Είναι μόλις 18 ετών, αλλά έχει αναλάβει μια δύσκολη -όσο και αξιοθαύμαστη- αποστολή: Να πείσει τον κόσμο ότι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες δεν είναι «καθυστερημένοι». Η Νικολέτ Φενέλο πάσχει από σύνδρομο Down. Κι αυτή η νεαρή Αμερικανίδα ηγείται ενός εθνικού κινήματος στις ΗΠΑ που ζητά από τον κόσμο να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη λέξη «καθυστερημένος».

Ads

Της Σοφίας Δέδε

«Spread the Word to End the Word», δηλαδή Διαδώστε το ώστε να σταματήσει η χρήση της Λέξης (της λέξης «καθυστερημένος»). Μ’ αυτό το σύνθημα ξεκίνησε η καμπάνια της Νικολέτ Φενέλο από το λύκειό της στα προάστια του Πίτσμπουργκ, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες της και να τους κάνει να προβληματισθούν και να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, όπως η ίδια.

Και σ’ αυτή την προσπάθεια η Νικολέτ έχει βρει βοήθεια από πολλούς φίλους. Η 18χρονη μαθήτρια, λίγους μήνες πριν την αποφοίτησή της ετοίμασε ένα βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστεί η ίδια αλλά και δεκάδες άλλα παιδιά με αναπηρίες που όλα μαζί ενώνουν τη φωνή τους, καλώντας τον κόσμο να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη Λέξη. Το βίντεο κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου , ημέρα που ορίσθηκε ως η  Εθνική Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον τερματισμό της Λέξης.

Ads

Η όλη εκστρατεία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, όταν η Νικολέτ έδωσε μια ομιλία στην τάξη της,  εξηγώντας  πώς ήταν η ζωή για εκείνους που έχουν κάποια αναπηρία. Στην ομιλία της, η Νικολέτ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον εκφοβισμό (στο bullying) που υφίστανται από τον περίγυρό τους άνθρωποι με αναπηρίες.

«Ηθελε να καταλάβουν όλοι ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν φταίνε για τις αδυναμίες τους και δεν πρέπει να τρομοκρατούνται», εξηγεί η μητέρα της Νικολέτ. Μετά από αυτή την ομιλία, η Νικολέτ αποφάσισε ότι έπρεπε η φωνή της να ακουσθεί και ευρύτερα, πέρα από το στενό κύκλο των συμμαθητών της.

Η καθηγήτρια της Νικολέτ, Κέιτι Σμότερ, ειδική παιδαγωγός που έχει συνεργασθεί μαζί με της για περισσότερα από δυο χρόνια βρέθηκε στο πλευρό της. «Η Νικολέτ ήταν μια πολύ ενεργητική παρουσία μέσα στη κοινότητα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες  και θέλαμε να ακουσθεί η φωνή της εκεί έξω» λέει.

Ετσι η 18χρονη , αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της βίντεο και να το προβάλει στο Διαδίκτυο, εγκαινιάζοντας μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια βρέθηκαν μια οργάνωση που ονομάζεται Best Buddies (Καλύτεροι Φίλοι) , ο τηλεοπτικός σταθμός SVTV της περιφέρειας καθώς και άλλοι μαθητές.

Στο βίντεο, οι μαθητές προσπαθούν να προβάλουν τον εαυτό τους, μακριά από …ετικέτες που μπορεί να τους έχουν δοθεί, εξαιτίας κάποιας αναπηρίας τους. «Θέλαμε να δώσουμε φωνή σε αυτούς τους μαθητές, που συνήθως δεν έχουν» εξηγεί η Κέιτι Σμόκερ, σύμβουλος της οργάνωσης Best Buddies.

Η Νικολέτ σχεδίασε T-shirt που φορούν όλοι οι μαθητές που συμμετέχουν στο βίντεο κι αποφάσισε να διαθέσει προς πώληση αυτά τα μπλουζάκια για να συγκεντρώσει χρήματα και να χρηματοδοτήσει την οργάνωση Best Buddies – μια οργάνωση που δημιουργήθηκε εφέτος κι έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη φιλία ανάμεσα σε παιδιά με και χωρίς ειδικές ανάγκες.

image

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Τα μπλουζάκια έγιναν ανάρπαστα. Πουλήθηκαν σχεδόν αμέσως 300 από τα T-shirts της Νικολέτ και συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 1.800 δολάρια. Τα ζητάνε όχι μόνο συμμαθητές, φίλοι και συγγενείς τους αλλά και άνθρωποι απ΄όλο τον κόσμο, μέσω του Διαδικτύου.

«Είμαι πολύ περήφανη για τον εαυτό μου», λέει η Νικολέτ.

Η ταινία της παρουσιάστηκε αρχικά στους μαθητές του λυκείου της, και στη συνέχεια έγινε ευρύτερα γνωστός μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και με τη βοήθεια των μέσων  κοινωνικής δικτύωσης.  Η ανταπόκριση ήταν θεαματική.

«Σοκαρίστηκα από το πόσο πολλοί άνθρωποι μιλούσαν γι ‘αυτό, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που το έκανα», λέει χαμογελώντας  η Νικολέτ. Ενα κορίτσι που αγωνίζεται να αναδείξει τις ικανότητές της, κόντρα στις αδυναμίες της.

Οποιος θέλει, μπορεί να παρακολουθήσει το βίντεο της Νικολέτ στο σύνδεσμο: vimeo.com/121209322.