Πίθηκοι κρέμονται από το ένα κλαδί στο άλλο, ένα ειδικό τμήμα κηπουρικής για παιδιά και μία εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Μία ομάδα εθελοντών με πείσμα και πάθος κατάφεραν να μετατρέψουν μία χωματερή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο σε μία πράσινη όαση. 

Ads

Το εκπληκτικό αποτέλεσμα της 6ετούς προσπάθειάς τους θα παρουσιαστεί στη συνδιάσκεψη Ρίο+20 για το περιβάλλον, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. 

“Οι άνθρωποι πέταγαν εδώ παλιά ψυγεία, φούρνους, ελαστικά, σκουπίδια ακόμα και νεκρά σκυλιά” δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Mauro Quintanilha, ένας μουσικός και από τους επικεφαλής της πρωτοβουλίας της μετατροπής της χωματερής στη φαβέλα Vidigal σε έναν επίγειο παράδεισο. “Υπήρχαν πολλά σκουπίδια και βρομούσε”, σημείωσε. 

Η περιοχή, άλλοτε προστατευόμενη, είχε αφεθεί στη μοίρα της με την κυβέρνηση να μην κάνει τα απαραίτητα για να σταματήσει τη εξέλιξη της σε μία χωματερή. Την κρατική απουσία αναπλήρωσε ο Quintanilha, ο οποίος μαζί με άλλους 20 εθελοντές αποφάσισαν να αλλάξουν οριστικά την περιοχή. 

Ads

Επί έναν ολόκληρο χρόνο μάζευαν τα σκουπίδια και συγκέντρωναν όσα από αυτά μπορούσαν να ανακυκλωθούν ή να επισκευαστούν. “Ήταν δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο πως η περιοχή πλέον δεν ήταν χωματερή”, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ωστόσο η προσπάθεια τους τελικά απέδωσε. 

Σήμερα πίθηκοι κρέμονται στα δέντρα, ενώ παλιά μπουκάλια γάλατος χρησιμεύουν ως γλάστρες. Παράλληλα μία περιοχή χρησιμοποιείται για να διδάσκονται τα παιδιά τα μυστικά κηπουρικής. 

image

Διεθνείς αντιπροσωπείες που θα συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη αναμένεται να επισκεφτούν το Πάρκο. Οι εθελοντές, όπως ο ManoelSilvestre de Jesus, ευελπιστούν πως θα υπάρξει και κάποια οικονομική στήριξη, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους. Ο ManoelSilvestre de Jesus έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 120.000 πλαστικά μπουκάλια. Κάποια από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για ως διακοσμητικά στο πάρκο, ενώ άλλα δίνονται για επαναχρησιμοποίηση στους κατοίκους της περιοχής. 

Το ίδιο πάθος μοιράζεται και ο Vitor Alves de Souza. “Υπάρχει μεγάλος πλούτος στα απορρίμματα μας”, σημειώνει. Σημειώνεται πως στη Βραζιλία, λιγότερο από 26% του πληθυσμού ανακυκλώνει, αν και το 86% δηλώνει πως η ανακύκλωση είναι μία προσωπική υπόθεση.