Σκηνές από τον συγκλονιστικό αγώνα του λαού της Αθήνας εναντίον των Άγγλων εισβολέων τον Δεκέμβρη του 1944 κατέγραψαν τα βρετανικά επίκαιρα της θρυλικής, στην ιστορία του κινηματογράφου τεκμηρίωσης, «British Pathe».

Αν και, φυσικά, οι κινηματογραφιστές των επικαίρων ήταν ενσωματωμένοι στα αγγλικά στρατεύματα, ωστόσο, τα πλάνα που τράβηξαν αποτελούν πολύτιμα ντοκουμέντα μιας κρίσιμης ιστορικής στιγμής, η οποία θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα στην κόλαση του εμφυλίου που θα ακολουθούσε.

Μερικά από αυτά τα ντοκουμέντα είναι και το πλάνο της εισβολής του βρετανικού τεθωρακισμένου στην έδρα του ΕΑΜ στην οδό Κοραή, απέναντι από το Πανεπιστήμιο, το αιματοκύλισμα της διαδήλωσης της 3ης Δεκεμβρίου του 1944 από την Χωροφυλακή και οι μάχες των Βρετανών με τον ΕΛΑΣ.

Να σημειωθεί, ότι η χρονολογία που αναγράφεται στα βίντεο (1945) δεν αφορά τον πραγματικό χρόνο των καταγραφών, δηλαδή το 1944, αλλά, μάλλον, τον χρόνο αρχειοθέτησης. Επίσης, η «British Pathe» έχει απελευθερώσει έναν τεράστιο όγκο ανάλογου υλικού στο διαδίκτυο (Youtube) με ελεύθερη πρόσβαση.