Αναχωρεί η αποστολή της ελληνικής ομάδας αστέγων για το Άμστερνταμ, προκειμένου να συμμετάσχει στο 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

Ads

«Μια μπάλα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» («a ball can change the world») είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων, του μεγάλου αυτού κοινωνικού και αθλητικού κινήματος, που αξιοποιεί τον «βασιλιά των σπορ», το ποδόσφαιρο, ως μέσο για κοινωνική αλλαγή.

64 εθνικές ομάδες -γυναικείες και ανδρικές- από 48 χώρες συνολικά, θα δώσουν το παρών σε αυτό το σπουδαίο αθλητικό μα πρωτίστως κοινωνικό γεγονός, στόχος του οποίου είναι η ενεργοποίηση, μέσα από τον αθλητισμό, συνανθρώπων μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και η υποστήριξή τους στον αγώνα να κάνουν νίκες ζωής – και όχι μόνο ποδοσφαιρικές.

Με αυτόν ακριβώς το στόχο και όραμα, η Μαρία, η Στέλλα και ο Παναγιώτης  –πωλητές της «Σχεδίας» από τη Θεσσαλονίκη–, ο Νίκος και ο Αποστόλης από το Βόλο, ο Νίκος και ο Παναγιώτης από την Αθήνα αναχωρούν την Παρασκευή για την ολλανδική πρωτεύουσα, το Άμστερνταμ: για να γίνουν μέρος αυτής της αλλαγής, μιας αλλαγής που ξεκινάει πάντα από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ads

Φέτος, είναι η πρώτη φορά που στην αποστολή της εθνικής συμμετέχουν δύο γυναίκες (το «ντεμπούτο» το είχε κάνει η Ορθοδοξία, η οποία στα 21 της έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε αποστολή της Εθνικής Αστέγων, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Πόζναν, το 2013). Από το Μάρτιο του 2007 που έγινε η πρώτη προπόνηση της ξεχωριστής αυτής κοινωνικής και ποδοσφαιρικής ομάδας, η «προσέλκυση» γυναικών ήταν σημαντικό ζητούμενο. Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν αφορούν μονάχα αγόρια και άντρες που «ξέρουν να κλωτσούν το τόπι», αλλά αφορούν όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα.

Προπονητής της ομάδας είναι ένας πρώην παίκτης της. Ο Γιάννης Κώτσος συμμετείχε ως αθλητής στο 7ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που είχε φιλοξενηθεί το 2009 στο Μιλάνο. Ο Γιάννης είναι –κι αυτός– στο δίκτυο των πωλητών της «Σχεδίας».

Οι αγώνες του 13ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της «Σχεδίας» www.shedia.gr.