Ο Σπύρος, ο Γιώργος και ο Ντάνιελ πιστεύουν ότι μπορούν να οδηγήσουν ένα Nissan Micra από την Ευρώπη στην Ασία. To Mongol Rally είναι 11.000 χλμ. ανεξάρτητου και άγριου αγώνα δρόμου που ξεκινά από το Λονδίνο ή την Πράγα και καταλήγει στο Ουλάν Μπατόρ, την πρωτεύουσα της Μογγολίας. Στο ράλι συμμετέχουν μόνο αυτοκίνητα και μηχανές που η μηχανή τους δε ξεπερνά το μέγεθος μιας μηχανής του γκαζόν. Υπάρχει και μια «χιουμοριστική εξαίρεση» που επιτρέπει να πάρουν μέρος αυτοκίνητα που είναι βαμμένα και «μεταμφιεσμένα» σύμφωνα με ένα αστείο θέμα. 

Ads

Αυτό το περιπετειώδες και καθόλου παραδοσιακό ράλι έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Στόχος των συμμετεχόντων είναι να μαζέψουν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού,  το λιγότερο 1.000 λίρες, χτυπώντας από πόρτα σε πόρτα. Τα έσοδα θα πάνε σε τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, την Cool Earth, τη Charity:Water και τη H.E.D.A. Επιπλέον, τουλάχιστον 500 λίρες από κάθε ομάδα θα διατεθούν στην Cool Earth, η οποία είναι και ο επίσημος διοργανωτής.

image

Με αυτό το τρόπο, οι ομάδες εκτός από τις διάφορες περιπέτειες, θα σώσουν και από ένα τροπικό δάσος. Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα, «Θα σώσετε ένα τροπικό δάσος, όχι επειδή είμαστε χίπηδες που πλέκουν και αγκαλιάζουν τα δέντρα, αλλά επειδή ο κόσμος θα ήταν χάλια χωρίς αυτά». 

Ads

Το ράλι ξεκινά τον Ιούλιο από Λονδίνο και Πράγαα, και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους από τις 9 ως τις 30 Αυγούστου. 

Η διοργάνωση δεν καλύπτει ούτε ασφάλεια, ούτε ομάδες υποστήριξης, ούτε καν τη διαδρομή και η κάθε ομάδα είναι απόλυτα ελεύθερη να χαράξει την πορεία της. Παρόλα αυτά, κατά τα τελευταία 10 χρόνια, οι διοργανωτές  έχουν  επινοήσει έναν τρόπο για να βοηθήσουν τις ομάδες, σημειώνοντας κάποιες πορείες που κάνουν την περιπέτεια πολύ πιο δύσκολη. Καθώς ο κόσμος έχει λίγο περισσότερη άσφαλτο  σε σχέση με το παρελθόν, έχουν σημειώσει κάποια «Παράτυπα Μέρη», όπως τα ονομάζουν, και συμβουλεύουν τους διαγωνιζόμενους να μην περάσουν από αυτά.

Επιπλέον, ζητούν από τις ομάδες, στις οποίες  θα τύχει να χαλάσει το αυτοκίνητό τους και θα θέλουν να σταματήσουν, να μη το παρατήσουν στη χώρα όπου βρίσκονται. Αντίθετα, τους προτείνουν είτε να το στείλουν πίσω στο σημείο έναρξης, προσφέροντας τους κάρτες δώρων και εκπτώσεις, είτε να οδηγήσουν πίσω, παρέχοντας τους έναν ειδικό οδηγό επιστροφής στη χώρα προέλευσης.

image

Σύμφωνα με τα σχόλια παλαιότερων συμμετεχόντων στην επίσημη ιστοσελίδα του Mongol Rally, οι εμπειρίες των περισσότερων ομάδων είναι αρκετά εντυπωσιακές και παροτρύνουν όσους δε το έχουν δοκιμάσει, να δηλώσουν αμέσως συμμετοχή για την επόμενη διοργάνωση. Εντούτοις, οι διοργανωτές δεν παραλείπουν να προειδοποιήσουν: «Αυτό δεν είναι διακοπές, είναι περιπέτεια και έτσι από τη φύση της είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Μπορεί πραγματικά βάλετε τόσο την υγεία όσο και τη ζωή σας σε κίνδυνο. Αυτό είναι το νόημα».

Και αν αναρωτιέστε ποιος θα επιχειρούσε κάτι τέτοιο, την απάντηση τη δίνει ο  Σπύρος, ο Γιώργος και ο Ντάνιελ που, αφού αγόρασαν ένα μεταχειρισμένο Nissan Micra 10ετίας και αφού έβγαλαν βίζα για μια πληθώρα χωρών, αποχαιρέτησαν τους φίλους τους και ξεκίνησαν το ταξίδι για την Ασία.

Το «Nomad Caravan», όπως ονομάζεται η ομάδα, θα ακολουθήσει νότια πορεία, διασχίζοντας όλη την Ευρώπη προς το Νότο μέχρι τη Τουρκία, και ύστερα το Ιράκ, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, λίγο Ρωσία και τέλος, τη Μογγολία.

Ο ενθουσιασμός των τριών φίλων για τη συμμετοχή τους σε αυτή την περιπέτεια είναι τεράστιος. Όπως, μάλιστα, δήλωσε στο neolaia.gr ένας από την ομάδα, ο Γιώργος: « Τι ταξίδι θα πρέπει να κάνω μετά το Mongol Rally, που θα μπορεί να το ξεπεράσει;».

Ο χάρτης του Mongol Rally: