Τα πρώτα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης αναλαμβάνουν δράση. Καθημερινά, ανάμεσα στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα αναζητώντας να ξεφύγουν από απάνθρωπες συνθήκες, βίαιες συγκρούσεις και διώξεις, βρίσκονται και δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά. Έχοντας χάσει ή αφήσει πίσω τις οικογένειές τους, αντιμετωπίζουν τη νέα τους πραγματικότητα φοβισμένα, ταλαιπωρημένα από το μακρύ κι επικίνδυνο ταξίδι, ενώ είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε τους βήμα.

Ads

Απαντώντας στις άμεσες ανάγκες των παιδιών αυτών, τα πρώτα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας  Ασυνόδευτων Ανηλίκων που συγκρότησε η ΜΕΤΑδραση ανέλαβαν δράση τον προηγούμενο μήνα. Το Δίκτυο, το οποίο δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα, λειτουργεί με τη στενή συνεργασία και υποστήριξη των Εισαγγελέων Ανηλίκων και Πρωτοδικών που λειτουργούν ως προσωρινοί επίτροποί τους. Η δράση του Δικτύου ξεκινά σταδιακά. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα αποτελείται από 12 μέλη, με έδρα 4 περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και σημεία εισόδου. 

Τα μέλη του Δικτύου καταρτίστηκαν κατά τη διάρκεια εντατικού 6ήμερου σεμιναρίου, με εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη ΜΕΤΑδραση, μετά από ανταλλαγή τεχνογνωσίας με οργανώσεις της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Τα πρώτα μέλη του Δικτύου είχαν στις λίγες αυτές εβδομάδες τη δυνατότητα να σταθούν δίπλα σε παιδιά από διαφορετικές χώρες του κόσμου, να τα υποστηρίξουν σε πολύπλοκες διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσουν, να φροντίσουν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους. 

Καθοδήγησαν τους ανηλίκους στα μονοπάτια του συστήματος ασύλου, μίλησαν μαζί τους για τους στόχους και τα όνειρά τους, ζωγράφισαν και έπαιξαν. Τα βοήθησαν να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δρομολογώντας, σιγά σιγά, την επανένωσή τους, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι τα παιδιά αυτά έχουν τον «δικό τους άνθρωπο», στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν οποιαδήποτε ώρα και να ξέρουν ότι αμέσως θα είναι στο πλάι τους.

Ads

«Νιώθω πως ο ρόλος μου είναι κομβικού χαρακτήρα, καθώς κάθε βοήθεια που προσφέρεται, “πιάνει αμέσως τόπο”», λέει ένα από τα μέλη του Δικτύου. «Είτε η βοήθεια αναφέρεται στην εύρεση κατάλληλου πλαισίου φιλοξενίας, στην αρωγή στις διαδικασίες ασύλου είτε στη δημιουργία αίσθησης ασφάλειας και εμπιστοσύνης, τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Ανήλικοι τοποθετήθηκαν σε ξενώνες, φοβισμένα πρόσωπα χαμογέλασαν. Το ανεκτίμητο δώρο αυτής της εμπειρίας είναι αυτά τα χαμόγελα. Και όχι μόνο αυτό. Η επαφή με τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες είναι κατά κάποιο τρόπο ένα μάθημα ζωής. Τα παιδιά αποδεικνύουν τη δύναμη και τη θέληση του ανθρώπου. Δεν μιλούν για το παρελθόν αλλά μιλούν για το μέλλον, για τα όνειρά τους.»

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αλλά και για να ενημερωθείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να συμβάλετε: www.epitropeia.org

Από το 1ο Σεμινάριο Εκπαίδευσης Υποψήφιων Επιτρόπων Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης

image

Δύο από τα πρώτα παιδιά που ανέλαβε το Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

image

image

Το Δίκυτο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων αναφέρεται και σε ένα συγκινητικό περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες. Ένα μέλος του Δικτύου Επιτροπείας  Ασυνόδευτων Ανηλίκων μπήκε στο  μετρό μαζί με το παιδί που έχει αναλάβει, προκειμένου να το συνοδεύσει  στο νοσοκομείο. Κατά τη διαδρομή, συζητούσε με το παιδί στα αγγλικά και του εξηγούσε τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν για να φροντίσουν ένα θέμα υγείας του. Μιλούσαν επίσης για τη Δομή στην οποία φιλοξενείται και για τη ζωή του εκεί. Απέναντί τους καθόταν ένα άλλο αγόρι, μαθητής λυκείου. Άθελά του τους άκουσε και σιωπηλά έβγαλε από την τσάντα του ένα πρόχειρο χαρτί και σχεδίασε. Φεύγοντας, τους το έδωσε.

image

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος  «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την  Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η  ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.