Το 2015 σε ολόκληρο τον κόσμο, εκατομμύρια υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας, ώθησαν τους φορείς λήψης αποφάσεων να προχωρήσουν σε αλλαγές. 

Ads

«Βοήθησες να αποφυλακιστούν δημοσιογράφοι και ακτιβιστές. Ν’αλλάξουν νόμοι που δημιουργούν διακρίσεις. Να δοθεί χάρη σε επιζώντες βασανισμού. Και τόσα άλλα ακόμη. Καθώς οι κυβερνήσεις συνέχισαν να καταστέλλουν την όποια διαφωνία και τον ελεύθερο λόγο, η πίεσή σου ήταν κρίσιμη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία και προσθέτει: 

«Η παρακάτω λίστα αποτελεί μόλις ένα στιγμιότυπο από τις πολλές επιτυχίες και τα καλά νέα που εσύ βοήθησες να συμβούν το 2015. Σ’ευχαριστούμε για όλη την υποστήριξή σου. Μαζί, υπερασπιζόμαστε ανθρώπους που διακινδυνεύουν τα πάντα για να μιλήσουν ανοιχτά». 

 
Είμαι συγκλονισμένος. Τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας και οι ακτιβιστές είναι οι ήρωές μου. Moses Akatugba,επιζών βασανιστηρίων στη Νιγηρία (του δόθηκε χάρη το Μάιο 2015)

 

Ads

1. Νιγηρία: Η Shell πλήρωσε για την πετρελαϊκή ρύπανση του Δέλτα του Νείλου

Τον Ιανουάριο, έπειτα από χρόνια πιέσεων από τη Διεθνή Αμνηστία και τους υποστηρικτές της, η θυγατρική της Shell στη Νιγηρία ανακοίνωσε ένα διακανονισμό 55 εκατομμυρίων ‎£ σε 15.600 αγρότες και ψαράδες στο Bodo, της Νιγηρίας, των οποίων οι ζωές καταστράφηκαν από δύο πετρελαιοκηλίδες το 2008 και 2009.

2. Μυανμάρ: Ο Ακτιβιστής Dr Tun Aung αποφυλακίστηκε

Ύστερα από περισσότερο από δύο χρόνια άσκησης πιέσης και επιστολογραφίας από υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας, ο ηγέτης της κοινότητας της Μυανμάρ Dr Tun Aung αφέθηκε ελεύθερος στον Ιανουάριο. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 17 ετών, γιατί προσπάθησε να ηρεμήσει ένα πλήθος στη διάρκεια εξεγέρσεων το 2012. Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μυανμάρ δήλωσε ότι τα γράμματά σας τους παρακίνησαν να εξετάσουν αυτήν την υπόθεση.

3. Ελ Σαλβαδόρ: Η Guadalupe, καταδικασθείσα σε φυλάκιση λόγω αποβολής εμβρύου, αφέθηκε ελεύθερη

Η Carmen Guadalupe Vasquez αμνηστεύθηκε και βγήκε από τη φυλακή το Φεβρουάριο. Καταδικάσθηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης το 2007 με κατασκευασμένη κατηγορία ανθρωποκτονίας μετά την αποβολή του εμβρύου που κυοφορούσε όταν ήταν 18 ετών. Υπήρχαν υποψίες ότι έκανε έκτρωση, η οποία απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση στο Ελ Σαλβαδόρ.

 
Ευχαριστώ τους φίλους μου από τη Διεθνή  Αμνηστία που εδώ και πολύ καιρό παλεύουν για την απελευθέρωσή μου. Θα συνεχίσω να μάχομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παπούα. Filep Karma, ακτιβιστής  (αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή στην Ινδονησία)

 

4Χονγκ Κονγκ: Εργοδότρια κρίθηκε ένοχη κακοποίησης

Το Φεβρουάριο, μια εργοδότρια από το Χονγκ Κονγκ κρίθηκε ένοχη για την ακραία κακοποίηση στην οποία υπέβαλλε δύο μετανάστριες οικιακές βοηθούς, την Erwiana Sulistyaningsih και την Tutik Lestari Ningsih. Αυτό θα έπρεπε να λειτουργήσει ως συναγερμός για τις αρχές προκειμένου να σταματήσουν την διαδεδομένη εκμετάλλευση δεκάδων χιλιάδων γυναικών.

