Το άλμπουμ «Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band» («η μπάντα των μοναχικών καρδιών του λοχία Πέπερ») έγινε τελικά πλατινένιο, με καθυστέρηση σχεδόν μισού αιώνα. Μετά από την τροποποίηση από την «βρετανική φωνογραφική βιομηχανία» (BPI) των κριτηρίων που δίδουν τον τίτλο αυτό, δεκατρία άλμπουμ των «Beatles» θα λάβουν επιτέλους τη διάκριση που δικαιούνταν εδώ και τόσο καιρό.

Ads

 
Από το 1973, η BPI βράβευε με ασημένια, χρυσά και πλατινένια πιστοποιητικά όσα άλμπουμ είχαν πουλήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα 60, 100 και 300 χιλιάδες αντίγραφα. Αλλά όμως, πέραν αυτού του σιδηρού κανόνα, η BPI απέδιδε αυτές τις διακρίσεις μόνο στις δισκογραφικές εταιρείες που είχαν ζητήσει να συμμετάσχουν στο σχετικό διαγωνισμό. Αλλιώς, ακόμα και οι πιο ευπώλητοι δίσκοι ήταν καταδικασμένοι στην αφάνεια της μη-μεταλλικής τους διάκρισης.
 
Αλλά αυτό τον μήνα, όλα άλλαξαν! Πλέον οι διακρίσεις θα αποδίδονται αυτομάτως σε όλους του δίσκους που πληρούν τα κριτήρια, ανεξαρτήτως αν το έχουν ζητήσει ή όχι. Έτσι οι «Beatles», αλλά και καλλιτέχνες σαν τον Μπομπ Ντίλαν (Bob Dylan) και Μάρβιν Γκέι (Marvin Gaye), που τα άλμπουμ τους συνεχίζουν να πωλούνται σε μεγάλες ποσότητες, πρόκειται να βραβευθούν με ένα σωρό διακρίσεις για τις πωλήσεις τους.
 
Πάντως οι «μπιτλς» δεν πρόκειται να λάβουν όλα τα βραβεία που δικαιούνται. Ενώ η BPI άρχισε να απονέμει μεταλλικές διακρίσεις από το 1974, τέσσερα χρόνια μετά τη διάλυση των «θαυμάσιων τεσσάρων», χρειάστηκε να περιμένουμε το 1994 για να αρχίσουν να υπολογίζονται αναδρομικά οι πωλήσεις. Ένας δίσκος σαν το «Sgt Pepper’s», που μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίγραφα, δεν πρόκειται να λάβει τους 17 πλατινένιους δίσκους που κανονικά θα δικαιούνταν. Καθώς όμως από το 1994 έχει πουλήσει 900 χιλιάδες δίσκους, θα γίνει μόνο τριπλά πλατινένιος.
 
Φυσικά, παρά τις παραπάνω τεχνικές δυσκολίες, δεν υπάρχει λόγος να κλαίει κανείς για τις εμπορικές δυσχέρειες των «μπιτλς». Στο κάτω-κάτω, ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ (Paul McCartney) θα έχει αργότερα φέτος την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα ακόμα έπαθλο της BPI, με την κυκλοφορία του καινούργιου του δίσκου, με τον τίτλο «νέος»!

Guardian via Προοδευτική Πολιτική