Εν μέσω της κοινωνικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της κρίσης, από την Κρήτη ως τον Έβρο, χιλιάδες άνθρωποι, διαφορετικών πεποιθήσεων, προσανατολισμού και προέλευσης, αλλά με κοινό παρονομαστή στις αντιλήψεις τους ότι οι μνημονιακές πολιτικές πρέπει να ανατραπούν και πως κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του στην κρίση, δημιούργησαν ένα δίκτυο αλληλεγγύης.

Ads

 
Στο δίκτυο αυτό περιλαμβάνονται κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δωρεάν διανομή τροφίμων και απευθείας σχέσεις παραγωγών – καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες, ανταλλακτικά ή ακόμη και χαριστικά παζάρια, υποστηρικτικά μαθήματα, τράπεζες χρόνου και κοινωνικά νομίσματα, στέκια και χώροι εναλλακτικής ψυχαγωγίας, δομές νομικής υποστήριξης και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας.
 
Η «αλληλεγγύη για όλους» είναι μια συλλογικότητα που επιδιώκει:
                       
Να διευκολύνει την επικοινωνία όλου αυτού του συστήματος, μέσω της καταγραφής κατά περιοχή και θέμα όλων των δικτύων και των δομών έμπρακτης αλληλεγγύης, καθώς και της ανταλλαγής εμπειριών και «τεχνογνωσίας». Η «αλληλεγγύη για όλους», όπως αυτοορίζεται, «είναι ανοιχτή συλλογικότητα σε καθέναν και καθεμία που εμπνέεται από το τρίπτυχο αλληλεγγύη – αντίσταση – αυτοοργάνωση, δεν επιδιώκει ούτε να εκφράσει ούτε να εκπροσωπήσει όλον αυτόν το γαλαξία, αλλά να αποτελέσει έναν πανελλαδικό κόμβο διευκόλυνσης της συνάντησης και της επικοινωνίας των δικτύων και των δομών έμπρακτης αλληλεγγύης». 
                       
Να ενισχύσει όλα τα υπάρχοντα εγχειρήματα με κάθε δυνατό τρόπο (εφοδιασμό με υλικά και ανθρώπους, οικονομική στήριξη, αλληλοκάλυψη αναγκών κτλ), καθώς και να προωθήσει τη δημιουργία νέων σε περιοχές ή θεματικές που δεν καλύπτονται. 
                       
Να διαδώσει την πολιτική αντίληψη ότι όσοι πλήττονται από την κρίση πρέπει να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Αντίθετα, διεκδικώντας κοινωνικά δικαιώματα για όλους, προσπαθεί να οικοδομήσει την ενότητα εργαζομένων – ανέργων, ντόπιων – μεταναστών, υγειονομικών – ασθενών, εκπαιδευτικών – μαθητών, και να αποδείξει ότι μέσα από την αλληλεγγύη υπάρχει καλύτερη ποιότητα ζωής. 
                       
Να προωθήσει τη διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό πεδίο, με κινητοποιήσεις, διεθνείς μέρες δράσεις, αποστολή χρημάτων, φαρμάκων και τροφίμων, οριζόντια διασύνδεση οργανώσεων ή φορέων του εξωτερικού με δομές και δίκτυα αλληλεγγύης στην Ελλάδα. 
 
«Η «αλληλεγγύη για όλους» φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ακόμα λιθαράκι στον αγώνα για μια ζωή χωρίς μνημόνια, φτώχεια, εκμετάλλευση, φασισμό και ρατσισμό, για τη δημιουργία μιας ριζοσπαστικής και αποτελεσματικής κοινωνικής αντιπολίτευσης», όπως αναφέρουν οι ίδιοι.
 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της «αλληλεγγύης για όλους»