Τρία ελληνικά ξενοδοχεία διακρίθηκαν – και μάλιστα με το Silver Award (ασημένιο βραβείο) – στα Tourism Awards 2016. 

Ads

Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Arkadi Hotel (Χανιά), Ibiscos Garden Hotel (Ρέθυμνο) και Sentido Vasia Resort & Spa (Σίσι, Λασίθι), τα οποία μοιράζονται το εξής κοινό στοιχείο: 

ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Ξενοδοχεία σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης» (neZEH). 

Κέρδισαν δε, το βραβείο στην πρωτοβουλία για την προστασία περιβάλλοντος – Ευαισθητοποίηση του κοινού – Παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεικτών. 

Ads

image

Τα ξενοδοχεία αυτά έχουν θέσει ως στρατηγικό τους στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους και εφαρμόζουν πρόγραμμα ανακαίνισης με στόχο την μηδενική ενεργειακή κατανάλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας neZEH.

Αποτελούν παραδείγματα της πρώτης γενιάς Ξενοδοχείων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία neΖΕΗ συντονίζεται πανευρωπαϊκά από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης και έχει την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. 

Δεκαέξι ξενοδοχεία από την Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ρουμανία και Σουηδία εφαρμόζουν ήδη κατάλληλα μέτρα με στόχο τη μηδενική ενεργειακή κατανάλωση και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα καλής πρακτικής στην Ευρώπη. 

Πλέον έρχεται κι ένα «δεύτερο κύμα» ενεργειακών ανακαινίσεων στα ξενοδοχεία – δεδομένης της ύπαρξης ανοιχτών προκηρύξεων χρηματοδότησης στην Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 του ΕΣΠA.