5. Μεξικό: Αποσύρθηκαν κατηγορίες κατά επιζήσαντος βασανιστηρίων

Αποσύρθηκαν οι τελευταίες κατηγορίες κατά της Claudia Medina, μιας γυναίκας από το Μεξικό που υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και εξαναγκάστηκε σε ψευδή ομολογία το 2012. Υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο είχαν αναλάβει δράση γι’ αυτήν στο πλαίσιο της εκστρατείας «Σταματήστε τα βασανιστήρια».

6. Τρεις χώρες κατάργησαν τη θανατική ποινή μέσα σε τρεις μήνες

Τον Ιανουάριο η Μαδαγασκάρη κατάργησε τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα. Τα νησιά Φίτζι ακολούθησαν το Φεβρουάριο. Και το Μάρτιο, το Νοτιοαμερικανικό κράτος του Σουρινάμ εξάλειψε επίσης τη θανατική ποινή από τα νομικά του βιβλία.

7. Τόγκο: Ο βασανισμός ποινικοποιήθηκε

Το Μάρτιο, ο βασανισμός ποινικοποιήθηκε στο Τόγκο. Η εκπληκτική ανακοίνωση ήρθε 26 χρόνια μετά την αρχική υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων από το κράτος της Δυτικής Αφρικής.

8. Μεξικό: Επιζών βασανιστηρίων αποφυλακίστηκε

Το Μεξικό απελευθέρωσε τελικά τον Alfonso Martin del Campo Dodd, που πέρασε 23 χρόνια στη φυλακή εξαιτίας μιας ομολογίας που αποσπάσθηκε με βασανισμό. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επισημάνει πολλές περιπτώσεις, στις οποίες δικαστές εξακολουθούν να δέχονται μαρτυρίες που αποκτήθηκαν με βασανιστήρια.

9. Η Joan Baez και ο Ai Weiwei έγιναν πρέσβεις συνειδήσεως της  Διεθνούς Αμνηστίας

Η θρυλική φολκ τραγουδίστρια Joan Baez και ο παγκοσμίως γνωστός καλλιτέχνης Ai Weiwei – και οι δύο αφοσιωμένοι ακτιβιστές – ήταν οι από κοινού αποδέκτες του Βραβείου «Πρέσβης Συνειδήσεως» της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2015. Το βραβείο αναγνωρίζει εκείνους  οι οποίοι έχουν επιδείξει εξαιρετικά ηγετικό ρόλο στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

10. Ινδία: Ακτιβιστές καταδικασμένοι για κατοχή μαοϊστικής λογοτεχνίας αποφυλακίστηκαν

Οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων Jaison C Cooper και Thushar Nirmal Sarathy, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για κατοχή «υπέρ-Μαοϊστικού» υλικού στα σπίτια τους, αποφυλακίστηκαν με εγγύηση το Μάρτιο. Χιλιάδες άτομα στην Ινδία υποστήριξαν την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την απελευθέρωσή τους.

 
Πατάω επιτέλους σε ελεύθερο έδαφος… Είμαι βαθιά συγκινημένη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διεθνή Αμνηστία και όλους τους ευγενικούς ανθρώπους που εκφράστηκαν ανοιχτά. Chen Zhenping, πρώην κρατούμενη συνειδήσεως στην Κίνα

 

11. Αζερμπαϊτζάν: Αποφυλακίστηκαν πολιτικοί κρατούμενοι 

Οι Bashir Suleymanli και Orkhan Eyyubzade, και οι δύο θαρραλέοι επικριτές του Αζέρου Προέδρου Ilham Aliyev, αποφυλακίστηκαν το Μάρτιο στο πλαίσιο προεδρικής χάριτος. Η Διεθνής Αμνηστία είχε αναλάβει εκστρατεία για την αποφυλάκισή τους μαζί με 20 άλλους κρατουμένους συνειδήσεως.

12. Φιλιππίνες: Εξασφαλίσαμε οτι ο βασανισμός του Jerryme θα διερευνηθεί

Η αστυνομία των Φιλιππινών ανακοίνωσε ότι γράμματα που στάλθηκαν από μία «οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τους παρακίνησαν να διερευνήσουν το σοκαριστικό βασανισμό του Jerryme Corre, ο οποίος υπέστη ηλεκτροπληξία, γρονθοκοπήθηκε και απειλήθηκε με θάνατο. Χιλιάδες υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας ανέλαβαν δράση για τον Jerryme στη διάρκεια της εκστρατείας «Γράψε για Δικαιώματα» το 2014.

13. Ινδία: Νίκη για τον ελεύθερο λόγο

Το Μάρτιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ανέτρεψε τον νόμο για τη διαδικτυακή ελευθερία έκφρασης, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη δίωξη αρκετών ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών και επικριτών της κυβέρνησης. Η απόφαση ήταν μια κρίσιμη μάχη για την ελευθερία έκφρασης στην Ινδία.

image

14. Νορβηγία: Ιστορικό άλμα για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων

Τον Απρίλιο, η Νορβηγική κυβέρνηση είπε ότι θα αλλάξει το νόμο για τα άτομα που θέλουν να αλλάξουν το νομικό φύλο τους. Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την εκστρατεία μας για την John Jeanette Solstad Remø, μια διεμφυλική γυναίκα που αδυνατούσε να αλλάξει το νομικό φύλο της χωρίς υποχρεωτική ιατρική αγωγή.

image

15. Κίνα: Μιλήσαμε ανοιχτά στο #FreeTheFive

Οι κινεζικές αρχές αποφυλάκισαν με εγγύηση πέντε ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών στις 13 Απριλίου, κατόπιν μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την απελευθέρωσή τους. Οι Wei Tingting, Wang Man, Wu Rongrong, Li Tingting and Zheng Churan συνελήφθησαν επειδή σχεδίαζαν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης με στόχο να σηματοδοτήσουν τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών.

16. Καμπότζη: Δέκα γυναίκες υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφυλακίστηκαν

Δέκα αγωνίστριες δικαιωμάτων στέγασης στην Καμπότζη αποφυλακίστηκαν και αμνηστεύθηκαν τον Απρίλιο. Εννέα από τις γυναίκες ήταν από την κοινότητα της Λίμνης Boeung Kak, όπου 3.500 νοικοκυριά βρέθηκαν σε έξωση από το σπίτι τους τον Αύγουστο του 2008.

17. Κίνα: Η θανατική καταδίκη της Li Yan μετατράπηκε σε φυλάκιση

Τον Απρίλιο, οι Κινεζικές αρχές μετρίασαν τη θανατική καταδίκη της Li Yan, η οποία σκότωσε το βίαιο σύζυγό της αφού είχε υπομείνει μήνες ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Η θανατική καταδίκη αναμένεται να μειωθεί σε φυλάκιση έπειτα από δύο χρόνια καλής συμπεριφοράς.

image

18. ΗΠΑ: Αλλάζοντας την κατάσταση σχετικά με τη μαζική παρακολούθηση

Η μαζική παρακολούθηση των επικοινωνιών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών δέχθηκε σημαντικό πλήγμα στις 7 Μαϊου, όταν ένα Εφετείο (δευτεροβάθμιο δικαστήριο) έκρινε ότι η μαζική συλλογή τηλεφωνικών αρχείων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας είναι παράνομη. Περισσότερα από 100.000 άτομα υπέγραψαν την εκστρατεία μας #UnfollowMe λέγοντας στις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τη μαζική παρακολούθηση.

