Ένα «πράσινο» κυλικείο έχει δημιουργηθεί, από τα τέλη Ιανουαρίου, στην  Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ads

 
Τα έπιπλα και τα διακοσμητικά είναι φτιαγμένα από φαινομενικά άχρηστα υλικά, όπως παλιά οικοδομικά υλικά, μπουκάλια, καπάκια, κουτάκια αναψυκτικών, φρέζες, παλιές ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.
 
Στους τοίχους του κυλικείου υπάρχουν αφίσες με ενημερωτικό υλικό για την ανακύκλωση και επαναρησιμοποίηση. Επιπλέον υπάρχει ειδική συσκευή για φόρτιση παλιών αλκαλικών μπαταριών, ενώ έχουν εγκατασταθεί και κάδοι ανακύκλωσης για τις άχρηστες μπαταρίες και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

image

Το «πράσινο» κυλικείο είναι το πρώτο από μία σειρά θεματικών κυλικείων που σχεδιάζει να δημιουργήσει η διοίκηση του πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της πολιτικής πολιτικής αυτοδιαχείρισης που ξεκίνησε αρχικά με το κυλικείο της Νομικής Σχολής και προβλέπει τη λειτουργία τους από τα μέλη της κοινότητάς του, επωφελούμενο πλήρως από τα έσοδά τους.
 
Στο χώρο θα φιλοξενηθούν εκθέσεις, όπως αυτή από ανακυκλωμένα μουσικά όργανα, ενώ θα αξιοποιηθεί και ως χώρος εκδηλώσεων ενημέρωσης για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση διαφόρων υλικών. Σημειώνεται πως στο κυλικείο διατίθενται, εκτός από συμβατικά προϊόντα και βιολογικά, υγιεινά σνακ, φρούτα και φρέσκιες σαλάτες, φυσικοί χυμοί κ.ά.

Ads

image

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραδοθεί το δεύτερο θεματικό αυτοδιαχεριζόμενο κυλικείο στο Αγρόκτημα της σχολής Δασολογίας (στον Φοίνικα), το οποίο θα παραπέμπει σχεδιαστικά στην ελληνική χλωρίδα και πανίδα, αξιοποιώντας υλικά από την συγκεκριμένη θεματική. Το εν λόγω κυλικείο θα λειτουργεί συνδυαστικά με το μουσείο φυσικής ιστορίας που λειτουργεί στην σχολή.
 
Τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί και το τρίτο κυλικείο, στην Φοιτητική Λέσχη, με θέμα τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. 

*φωτό από dentnews.net