Πάνω από 200 επιλεγμένα έργα μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα προκρίθηκαν στον φετινό 17ο μαθητικό διαγωνισμό για τους πρόσφυγες με θέμα: «Ρατσισμός και ξενοφοβία. Επικίνδυνα φαινόμενα για μία χώρα». Τον διαγωνισμό, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών των τελευταίων ετών, με μεγάλη ανταπόκριση μαθητών από την περιφέρεια, διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων.

Ads

 

Συνολικά 43 μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Νέα Βύσσα Έβρου, Ροδόπη, Πρέβεζα, Σύμη, Κάλυμνο, Καλαμάτα, Κεφαλλονιά, Αιγάλεω κ.α.) διακρίθηκαν για τις εκθέσεις, τις ζωγραφιές, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις τους.
 
Ειδικά βραβεία απέσπασαν, επίσης, η ομαδική εργασία μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, του ελληνικού σχολείου στο Αννόβερο της Γερμανίας, της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη, αλλά και η συμμετοχή του πολωνικού σχολείου στην Αθήνα.
 
Παράλληλα, συμμετείχαν 39 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής στην Αγριά Βόλου, τη Μακρινίτσα, τη Μυτιλήνη και την Κρήτη, οι οποίοι αφηγήθηκαν την προσωπική τους ιστορία μέσα από εκθέσεις, ζωγραφιές, αφίσες και χειροτεχνίες.
 
«Η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να πει ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές και τις μαθήτριες που ξεχώρισαν με τη δημιουργικότητα, την ευστοχία και την ευαισθησία τους. Οι μαθητές κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις παίρνοντας “θέση” ενάντια στο ρατσισμό, αφού προηγουμένως συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και την τοπική κοινωνία» αναφέρει η υπεύθυνη τομέα ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας, Καίτη Κεχαγιόγλου.
 
Οι διακριθέντες μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2012 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.
 
H αξιολόγηση των συμμετοχών πραγματοποιήθηκε από Ειδική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών (Ι.Π.Ε.Μ.) της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.