19. ΗΠΑ: Ο Omar Khadr αποφυλακίστηκε                 

Το Μάιο ο Omar Khadr αποφυλακίστηκε αφού πέρασε 12 χρόνια στη φυλακή, κυρίως στη διαβόητη εγκατάσταση του Κόλπου του Guantanamo. Ο Omar ήταν μόλις 15 ετών όταν δυνάμεις των ΗΠΑ τον αιχμαλώτισαν στο Αφγανιστάν το 2002. Ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο αγωνίστηκαν για την αποφυλάκισή του.

20. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τρεις αδερφές αποφυλακίστηκαν από μυστική κράτηση

Έπειτα από την παγκόσμια κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τρεις αδερφές, οι Asma, Mariam και Alyaziα al-Suwaidi, αποφυλακίστηκαν από μυστική κράτηση στις 15 Μαϊου. Έχοντας κάνει tweet για την άδικη δίκη του αδερφού τους, οι αδερφές ανακρίθηκαν από την αστυνομία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το Φεβρουάριο και εξαφανίστηκαν για τρεις μήνες.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας στη Διεθνή Αμνηστία. Με έχετε υποστηρίξει τόσο πολύ και αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένος
Adrian Vasquez, επιζών βασανιστηρίων (αποφυλακίστηκε στο Μεξικό)

 

21. Ιρλανδία: Η Ιρλανδία είπε ΝΑΙ! στην πλήρη ισότητα στον γάμο

Το Μάιο, η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε πλήρη ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. «Αυτή η απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στα ΛΟΑΤΚΙ (LGBTI) άτομα σε όλο τον κόσμο ότι τα ίδια, οι σχέσεις τους και οι οικογένειές τους έχουν σημασία,» είπε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ιρλανδίας, Colm O’Gorman.

22. Νιγηρία: Επιζών βασανιστηρίων αμνηστεύθηκε

Στις 28 Μάϊου, ο Moses Akatugba, ένας Νιγηριανός θανατοποινίτης, αμνηστεύθηκε μετά από σχεδόν 10 χρόνια στη φυλακή. Είχε βασανιστεί για να ομολογήσει ένα έγκλημα που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν διέπραξε ποτέ. Πάνω από 800.000 ακτιβιστές είχαν στείλει γράμματα απαιτώντας δικαιοσύνη.

23. ΗΠΑ: Το Σικάγο συμφωνεί να αποζημιώσει επιζήσαντες βασανιστηρίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Σικάγο συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση σε άτομα που υπέστησαν βασανιστήρια υποκινούμενα από φυλετικό μίσος στα χέρια του πρώην Διοικητή της Αστυνομίας του Σικάγο Jon Burge και αστυνομικών ερευνητών υπό τις διαταγές του. Η απόφαση ήταν επακόλουθο της σταθερής εκστρατείας από τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας και των συνεργατών μας.

image

24. Ιταλία: Οι Ρομά της Ιταλίας κέρδισαν μία νίκη-ορόσημο

Ένα ιταλικό δικαστήριο έκρινε το Μάιο ότι η μετακίνηση των οικογενειών Ρομά σε ένα εθνικά διαχωρισμένο στρατόπεδο έξω από τη Ρώμη ήταν παράνομο. Η ετυμηγορία ορόσημο ακολούθησε χρόνια εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, μαζί και με άλλους, για να σταματήσουν τη βίαιη έξωση, διαχωρισμό και διάκριση σε βάρος του πληθυσμού Ρομά της Ιταλίας.

25. ΗΠΑ: Η ισότητα στο γάμο είναι ένα δικαίωμα

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε μία ιστορική απόφαση επιβεβαιώνοντας το νομικό δικαίωμα των ομοφύλων ζευγαριών να παντρεύονται. «Αυτή είναι μια χαρούμενη ημέρα όχι μόνο για τα αγαπημένα και αφοσιωμένα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά για καθέναν που πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ισότητα για όλους,» είπε ο Steven W. Hawkins, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ.

