Διεθνή διάκριση πέτυχε ερευνητική ομάδα του Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», για μια πρότυπη μέθοδο καθαρισμού νερού. Πρόκειται για το διεθνές βραβείο «Alternative Water Resources Prize», το οποίο κέρδισε η ομάδα του δρ. Πολύκαρπου Φαλάρα, ο οποίος είναι και συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος «Cleanwater».

Ads

 
Η μέθοδος που πρότεινε η ομάδα του Δημόκριτου αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια και με προηγμένα συστήματα νανοτεχνολογίας και καθαρίζει το νερό αποτελεσματικά και χωρίς περιττό κόστος.
 
«Ενώ οι συμβατικές μέθοδοι καθαρισμού  βασίζονται στον φυσικό διαχωρισμό του νερού από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τους ρύπους, η νέα μέθοδος επιτυγχάνει την φωτοκαταλυτική διάσπαση των ρύπων, με αποτέλεσμα πιο καθαρό νερό» τονίζει ο «Δημόκριτος» σε ανακοίνωσή του.
 
Η νέα τεχνολογία καλύπτεται από διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ήδη έχει κατασκευαστεί μια πρότυπη εργαστηριακή μονάδα καθαρισμού νερού. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η ενεργειακά αυτόνομη λειτουργία του συστήματος με οπτικές ίνες και φωτοβολταϊκά, ενώ έχει σχεδιαστεί η επέκτασή του σε μεγαλύτερη κλίμακα, ώστε μελλοντικά να μπορεί να εφαρμοστεί σε σπίτια η  παραγωγικές μονάδες.

* Φωτογραφία από το site του «Δημόκριτου»