς τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς ότι η τροφή είναι πολύτιμη και είναι ανεπίτρεπτο να σπαταλιέται, ειδικά σε μια εποχή που πολύ συνάνθρωποι μας στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο την έχουν ανάγκη. Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων είναι ευθύνη όλων μας, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε το πιο σημαντικό βήμα προς ένα διατροφικό σύστημα που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο», αναφέρει η Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης Feedback.

Το Με-Νού για 5000 είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων που έχουν διοργανωθεί σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, η Νέα Υόρκη, το Οουκλαντ, το Ναϊρόμπι, η Βαρσοβία και η Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατεία Feeding the 5000.

Επισκεφθείτε το facebook event και δείτε όλες τις ενημερώσεις εδώ.

Όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει μπορεί να συμπληρώσει τη φόρμα εθελοντισμού που θα βρει εδώ.

Ραντεβού την Κυριακή στην πλατεία Κοτζιά!