26. Σουαζιλάνδη: Δύο κρατούμενοι συνειδήσεως αποφυλακίστηκαν

Ο συντάκτης του περιοδικού Bhekithemba Makhubu και ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Thulani Maseko αποφυλακίστηκαν τον Ιούνιο, αφού πέρασαν περισσότερους από 15 μήνες στη φυλακή στη Σουαζιλάνδη. Είχαν καταδικασθεί για δημοσίευση άρθρων που ήγειραν επιφυλάξεις για την ανεξαρτησία των δικαστών.

27. Τσαντ: Ακτιβιστής αποφυλακίστηκε

Τον Ιούλιο, ο ακτιβιστής δικαιωμάτων γης Djeralar Miankeol αποφυλακίστηκε στο Τσαντ αφού αποσύρθηκαν όλες οι κατηγορίες εναντίον του. Ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο ανέτρεψε μία προηγούμενη ετυμηγορία που τον έκρινε ένοχο για προσβολή της δικαστικής αρχής, αφού είχε αμφισβητήσει την ικανότητα των δικαστικών λειτουργών σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη.

28. Μυανμάρ: Πολιτικοί κρατούμενοι  αποφυλακίστηκαν

Τουλάχιστον 11 πολιτικοί κρατούμενοι συνείδησης– συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ειρηνικά διαμαρτυρόμενων και ηγετών της καταπιεσμένης μουσουλμανικής μειονότητας Rohingya – αποφυλακίστηκαν σε μία μαζική αμνηστία κρατουμένων στη Μυανμάρ. Η Διεθνής Αμνηστία είχε καλέσει τις αρχές να αδειάσουν τις φυλακές της χώρας από τους πολλούς ειρηνικούς ακτιβιστές που ακόμη παραμένουν πίσω από τα κάγκελα.

29. Συρία: Ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mazen Darwish απελευθερώθηκε

Ο Mazen Darwish, ένας ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικασμένος για κατασκευασμένες κατηγορίες τρομοκρατίας στη Συρία, αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο, ύστερα από τρεισήμισι χρόνια στη φυλακή. Είναι διευθυντής του Συριακού Κέντρου Μέσων και Ελευθερίας Έκφρασης, το οποίο εργάζεται για την τεκμηρίωση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

 

Ο Θεός να ευλογεί όλους όσοι δουλεύουν για να ανακουφίσουν τα βάσανα των κατατρεγμένων και να ευλογεί αυτούς που αγωνίζονται για δικαιοσύνη σ’αυτόν τον κόσμο.
Dr Tun Aung, επικεφαλής κοινότητας (αποφυλακίστηκε στη Μυανμάρ)

30. Σουδάν: Απελευθέρωση δύο κληρικών 

Δύο Σουδανοί κληρικοί, ο αιδεσιμότατος Yat Michael και ο αιδεσιμότατος Peter Yen, αφέθηκαν ελεύθεροι στις 5 Αυγούστου, αφού εξέτισαν την ποινή τους στο Χαρτούμ του Σουδάν. Πιστεύεται ότι οι δύο κληρικοί συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

31. Ταϊλάνδη: Δημοσιογράφοι αθωώθηκαν

Δύο δημοσιογράφοι που δικάσθηκαν για αναπαραγωγή αποσπασμάτων από ένα άρθρο σχετικό με την εμπορία ανθρώπων αθωώθηκαν το Σεπτέμβριο. Ο συντάκτης Alan Morison και η ρεπόρτερ Chutima Sidasathian κρίθηκαν αθώοι κατηγοριών για συκοφαντική δυσφήμησηκαι παραβίαση του Νόμου περί Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

32. Αίγυπτος: Προσωπικό της Al Jazeera αφέθηκε ελεύθερο

Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera Mohamed Fahmy και Baher Mohamed αποφυλακίστηκαν το Σεπτέμβριο δυνάμει ενός προεδρικού διατάγματος, το οποίο χορηγούσε χάρη σε 100 άτομα στην Αίγυπτο. Είχαν καταδικασθεί για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» μαζί με το συνάδελφό τους, Peter Greste, αφότου συνελήφθησαν το 2013.

image

33. Ευρώπη: Όλοι δηλώσαμε «Καλωσορίσατε πρόσφυγες»

Από την Ελλάδα στη Γερμανία, οι εθελοντές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες να βρουν φαγητό, ρούχα και ιατρική περίθαλψη –καλύπτοντας εξόφθαλμα κενά στο προβληματικό σύστημα ασύλου της ΕΕ, ενώ οι ηγέτες της Ευρώπης συνέχιζαν (και συνεχίζουν…) να αναζητούν λύσεις.

34. Κένυα: Αποζημίωση για εκδιωχθείσες κοινότητες

Καλά νέα τον Οκτώβριο για δύο κοινότητες απειλούμενες από οδικές επεκτάσεις στην επαρχία της Mombasa, στην Κένυα. Η εμπλεκόμενη αρχή αυτοκινητοδρόμων παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος να αναγκάσει περισσότερα από 100 άτομα να φύγουν από τα σπίτια τους, και υποσχέθηκε να παράσχει αποζημίωση και να βελτιώσει το σχέδιό της για την επανεγκατάσταση των πληγέντων.

35. Νότια Αφρική: Καλύτερη υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες στο Mkhondo

Οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Mkhondo, Νότια Αφρική, μπορούν τώρα να διαθέτουν καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για εγκύους. Μια κλινική αύξησε τις προγεννητικές υπηρεσίες από δύο σε επτά ημέρες την εβδομάδα, μειώνοντας έτσι δραματικά τις ώρες αναμονής. Κυβερνητικοί υπάλληλοι έχουν επίσης επισκεφθεί την πόλη για να εκτιμήσουν και εποπτεύσουν την κατάσταση.

36. Βιετνάμ: Η μπλόγκερ Ta Phong αποφυλακίστηκε

Η Βιετναμέζα μπλόγκερ και αγωνίστρια υπέρ του ελεύθερου λόγου Ta Phong Tan αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο αφού εξέτισε 4 χρόνια από τη δεκαετή ποινή φυλάκισής της. Είχε καταδικασθεί για «διεξαγωγή προπαγάνδας» εναντίον του κράτους.

image

37. Κούβα: Καλλιτέχνης graffiti αποφυλακίστηκε

Ο Κουβανός καλλιτέχνης graffiti και κρατούμενος συνειδήσεως Danilo Maldonado Machado βγήκε από τη φυλακή στην Αβάνα τον Οκτώβριο. Ήταν στη φυλακή για περίπου ένα χρόνο αφότου ζωγράφισε τον “Raúl” και τον “Fidel” στην πλάτη δύο γουρουνιών. Ελπίζουμε ότι αυτή η αποφυλάκιση θα προαναγγείλει μία νέα προσέγγιση της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος διαφωνίας στη χώρα.

38. Σρι Λάνκα: Σημείο καμπή για θύματα πολέμου

Ένα κρίσιμο ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕπροσέφερε σε θύματα της ένοπλης σύγκρουσης της Σρι Λάνκα την προοπτική να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Το ψήφισμα αναγνωρίζει φοβερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές.

39. Αίγυπτος: 17 μάρτυρες αθωώθηκαν

Ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο επικύρωσε την αθώωση της υπερασπίστριας των ανθρωπίνωνδικαιωμάτων των γυναικών Azza Soliman και άλλους 16 μάρτυρες της δολοφονίας της ακτιβίστριας και ποιήτριας Shaimaa al-Sabbagh. Πλαστές κατηγορίες είχαν γίνει εναντίον τους αφότου κατέθεσαν ως μάρτυρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Η Azza Soliman ευχαρίστησε τη Διεθνή Αμνηστία για την υποστήριξη και αλληλεγγύη μας.

