Το 1ο εξειδικευμένο Κέντρο Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους θύματα κάθε μορφής Κακοποίησης ή bullying στην Ελλάδα είναι πλέον πραγματικότητα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην περιοχή του Ζωγράφου.

Ads

«Το Σπίτι του Παιδιού» αποτελεί ένα Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά θυματοποιημένα, εμπλεκόμενα σε περιστατικά bullying και γενικά παιδιά που έχουν εκτεθεί πρόσφατα ή παλαιότερα σε έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, προσαρμογής ή συμπεριφοράς.

O Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος στο θερμό του καλωσόρισμα υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας της συγκεκριμένης δομής που αποτελεί μια ειδικευμένη υπηρεσία, μοναδική στη χώρα και πρωτοποριακή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης ο οποίος δήλωσε «Όλες οι συνεργασίες που γίνονται με σκοπό την προστασία των παιδιών με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο ως Υπουργό, ως Εγκληματολόγο και φυσικά ως άνθρωπο. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σώσουμε τα παιδιά που αποτελούν την επόμενη γενιά αφού τραυματίζονται από δικά μας λάθη».

Ads

«Το Σπίτι του Παιδιού» στην πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του διαθέτει δυναμικότητα που αφορά στη μακροχρόνια ψυχοθεραπευτική κάλυψη 80-100 παιδιών και στην υποστήριξη των οικογενειών τους. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από «Το Σπίτι του Παιδιού» περιλαμβάνουν: 

● Έγκαιρη παρέμβαση – αξιολόγηση – συμβουλευτική υποστήριξη.
● Διάγνωση και θεραπεία όλου του φάσματος των παιδοψυχιατρικών προβλημάτων.
● Σε παιδιά θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης που εμφανίζουν ψυχοπαθολογικές διαταραχές η όλη προσέγγιση περιλαμβάνει επίσης την σφαιρική αντιμετώπιση όλων των ενδεχόμενων παράλληλων αναγκών τους συμπεριλαμβανομένων της διάγνωσης και θεραπείας ειδικών μαθησιακών αναγκών και της παροχής υπηρεσιών λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ειδικής διαπαιδαγώγησης.
● Συμβουλευτική σε γονείς, φροντιστές και λοιπά πρόσωπα αναφοράς.
● Παρακολούθηση – καταγραφή – στατιστική επεξεργασία των αναγκών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που απορρέουν από τα περιστατικά κακοποίησης των παιδιών.
● Δράσεις ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης της κοινότητας με στόχο την πρόληψη κάθε μορφής φαινομένων παιδικής κακοποίησης.
● Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν.