Η Σκυτάλη ανοίγει τον νέο κύκλο της για άλλη μία χρονιά και καλεί νέους χορευτές να την εμπλουτίσουν δημιουργικά, να εμπνεύσουν τις δράσεις της και να ανθίσουν καλλιτεχνικά μέσα σε μία κοινότητα την οποία οι ίδιοι θα έχουν σχεδιάσει.

Ads

Το πρόγραμμα Σκυτάλη είναι ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον χορό που έχει σαν στόχο να ενδυναμώσει προσωπικά, καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά τους νέους χορευτές και να φέρει τα παιδιά, τα σχολεία και την κοινότητα πιο κοντά στην τέχνη του χορού. Η ιδέα του μεταλαμπαδεύω, δίνω την «σκυτάλη» και εκπαιδεύω εκείνον που την έλαβε, ώστε να γίνει ικανός να κάνει το ίδιο, είναι η ουσία και ο πυρήνας αυτού του προγράμματος. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μέχρι στιγμής εθελοντικά και μετράει ήδη τρία χρόνια πορείας.  

Διαβάστε επίσης:

Μέσα από τις διαδικασίες, τις πρακτικές και το σχεδιασμό του προγράμματος, οι νέοι χορευτές θα έχουν την ευκαιρία:

Ads
  • να χορέψουν και να δημιουργήσουν μέσα από χορογραφίες που θα οδηγήσουν συνεργαζόμενοι με το πρόγραμμα χορογράφοι.
  • να πάρουν συμβουλές και ανατροφοδότηση τόσο από πεπειραμένους καλλιτέχνες όσο και από την ομάδα που έχει δημιουργηθεί έως τώρα.
  • ν’ανακαλύψουν πώς μεταδίδεται η γνώση και η αγάπη για την κίνηση σε παιδιά σχολείων, που δεν έχουν έρθει απαραίτητα σε επαφή με αυτή.
  • να επεξεργαστούν το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό σαν βασικό εργαλείο διδασκαλίας.
  • να αποτελέσουν δυναμικό στοιχείο μιας κοινότητας που σχεδιάζεται από τα μέλη της, που επενδύει στο ατομικό για να στηρίξει το ομαδικό.
  • να εμπλακούν ουσιαστικά με έννοιες οργάνωσης της ομάδας, συνύπαρξης, ορίων, κανόνων και αλληλεπίδρασης των μελών ενός συνόλου.

Η Σκυτάλη διαγράφει κάθε χρόνο έναν κύκλο 5 έως 7 μηνών και περιλαμβάνει δύο αλληλένδετους άξονες:  α) την επιμόρφωση και πρακτική εξάσκηση του νέου χορευτή/χορογράφου/παιδαγωγού και β) την εισαγωγή του χορού στο Δημόσιο σχολείο.

Τους πρώτους τρεις μήνες του κάθε κύκλου, επαγγελματίες του χορού, προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί (χορογράφοι, ιστορικοί, μουσικοί, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι) μεταγγίζουν τη γνώση, την έμπνευση και δημιουργικότητα του χορού σε νέους χορευτές. Μέσα από μαθήματα, διαλέξεις, συναντήσεις και πρόβες,  οι νέοι χορευτές έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν τις δεξιότητες που απόκτησαν στην ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση, να γευτούν την εμπειρία της δημιουργίας μιας παράστασης και της σκηνικής παρουσίας.

Τους δύο επόμενους μήνες, σε 10 διδακτικές ενότητες, οι χορευτές μεταδίδουν τη γνώση και την αγάπη για την κίνηση σε μαθητές Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων της Αττικής στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου της Σκυτάλης οργανώνονται παραστάσεις όπου οι χορευτές χορεύουν μπροστά στους μαθητές κι έπειτα οι μαθητές με τη σειρά τους παρουσιάζουν μπροστά σε δασκάλους, γονείς και την τοπική κοινότητα τη χορογραφία που ετοίμασαν μαζί με τους χορευτές. Με αυτό τον τρόπο χορευτές και μαθητές περνούν διαδοχικά από τους ρόλους  του δημιουργού, του ερμηνευτή, του θεατή.  
Ο κάθε κύκλος της «Σκυτάλης» διαρκεί από 5 έως 7 μήνες και περιλαμβάνει:

  1. Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2015:
  • Μαθήματα αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης από την ομάδα της και από τους συνεργαζόμενους χορογράφους
  • Πρόβες για τη δημιουργία χορογραφίας με τους προσκεκλημένους  χορογράφους
  • Μεθοδολογία και προετοιμασία μαθημάτων κίνησης σε μαθητές σχολείων
  • Διαλέξεις, σεμινάρια και συμβουλευτική από πεπειραμένους καλλιτέχνες και ακαδημαικούς (χορογράφους, χοροθεραπευτές, παιδαγωγούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, ακαδημαϊκούς κά)
  1. Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2016:
  • Οχτώ με δέκα διδακτικές ενότητες για κάθε συνεργαζόμενο δημόσιο σχολείο.
  • Συναντήσεις των χορευτών σε ομάδες, κάθε εβδομάδα, για προετοιμασία των επισκέψεών τους και ανατροφοδότηση σε σχέση με το προηγούμενο μάθημα.
  1. Αρχές Μαρτίου 2016:
  1. Παραστάσεις των χορογραφιών των χορευτών και των μαθητών των Δημόσιων σχολείων.
  2. Αποτύπωμα: οι μαθητές των σχολείων χρησιμοποιούν την πληροφορία και την εμπειρία που κατέκτησαν στη διάρκεια του προγράμματος της Σκυτάλης για να προσφέρουν ή να αλλάξουν κάτι στο άμεσο φυσικό ή κοινωνικό τους περιβάλλον.

Υποχρεώσεις χορευτών:

  • Συναντήσεις – πρόβες:

2 φορές την εβδομάδα καθημερινές (πρωί ή μεσημέρι) και 2 Κυριακές τον μήνα (σε περίοδο σεμιναρίων και κοντά στις παραστάσεις, το πρόγραμμα των συναντήσεων ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί).

  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η δέσμευση σε όλο τον κύκλο
  • Η συμμετοχή στη Σκυτάλη είναι δωρεάν
  • Στείλτε μας το βιογραφικό σας και δυο λόγια για εσάς ΜΕΧΡΙ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες:

Email: [email protected]  
dancetheprojectc.wordpress.com
facebook.com/projectc.skytali

Υπεύθυνες του Προγράμματος:

Πηνελόπη Ηλιάσκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι.Ρ.Ντάνκαν

Πωλίνα Κρεμαστά, χορογράφος της ομάδας χορού creo, χορεύτρια και καθηγήτρια  χορού