40. Σουδάν: Ανατροπή καταδίκης έφηβης

Το Εφετείο στο Σουδάν ανέτρεψε την καταδίκη της Ferdous Al Toum, μιας έφηβης που κρίθηκε ένοχη για «άσεμνη και ανήθικη ενδυμασία» και καταδικάσθηκε σε 20 μαστιγώσεις και σε πρόσθιμο 500 Σουδανέζικων λιρών. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα οφείλεται εν μέρει στον ακτιβισμό σας και στη διεθνή πίεση.

Θα κρατήσω ψηλά το κεφάλι μου και θα πω: Είμαι αθώα και έχω πάντοτε πει την αλήθεια!
Claudia Medina, επιζήσασα βασανιστηρίων από το Μεξικό (όταν οι εναντίον της κατηγορίες αποσύρθηκαν)

 

41. ΗΠΑ: Ο Shaker Aamer αποφυλακίστηκε από το Guantánamo

Ο Shaker Aamer αποφυλακίστηκε, αφού είχε κρατηθεί στον Κόλπο του Guantánamo χωρίς κατηγορία ή δίκη για 13 χρόνια. Ήταν ένας από τους πρώτους κρατουμένους που στάλθηκαν στο διαβόητο στρατόπεδο το 2002, και ο τελευταίος κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου που κρατήθηκε εκεί. Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας αγωνίστηκαν για την αποφυλάκισή του για περισσότερα από 10 χρόνια.  

42. Κίνα: Κρατούμενη συνειδήσεως επανενώθηκε με την οικογένειά της

Τον Οκτώβριο, η πρώην κρατούμενη συνειδήσεως Chen Zhenping επανενώθηκε με την οικογένειά της στη Φινλανδία. Αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή στην Κίνα το Μάρτιο, αλλά διώχθηκε και έμεινε υπό στενή παρακολούθηση μέχρι την άφιξή της στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι. Είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση για οχτώ χρόνια τον Αύγουστο του 2008 για εξάσκηση του Falun Gong, ενός πνευματικού κινήματος απαγορευμένου στην Κίνα.

43. Αφγανιστάν: Ακτιβιστές διεσώθησαν από τους Ταλιμπάν

Τον Οκτώβριο, δουλέψαμε με τοπικούς συνεργάτες για την ασφαλή απομάκρυνση 40 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μελών των οικογενειών τους, από την επαρχία της Kunduz όταν οι Ταλιμπάν την κατέλαβαν κάνοντας  επιδρομές και σε άλλες δύο επαρχίες. Τον τελευταίο χρόνο, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει έναν ανησυχητικό αριθμό επιθέσεων εναντίον γυναικών και ανδρών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών.

44. Αίγυπτος: Δημοσιογράφος ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφυλακίστηκε

Ο ακτιβιστής και δημοσιογράφος Hossam Bahgat αφέθηκε ελεύθερος λίγες μέρες αφότου η Διεθνής Αμνηστία και η διεθνής κοινότητα είχαν καταδικάσει δημόσια τη σύλληψή του. Η κράτησή του υπήρξε ένα ακόμη σημάδι των συνεχιζόμενων επιθέσεων της Αιγύπτου κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και της κοινωνίας των πολιτών.

image

45. Ινδονησία: Ο ακτιβιστής Filep Karma αποφύλακιστηκε

Ο ακτιβιστής Filep Karma αφέθηκε τελικά ελεύθερος από τη φυλακή στην Ινδονησία το Νοέμβριο. Είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση περισσότερο από 10 χρόνια, αφού ύψωσε μία σημαία ανεξαρτησίας της Παπούα σε μία πολιτική τελετή το 2004. Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν από καιρό αγωνιστεί για την απελευθέρωση του Filep, συμπεριλαμβανομένων 65.000 μηνυμάτων στήριξης που γράφηκαν στη διάρκειας της εκστρατείας «Γράψε για τα Δικαιώματα».

