Γιορτή της Παναγίας σήμερα και όπως κάθε χρόνο επίκεντρο των εορτασμών αποτελεί η Τήνος και ο εκεί Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας, η θαυματουργή εικόνα του οποίου γίνεται το 1964 αντικείμενο βασιλικής εκμετάλλευσης. Τότε, ο βασιλιάς Παύλος βρίσκεται κλονισμένος από τον καρκίνο στομάχου που τον ταλαιπωρεί από το 1963, ενώ παρά την επέμβαση που του γίνεται τον Φεβρουάριο  του 1964, τους Έλληνες και Άγγλους γιατρούς που βρίσκονται στο πλευρό του, δεν υπάρχει  καμία ουσιαστική βελτίωση. Χρέη αντιβασιλέα ασκεί, τυπικά, ο διάδοχος Κωνσταντίνος, ουσιαστικά όμως τα νήματα κινεί η μητέρα του Φρειδερίκη, η οποία απαιτεί τη μεταφορά της εικόνας της Παναγίας στο Τατόι.  
 
Το ίδρυμα της Ευαγγελίστριας της Τήνου συναινεί στο αίτημα όπως η εικόνα  “…μεταφερθεί εις τα Ανάκτορα Τατοΐου προς επίσκεψιν, ίασιν, και θεραπείαν του ασθενούντος Βασιλέως”. Μεταφέρεται από την Τήνο με  σκάφος του, τότε, βασιλικού Ναυτικού και την υποδέχονται στις 3 Μαρτίου 1964 στον Πειραιά οι Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Β΄, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου και ο διάδοχος Κωνσταντίνος.  Όταν φτάνει στις 2.15 στο Τατόι χιλιάδες πολίτες περιμένουν γονυπετείς και σιωπηροί, κατ’ εντολήν των γιατρών του Παύλου που ζητούν ησυχία, ενώ έχουν συστήσει να κλειστούν οι πόρτες των δωματίων για να μην αναστατωθεί ο ασθενής…
 
Στην είσοδο των ανακτόρων βρίσκεται σύσσωμη η βασιλική οικογένεια, οι αυλικοί, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όλοι με επίσημες στολές για την απόδωση τιμών. Ο Κωνσταντίνος παραλαμβάνει την εικόνα, τη δίνει στη μητέρα του Φρειδερίκη που με τη σειρά της τη μεταφέρει στο δωμάτιο του βασιλιά Παύλου που έχει μεταβληθεί σε νοσοκομειακό θάλαμο. Κατά τον βασιλικό βιογράφο Γ. Τσοκόπουλο μεταξύ Παύλου και Φρειδερίκης ακολουθεί ο παρακάτω μικρός διάλογος ενώ γίνεται και ένα θαύμα… : “- Τι είναι ; -Σου έφεραν την εικόνα της Ευαγγελίστριας, από την Τήνο. Ο Βασιλεύς ανετινάχθη εις την κλίνην Του, ανεσηκώθη, την επήρε εις τα χέρια Του, την ησπάσθη και είπε :-Ωραία εικών και πολύτιμος ! Και την ησπάσθη ακόμη μιαν φοράν.  Η Βασίλισσα την επήρε και την ετοποθέτησεν επάνω από το κεφάλι του Βασιλέως. Λέγεται ότι η ορμητική ανατίναξις του Βασιλέως εις το κρεβάτι Του συνετέλεσε όπως εσωτερικόν απόστημα να διαρραγεί και να τρέξει άφθονον πύον, το οποίον απετέλει τον μεγαλύτερον κίνδυνον για τον ασθενή. Το βέβαιον είναι ότι από εκείνης της στιγμής επαισθητή βελτίωσις παρετηρήθει εις την κατάστασιν Του”.
 
Δεν γνωρίζουμε αν έγινε ή όχι το θαύμα που υποστηρίζει ο βασιλικός βιογράφος, αλλά μόλις τρεις ημέρες μετά ο Παύλος φεύγει από τη ζωή. Η Φρειδερίκη στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο  “Μέτρον κατανοήσεως” αναφέρει για εκείνες τις τελευταίες στιγμές :“Η Αγία Εικόνα που είχε μεταφερθεί από την Τήνο, μας εκοίταζε όλους από ψηλά. Ήταν τοποθετημένη στον απέναντι τοίχο του δωματίου. Και καθώς ο Παύλος άφηνε την τελευταία πνοή του, ξαφνικά η μικρή φλόγα του καντηλιού που έκαιγε  μπροστά της έσβησε. Ήταν άραγε αυτό ένα σημάδι για εμάς ότι θα έπρεπε να ζήσουμε μέσα στο φως ; “.
 
Ο απλός λαός για να μπορέσει να δει από κοντά και να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας, πρέπει απαραίτητα να περάσει από το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα του Παύλου στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ προπορεύεται στον κιλλίβαντα της πομπής μέχρι τους βασιλικούς τάφους   στο Τατόι. Εκεί παραμένει μέχρι τις 13 Μαρτίου όπου με ανακτορικό αυτοκίνητο φτάνει στον Πειραιά και επιστρέφει στη Τήνο με το πολεμικό πλοίο “Σφενδόνη” ολοκληρώνοντας έτσι τη βασιλική “περιοδεία” της. 
 
image
 
Ο βασιλιάς Παύλος τα χρόνια της παντοδυναμίας του έχοντας πάντα πίσω του σαν σκιά τη Φρειδερίκη…

Ads

image

Η εικόνα της Παναγία φτάνει στο Τατόι για να διασώσει τον ετοιμοθάνατο βασιλιά.
 
image

Στη νεκρώσιμο πομπή προς τους βασιλικούς τάφους στο Τατόι η εικόνα προπορεύεται της σορού του Παύλου.

Ads

image 

Η  επιστροφή της εικόνας στη Τήνο γίνεται ένα απλό μονόστηλο…