Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που επιτρέπει στους γονείς βρεφών που γεννιούνται χωρίς καθορισμένα χαρακτηριστικά των δύο φύλων να μην σημειώνουν στο πιστοποιητικό γεννήσεως τους μία από τις δύο συμβατικές κατηγορίες, αλλά να επιλέγουν το «φύλο Χ». Τα παιδιά θα μπορούν μετά την ενηλικίωση τους να επιλέγουν το φύλο τους.

Ads

Ο νόμος ψηφίστηκε τον Αύγουστο και τέθηκε σε ισχύ τη 1η Νοέμβρη. Αφορμή για τη ψήφιση αυτού του νόμου, ήταν τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2012  που δήλωνε πως τα δικαιώματα των ερμαφρόδιτων δεν υποστηρίζονται αρκετά. Στόχος της νομοθεσίας είναι να αποτρέψει τους γονείς να πράξουν βεβιασμένα για τα νεογνά τους.

«Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο νόμος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ούτε θηλυκά ούτε αρσενικά, είναι άνθρωποι που δεν ταιριάζουν στις παραδοσιακές νομικές κατηγορίες», δήλωσε στο RT ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου της Βρέμης Κονστάνζε Πλετ.
 
Ως ενήλικες τα άτομα αυτά θα αποφύγουν να χωρέσουν σε ένα συμβατικό πλαίσιο των δύο φύλων συμπληρώνοντας μια τρίτη επιλογή X. Αυτό το είδος συστήματος τριών φύλων εισήχθη στη Αυστραλία το 2011. Στη Νέα Ζηλανδία ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα. Ωστόσο με τη δυνατότητα αυτή δεν τελειώνει ο αγώνας για τα δικαιώματα τους, ενώ οι ακτιβιστές πιστεύουν πως ακόμα πιο δύσκολο από τη νομική σύγχυση είναι η αντιμετώπιση των ατόμων με βάση τα στερεότυπα.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση και τα στοιχεία του 2007, τα οποία επικαλείται το Reuters, τουλάχιστον 150 μωρά γεννιούνται ερμαφρόδιτα ετησίως στη Γερμανία, ενώ κατά μέσο όρο μία στις 2.000 γεννήσεις είναι ένα ερμαφρόδιτο μωρό. Όπως υποστηρίζεται όμως, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς μερικές φορές κάτι τέτοιο δεν ορίζεται άμεσα.

Ads