Ένας μοναδικός σαξοφωνίστας και συνθέτης σύγχρονης μουσικής, ο Dror Feiler, φιλοξενείται σήμερα στη μουσική σκηνή «Αυλαία», όπου θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον γνωστό συνθέτη και ουτίστα Haig Yazdjian. Ο ισραηλινής καταγωγής καλλιτέχνης, που δραστηριοποιείται στη Σουηδία, μιλά στο tvxs.gr για τις μουσικές του συνθέσεις, τον τρόπο που βλέπει την τέχνη, την εμπειρία του στην επίθεση που δέχτηκε πέρσι στο «Στόλο της Ελευθερίας» προς τη Γάζα και εκφράζει τη γνώμη του για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Ads

Ο Dror Feiler, γεννημένος το 1951 και μεγαλωμένος στα παλιά κοινοτικά κιμπούτζ του Ισραήλ, είναι σήμερα Σουηδός πολίτης. Σπούδασε μουσική και μουσικολογία στην Ακαδημία της Στοκχόλμης. Είναι συνθέτης σύγχρονης μουσικής (συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου και ηλεκτρο-ακουστικά) και σύγχρονων πολλαπλών μορφών τέχνης (εγκαταστάσεις), και σαξοφωνίστας.

Ως υπεύθυνος της σουηδικής πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», πήρε μέρος στην περσινή αποστολή του «Στόλου της ελευθερίας» για το σπάσιμο της πολιορκίας της Γάζας. Επίσης έθεσε υποψηφιότητα την ίδια χρονιά για το σουηδικό κοινοβούλιο αλλά δεν εξελέγη. Όπως δήλωσε στο tvxs.gr σκοπεύει να συνεχίσει να ασχολείται με την πολιτική.

-Τι είδος μουσικής θα ακούσουμε στη μουσική σκηνή;

Θα προσπαθήσω να εφαρμόσω τη μουσική μου με τη μουσική που παίζει ο Haig Yazdjian. Νομίζω ότι τελικά θα βρούμε ένα είδος κοινής μουσικής γλώσσας.

Ads

-Συνθέτετε διαφορετικά είδη μουσικής. Τελικά όλα τα μουσικά είδη έχουν κοινή βάση;

Όλα τα είδη μουσικής έχουν έναν δικό τους ιδιαίτερο τρόπο να φτάνουν στον κόσμο και κανείς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε διαφορετικές καταστάσεις ανάλογα με τι μουσική θέλει να δημιουργήσει. Για παράδειγμα, αν θελήσω να διηγηθώ μια δραματική ιστορία τότε πιθανόν να χρησιμοποιήσω το είδος της όπερας, αν θελήσω να αποδώσω περισσότερο τον ήχο της μουσικής τότε ίσως θα είναι καλύτερο να συνθέσω ορχηστρική μουσική ή αν θέλω να δημιουργήσω ένα χορευτικό κομμάτι τότε θα στραφώ στην ηλεκτρονική αλλά και στην ορχηστρική μουσική. Επομένως, έχει να κάνει με τι θέλουμε να πετύχουμε ως αποτέλεσμα σε μια μουσική σύνθεση.
Συγκεκριμένα συνθέτω διάφορα είδη avant garde μουσικής, κλασική ή μοντέρνα, μουσική θορύβων, ελεύθερη jazz.

– Χρησιμοποιείτε επίσης τη δύναμη των εικόνων…

Χρησιμοποιώ κάποιες φορές παρουσιάσεις video σε συνδυασμό με τη μουσική. Ακόμη, χρησιμοποιώ τους τίτλους των έργων μου ως ένα είδος εισαγωγής, για να εξάπτει τη φαντασία του κοινού αλλά και να τους κάνουν να σκεφτούν διαφορετικά.

– Στη μουσική σας υπάρχει μήνυμα, πολιτικό ή άλλο;

Κάποιες φορές έχω, κάποιες όχι. Ορισμένες φορές είναι πολύ σαφές το μήνυμα και άλλες όχι τόσο. Αλλά, γενικότερα προσπαθώ να επικοινωνήσω κάτι στο κοινό μου. Εξάλλου, η μουσική είναι η τέχνη της επικοινωνίας. Έχω και πολιτικό μήνυμα. Όμως το πλεονέκτημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι ότι το πολιτικό μήνυμα δεν είναι πολύ συγκεκριμένο, είναι περισσότερο μια πρόσκληση στους ακροατές να δημιουργήσουν το δικό τους κόσμο και το δικό τους τρόπο σκέψης.

-Για τις συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών ποια πρέπει να είναι η λύση;

Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι και Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί. Πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα ατομικά και εθνικά. Από την πλευρά μου δεν έχει σημασία ποιος από τους δύο θα λύσει ξεκινήσει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα, το θέμα είναι να έχουν ίσια δικαιώματα. Και τώρα ξέρουμε ότι το Ισραήλ καταλαμβάνει όλη σχεδόν την Παλαιστίνη και ουσιαστικά οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κράτος. Πιστεύω ότι αυτή η κατοχή πρέπει να σταματήσει και οι Παλαιστίνιοι να έχουν δικό τους κράτος. Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ είναι ο κατακτητής και η Παλαιστίνη κατεχόμενη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

– Τι θυμάστε από την επίθεση της αποστολής «Ένα πλοίο για τη Γάζα»;

Είδα Ισραηλινούς στρατιώτες να επιτίθενται σε μια ειρηνική αποστολή, με όπλα και να μας ξυλοκοπούν. Ήταν μια πολύ άσχημη εμπειρία, ειδικά σε μένα που καταλάβαινα τη γλώσσα και ήταν στρατιώτες στο στρατό που και γω παλιότερα υπηρέτησα. Ήταν δικοί μου άνθρωποι και μετά ήμουν στη φυλακή, και τώρα δεν μπορώ να επιστρέψω στο Ισραήλ για 10 χρόνια.

INFO

Ο Dror Feiler θα είναι φιλοξενούμενος μουσικός στη συναυλία του συγκροτήματος του Haig Yazdjian.

Μαζί τους θα βρίσκονται οι μουσικοί:
Νίκος Σιδηροκαστρίτης στα τύμπανα
Γιάννης Κιριμκιρίδης στα πλήκτρα
Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά
Πέτρος Βαρθακούρης στο μπάσο
Χάρης Λαμπράκης στο νέυ

Ώρα έναρξης 22.00
https://www.avlea.gr/