46. Ινδία: Τραγουδιστής συνελήφθη για διάθεση σατιρικών τραγουδιών

Ο Dalit τραγουδιστής της folk και ακτιβιστής S Sivadas, ή Kovan, ο οποίος είχε συλληφθεί για δύο σατιρικά τραγούδια που επέκριναν την κυβέρνηση του κρατιδίου Tamil Nadu και τον πρωθυπουργό, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Πάνω από 13.000 άτομα στην Ινδία υποστήριξαν την  εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την αποφυλάκισή του.

47. Μεξικό: Δύο θύματα βασανιστηρίων αποφυλακίστηκαν

Δύο θύματα βασανιστηρίων στο βόρειο Μεξικό αφέθηκαν ελεύθερα μέσα σε λίγες ώρες το ένα από το άλλο το Δεκέμβριο. Ο Adrián Vásquez, οδηγός λεωφορείου και πατέρας τεσσάρων παιδιών, αφέθηκε ελεύθερος περισσότερο από τρία χρόνια αφότου είχε βασανιστεί από την κρατική αστυνομία και κατηγορηθεί ως μεγαλέμπορος ναρκωτικών. Μόλις λίγες ώρες αργότερα, η Cristel Piña, μία 25χρονη μητέρα δύο παιδιών, αφέθηκε ελεύθερη περισσότερο από δύο χρόνια αφότου είχε βάναυσα ξυλοκοπηθεί και βασανιστεί με σεξουαλική βία μέχρι που συμφώνησε να ομολογήσει σε εκβιασμό.

48.  Η Μογγολία καταργεί τη θανατική ποινή

Το Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο της Μογγολίας ήταν το τελευταίο που έστειλε τη θανατική καταδίκη στα βιβλία της ιστορίας, σε μια μεγάλη νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Επακόλουθο ετών πίεσης από τη Διεθνή Αμνηστία και τους υποστηρικτές της.

Με έκανε πιο δυνατό, το να ξέρω ότι υπάρχουν άλλοι που με υπερασπίζοντα
Jerryme Corre, επιζών βασανιστηρίων στις Φιλιππίνες

 

49. Αζερμπαϊτζάν: Αγωνίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφέθηκε ελεύθερη

Η Leyla Yunus, μία από τις πιο διαπρεπείς υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφυλακίστηκε το Δεκέμβριο. Είχε καταδικασθεί τον Αύγουστο για «απάτη» και άλλα υποτιθέμενα εγκλήματα σχετιζόμενα με τη δουλειά της σε ΜΚΟ.

50. Μυανμάρ: Ακτιβιστής αφέθηκε ελεύθερος

Ο ακτιβιστής Thein Aung Myint αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή στη Μυανμάρ μετά από μείωση της ποινής του. Εξέτιε ποινή φυλάκισης ενός έτους για συμμετοχή σε δύο ειρηνικές διαμαρτυρίες στο Mandalay.

51. Ελλάδα: Ιστορική Αναγνώριση Ομόφυλων Σχέσεων

Η ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο του νόμου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια αποτέλεσε ένα ιστορικό και σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση καθώς  δίνει τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια να απολαμβάνουν μερικά από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν ήδη τα παντρεμένα ζευγάρια. Ανάμεσα σε αυτά, το δικαίωμα επίσκεψης στο νοσοκομείο, επείγουσες ιατρικές αποφάσεις, και κληρονομικά δικαιώματα «Παρά τις εμφανείς ελλείψεις του νόμου, είναι μια καλή μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από αυτές που μας δίνουν ενέργεια για να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη ισότητα. Συγχαρητήρια σε όσους και όσες έχουν παλέψει γι’αυτό», είπε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

image