Το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, υλοποιεί συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο) με θέμα «Πρόγραμμα Παρεμβάσεων Πρόληψης – Προαγωγής Υγείας σε Υφιστάμενα Δίκτυα στην Περιφέρεια Αττικής».

Ads

Οι δράσεις έχουν ως βασικό στόχο τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς επίσης και την ενημέρωση, προβολή και προώθηση των Παρεμβάσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας για τα προαναφερθέντα νοσήματα. Ο πληθυσμός στόχος αποτελείται από 1.000 άτομα, ηλικίας 25-65 ετών και πρόκειται για άτομα που κατά βάση δεν πραγματοποιούν τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο στο πλαίσιο ενός οργανωμένου προγράμματος και θα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του γενικού πληθυσμού.

Ειδικότερα, σε συνεννόηση με Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Δήμους των Δικτύων, θα πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις (μέτρηση σακχάρου, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου, ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα) για τον ενδιαφερόμενο πληθυσμό.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο ΙΚΠΙ, το οποίο ως συντονιστικό όργανο θα οριστικοποιεί τα ραντεβού των πολιτών με την υπηρεσία υγείας. Και στις δυο περιπτώσεις, οι πολίτες θα ενημερώνονται είτε μέσω των διαθέσιμων μέσων διάχυσης των πληροφοριών (π.χ. ιστοσελίδα, ενημερωτικές ομιλίες, ενημερωτικά φυλλάδια κ.τ.λ.), είτε μέσω της επικοινωνίας με το ΙΚΠΙ (στην περίπτωση των προκαθορισμένων ραντεβού) για τις απαραίτητες οδηγίες που πρέπει να τηρούνται πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Το ΙΚΠΙ θα καλύπτει το κόστος των εξετάσεων, έπειτα από συνεννόηση με τον φορέα που θα τις παρέχει, σύμφωνα με τις τιμές που προβλέπονται από το σχετικό ΦΕΚ.

Ads

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις-ομιλίες διάρκειας περίπου 2 ωρών στους δήμους ή στα νοσοκομεία που συμμετέχουν στα δίκτυα. Στόχος τους θα είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, καθώς επίσης η ενημέρωση και κινητοποίησή του για την πρωτογενή και τη δευτερογενή πρόληψη.

Καθώς το κοινό στο οποίο απευθύνεται το πρόγραμμα αποτελείται κατά βάση από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, τόσο η επιλογή των σημείων πραγματοποίησης των εξετάσεων, όσο και των ενημερωτικών ομιλιών, θα γίνει με γνώμονα την ευκολότερη προσέγγιση των ομάδων αυτών. Επίσης, η διοχέτευση της σχετικής πληροφορίας (αφίσες, φυλλάδια, μηνύματα) θα γίνει μέσω υπηρεσιών των δήμων που συμμετέχουν, καθώς και μέσω των υπηρεσιών υγείας του ΕΔΝΥΠΥ, με στόχευση ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εκτίμησης του συνολικού κινδύνου τους και πραγματοποίησης προσυμπτωματικών ελέγχων.

Η δράση θα υλοποιείται μέχρι τις 30 Απριλίου 2015.

Τα νοσοκομεία συνεργασίας θα είναι για το διάστημα αυτό:  Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ – «Η ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ», ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΣΩΤΗΡΙΑ, ΤΖΑΝΕΙΟ, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ και ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Συγκεκριμένα οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται ανάλογα με την ηλικία είναι: μέτρηση σακχάρου, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου, ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

1.  Φωτοτυπία ταυτότητας
2.  Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας ή ληγμένου βιβλιαρίου υγείας
3.  Επικυρωμένη Υπεύθυνη δήλωση, που θα γράφει ότι δηλώνω ότι είμαι άνεργος ή ανασφάλιστος αντιστοίχως.

Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι ή ανασφάλιστοι ηλικίας 25-65 ετών, για ραντεβού και για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας του ΙΚΠΙ 210 7222727- 723, ώρες 9-5,  ιστοσελίδα: www.prolipsigiaolous.gr