Φανταστείτε μια βιβλιοθήκη που o καθένας μπορεί να πάρει και να αφήσει βιβλία εντελώς δωρεάν, χωρίς καν την υποχρέωση να αφήσει κάποιο άλλο. Το μόνο απαραίτητο για να συμμετάσχει κάποιος είναι απλά η αγάπη του για το βιβλίο.

Ads

 
Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης, εξελίσσοντας την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.
 
Ουσιαστικά πρόκειται για μοντέρνες κατασκευές στα πρότυπα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, με το υλικό όμως να το διαχειρίζονται οι ίδιοι οι χρήστες της, χωρίς εγγραφές σε μητρώο, χωρίς συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης.
 
«Το απόθεμα της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών, ενώ η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού τη διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά εντύπου είναι δεκτή. Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας», τονίζουν οι εμπνευστές της ιδέας σημειώνοντας πως «στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης, επιχειρεί να διαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αισθητικά και ταυτόχρονα υπόσχεται πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση».
 
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, ανταλλακτικές βιβλιοθήκες μπορείτε να βρείτε έξω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Κηφισιά στην οδό Λεβίδου και στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, ενώ ανταλλακτική βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε και στο TEDx Athens.
 
Αρχιτέκτονες των κατασκευών είναι η Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και ο Ελευθέριος Αμπατζής. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης.