Ημερίδα για την ενδοσχολική βία θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Τόπος Αλλού (Κεφαλληνίας 17), το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 10.30, με τη συνεργασία του «Χαμόγελου του Παιδιού». Το Νοέμβριο θα ακολουθήσει η παράσταση «Γιάννης “X” = ξένος» που καταπιάνεται επίσης με την ενδοσχολική βία.

Ads

Το κείμενο του «Γιάννης “Χ” = ξένος» είναι προϊόν συνεργασίας δύο θεάτρων. Του Τόπος Αλλού και του Taastrup teater από την Κοπεγχάγη. Τα δύο θέατρα έχουν μια πολύχρονη, λειτουργική σχέση και συνεργασία με αφορμή Ευρωπαϊκά προγράμματα για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Το «Γιάννης Χ=xenos» προέκυψε από αυτή τη συνεργασία και είναι συνέχεια της.

Η παράσταση θα είναι έτοιμη το Νοέμβριο. Προηγουμένως θα γίνουν παραστάσεις για τους εκπαιδευτικούς.

image

Ads

Η παράσταση  «Γιάννης “Χ” = ξένος» παρακολουθεί τον Γιάννη στην καθημερινή ζωή του στο σχολείο, στο σπίτι και στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά. Ο Γιάννης έχει έρθει από την επαρχία. Η μητέρα του (Eλληνίδα από την Βόρειο Ήπειρο) γνώρισε τον πατέρα του στην Αθήνα όταν αυτός ήταν στρατιώτης και εκείνη φοιτήτρια της Αγγλικής φιλολογίας. Παντρεύτηκαν και ανέβηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου έζησαν εκεί. Εκεί γεννήθηκε και ο Γιάννης. Καλός μαθητής, ένα παιδί με ποιότητα. Τώρα η μητέρα του χώρισε από  τον πατέρα του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα και να δουλέψει σαν οικιακή βοηθός σε σπίτι με έναν υπερήλικα . Μαζί της και ο Γιάννης που αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο. Στο καινούργιο σχολικό περιβάλλον για ανεξήγητους λόγους (όπως είναι πάντα οι λόγοι της ενδοσχολικής βίας) αρνούνται να τον δεχτούν. Έτσι ο Γιάννης γίνεται το θύμα μιας σειράς αναίτιων επιθέσεων από την διαμορφωμένη ομάδα «των νταήδων» του σχολείου με κάθε αφορμή.

Η παράσταση φέρνει στο φως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά των συμπεριφορών του «θύματος» και του «θύτη». Έτσι τα παιδιά μέσα από το θέατρο παρακολουθούν και αναγνωρίζουν συμπεριφορές και χαρακτήρες και  επί πλέον καλούνται να πάρουν θέση και να κρατήσουν αποστάσεις από το φαινόμενο. Ο νέος που δέχεται την βία και ο άλλος που την εξασκεί, στο πρόσωπο και στο παίξιμο των ηθοποιών, αποκτάει μια απόσταση και  μέσα από αυτήν μπορεί κανείς να δει καλύτερα τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά της ενδοσχολικής βίας. Έτσι οι μαθητές/θεατές αποστασιοποιούνται πιο εύκολα από συμπεριφορές και συμβάντα που έχουν δει να γίνονται πάνω στη σκηνή και συνειδητοποιούνται. Αποκτούν γνώμη, παίρνουν θέση  και αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους

Κείμενο-σκηνοθεσία
Νίκος Καμτσής

Κοστούμια
Μίκα Παναγου

Video editing-προβολές 
Γιώργος Αλεξίου

Μουσική  
Drängarna