Από τις έξι τα ξημερώματα της προπαραμονής των Χριστουγέννων, ο Χρήστος Σολόπουλος, ο Θανάσης Θεοδώρου κι ο Τάσος Βούλγαρης πιάνουν ένα παγκάκι της πλατείας Πάρκου στη Λαμία.

Το κάνουν «σπίτι» τους για 24 ώρες, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους για να προσφέρουν τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα σε όσους έχουν ανάγκη.

«Είχα δει να κάνουν αυτήν τη διαμαρτυρία πριν τρία χρόνια φοιτητές στην Αμερική που ήθελαν να στηρίξουν τους αστέγους. 

Αμέσως σκέφτηκα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι κι εμείς εδώ για τους αστέγους και μαζί με δύο φίλους μου, τον Θανάση Θεοδώρου και τον Τάσο Βούλγαρη αποφασίσαμε να το τολμήσουμε κι εμείς. Έτσι κι έγινε», θα πει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χρήστος Σολόπουλος, ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας «Άστεγος για μια μέρα».

«Μια χρονιά», συνεχίζει, «μείναμε από τις 6 το πρωί της 23ης Δεκεμβρίου μέχρι το άλλο πρωί, παραμονή Χριστουγέννων στο δρόμο. Σε ένα παγκάκι στην πλατεία.

Καταφέραμε να αδειάσουν πολλές ντουλάπες και ράφια κουζίνας και να μαζέψουμε ένα ικανοποιητικό όγκο τροφίμων και ρούχων. 
 
Έτσι μπορέσαμε να ενισχύσουμε ευπαθείς ομάδες για την περίοδο των εορτών, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, νοσοκομεία, κι όλα αυτά με τη βοήθεια και του πολιτιστικού συλλόγου Ραχών ‘Αλόπη’ και του συλλόγου Δρομέων Φθιώτιδας ‘Τραχίνα’».

Φέτος για τέταρτη χρονιά, θα δοκιμάσουν να γίνουν άστεγοι για 24 ώρες, «κάτι που δεν είναι εύκολο», όπως εξομολογείται ο Χρήστος Σολόπουλος. 

«Είναι κάποια πράγματα που τα θεωρούμε αυτονόητα, ωστόσο δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ένα σπίτι για να μένουν, μια ζεστή κουβέρτα, ένα πιάτο φαγητό. 

Γι’ αυτό και θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Είναι και δύσκολο και επικίνδυνο να είσαι άστεγος

Δεν σε θέλει κανείς, δεν σε κοιτούν στα μάτια ή σε κοιτάνε περίεργα, θέλουν να σε διώξουν και να σε απομακρύνουν από κοντά τους. Αυτό το ζήσαμε την πρώτη χρονιά. 

Τα επόμενα όμως χρόνια είχαμε καταφέραμε να έχουμε πολλούς φίλους στο πλευρό μας. Άνθρωποι έρχονται και μας αφήνουν ρούχα, τρόφιμα, οτιδήποτε μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιον μένει στο δρόμο, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που δουλεύουν στις 23 Δεκεμβρίου και μόλις σχολάσουν έρχονται και κάθονται μαζί μας, παίρνουν τον υπνόσακό τους και κοιμούνται σε ένα παγκάκι δίπλα μας για να στηρίξουν τον σκοπό μας» προσθέτει ο κ. Σολόπουλος και τονίζει ότι θα συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους κάθε Χριστούγεννα και τα επόμενα χρόνια «έως ότου είμαστε αχρείαστοι», λέει χαρακτηριστικά.

Τα τρόφιμα που πρόκειται να συγκεντρωθούν από τη διαμαρτυρία των τριών φίλων πρόκειται να δοθούν στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του δήμου Αθηναίων, ενώ την επόμενη χρονιά η παρέα ετοιμάζει παράλληλες κινήσεις- διαμαρτυρίες με δυο ομάδες εθελοντών – άστεγων για 24 ώρες σε Αθήνα και στην Λαμία.

Ρεπορτάζ: Κάτια Παπαδοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