Ένας «καφές που περιμένει»- μία πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ακόμα κι αυτή την τόσο ταπεινή και απλή συνήθεια, έναν καφέ.

Ads
Ο καφές που… περιμένει κατακτά τελευταία όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου. Η ιδέα απλή και ταυτόχρονα σπουδαία:  Ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας  που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος. 
 
Μία αλυσίδα αλληλεγγύης παγκοσμίως
 
Η ιστορία του «καφέ που περιμένει»  ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά,  η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια. Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή είναι επισήμως καταγεγραμμένες 162 επιχειρήσεις σε 17 χώρες και 112 πόλεις, οι οποίες συμμετέχουν στο δίκτυο των καφέδων που μας περιμένουν.

image
 

Ο καφές της «σχεδίας»
 
Εμπνευσμένοι από την πρωτοβουλία αυτή, οι άνθρωποι του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» έχουν έρθει εδώ και αρκετό καιρό σε επαφή με άτομα (ιδιώτες και ιδιοκτήτες χώρων εστίασης) του εξωτερικού που προωθούν, με τον έναν ή άλλον τρόπο, την ιδέα του καφέ αυτού με τα τόσο έντονα χαρακτηριστικά αλληλεγγύης. Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με ιδιοκτήτες καφέ και στην Ελλάδα, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους, αν και κατά πόσο είναι δεκτικοί να μπουν οι ίδιοι και τα μαγαζιά τους σε ένα αντίστοιχο δίκτυο στην χώρα μας. 

Ads

image
 

Μια απλή πράξη αλληλεγγύης
 
Κάπως έτσι, έχει ξεκινήσει και δυναμώνει η αλυσίδα αλληλεγγύης του «καφέ που περιμένει» σε διάφορες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη. Ήδη καφετέριες τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε άλλες περιοχές συμμετέχουν στην κίνηση αυτή η οποία βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση.
 
Μιλώντας με ανθρώπους που εργάζονται σε καφετέριες που συμμετέχουν στο δίκτυο των «καφέδων που περιμένουν», μας μετέφεραν πως «είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου». «Είναι αξιοπρόσεχτο πως άνθρωποι από το υστέρημά τους, νέοι άνθρωποι από τα λίγα χρήματα που έχουν, δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους», υπογραμμίζουν.
 
Όπως τονίζουν οι ίδιοι, «ο κόσμος έχει μάθει και συμμετέχει ολοένα και περισσότερο στη δράση αυτή, ενώ σταδιακά γίνεται γνωστό και σε όσους δεν δύνανται οικονομικά πως μπορούν να πιουν τον καφέ που τους έχουν κεράσει».
Μάλιστα, όπως μας επισήμαναν, «δεν είναι λίγες οι φορές που και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες μαγαζιών, προσφέρουν από μόνοι τους καφέ σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα».

image

 
Ένα δίκτυο «καφέδων που περιμένουν»
 
Πρόθεση των ανθρώπων του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» ήταν να κινητοποιήσουν την κοινωνία για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο «καφέδων που περιμένουν» και στη χώρα μας. Στόχος, όπως επισημαίνουν, δεν είναι να δημιουργηθούν εστίες «καφέδων που θα περιμένουν» αποκλειστικά και μόνο τους πωλητές της «σχεδίας», αλλά θα είναι εκεί διαθέσιμοι προς όλους εκείνους που πραγματικά δεν έχουν άλλο τρόπο για ένα καφέ.
 
Ένας άλλος, όχι ασήμαντος, στόχος, όπως προσθέτουν, είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να ενισχυθούν και κάποιες μικρές επιχειρήσεις. Μία καλή ευκαιρία να μείνουν ζωντανά τα καφενεία ή καφετέριες της γειτονιάς και ν’ αποκτήσουν και πάλι το συνοικιακό και παρεΐστικο χαρακτήρα τους. Άλλωστε, η ενίσχυση μικρών, τοπικών επιχειρήσεων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του κινήματος του caffé sospeso, από τα πρώτα του κιόλας βήματα.

image
 

Στους χώρους που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο των «καφέδων που περιμένουν» υπάρχει αναρτημένο ένα αυτοκόλλητο «Ένας καφές σε περιμένει» που υποδηλώνει τη συμμετοχή σε αυτό το ξεχωριστό δίκτυο αλληλεγγύης καθώς και το λογότυπο της «σχεδίας». Το μόνο αίτημα προς τα καταστήματα είναι μια έκπτωση της τάξης του 35% για τον καφέ που θα περιμένει (όχι δηλαδή, για τον πρώτο που πίνει ο ίδιος ο πελάτης, αλλά για τον κερασμένο). Συνήθως εκεί κυμαίνεται και η έκπτωση που κάνουν τα καταστήματα για τους καφέδες που είναι «για έξω». 
 
Για κάθε «καφέ που περιμένει» που πληρώνεται, ο καταστηματάρχης θα πρέπει να κόβει την αντίστοιχη απόδειξη και να την τοποθετεί σε εμφανές σημείο (σε βάζο, πίνακα κ.λπ.) ή να αναγράφεται η συναλλαγή σε έναν πίνακα. Ετσι, θα γνωρίζουν όλοι τη συναλλαγή και, βεβαίως, την ύπαρξη του «καφέ που περιμένει».  
Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει μπορεί να επικοινωνήσει με τη «σχεδία». Για κάθε νέο κατάστημα-μέλος που θα προστίθεται θα γίνεται σχετική ανάρτηση στη σελίδα της «σχεδίας» στο facebook, αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της «σχεδίας», όπου υπάρχει ειδική θεματική.

image
 

Η αξία της καλής πίστης
 
Η μεταχείριση των ανθρώπων που αναζητούν τον «καφέ που περιμένει» είναι ένα μείζον ζήτημα που απασχόλησε από την αρχή τους ανθρώπους του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Κύριο μέλημά τους να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι των καταστημάτων που συμμετέχουν στην κίνηση αυτή θα φέρονται με τον ανάλογο σεβασμό στους άπορους και άστεγους συμπολίτες μας και φυσικά θα τους παρέχουν τον καφέ τους ή ό,τι άλλο έχει συμφωνηθεί και βεβαίως, προπληρωθεί. 
 
Το εγχείρημα, όπως υπογραμμίζουν οι άνθρωποι της «σχεδίας» βασίζεται στην ειλικρινή διάθεση και επιθυμία συμπολιτών μας να σταθούν μέσα από μια τόση απλή διαδικασία, ένα κέρασμα, δίπλα σε εκείνους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι καταστηματάρχες στην πραγματικότητα είναι κοινωνοί της επιθυμίας κάποιων πελατών τους να κεράσουν έναν καφέ έναν ανώνυμο συμπολίτη τους.