Σαν σήμερα, 16 Οκτωβρίου του 1946, εκτελούνται οι ποινές που επιβάλει το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο της Νυρεμβέργης στους Γερμανούς ναζιστές εγκληματίες πολέμου. Απαγχονίζονται 10 κορυφαία στελέχη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος, άλλα επτά οδηγούνται στις φυλακές του Σπαντάου, ενώ ο Χέρμαν Γκέρινγκ αυτοκτονεί στο κελί του το προηγούμενο βράδυ. 

Ads

Το δικαστήριο απαρτίζεται από τέσσερα μέλη των χωρών που το συγκροτούν, και τέσσερις δημόσιους κατήγορους από τις ίδιες χώρες. Στο ειδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 24 μέλη του ναζιστικού κόμματος και έξι ναζιστικές οργανώσεις, αλλά απουσιάζουν Χίτλερ, Γκέμπελς και Χίμλερ που έχουν αυτοκτονήσει. Οι κατηγορίες αφορούν την συνομωσία κατά της παγκόσμιας ειρήνης, εγκλήματα και παραβάσεις του δικαίου περί πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στο καταστατικό του δικαστηρίου προβλέπεται ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα μπορούν να έχουν ως υπερασπιστική γραμμή ότι υπάκουσαν σε εντολές ανωτέρων, ούτε μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός με πιθανά αντίστοιχα εγκλήματα των αντιπάλων.

image

Η «μητέρα των δικών» είναι η πρώτη από τις 12 παρόμοιες που γίνονται εκείνη την περίοδο με την τελευταία από αυτές να ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 1949 (δίκες Νταχάου, των Γερμανών αιχμαλώτων στην Σοβιετική Ένωση, των Ιαπώνων εγκληματιών κλπ). Όσο μεγαλώνει η απόσταση από τα γεγονότα μειώνονται οι ποινές, ενώ στην ευνοϊκή μεταχείριση των επόμενων κατηγορουμένων συντελεί η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, που οδηγεί τις μεγάλες δυνάμεις να βρίσκουν αντιπάλους μεταξύ των πρώην συμμάχων και όχι στο νικημένο ναζιστικό φάντασμα.

Ads

Η δίκη που αφορά περισσότερο την χώρα μας είναι η έβδομη στη σειρά εκείνη των «Στρατηγών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Σε αυτό το κατηγορητήριο η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τοποθετείται στο πλαίσιο της επίθεσης του Άξονα στα Βαλκάνια, με τα γερμανικά έγγραφα να αποκαλύπτουν ότι αυτή έχει αποφασιστεί από τον Αύγουστο του 1939. Τότε, σε σύσκεψη την 12η  Αυγούστου 1939 μεταξύ Χίτλερ και του υπουργού Εξωτερικών την Ιταλίας Τσίανο, ο πρώτος λέει για τα ουδέτερα κράτη :«Νομίζω, ότι όλα τα ουδέτερα κράτη είναι εχθροί μας και γι αυτό πρέπει να μην υπάρχουν. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, αν κάθε σύμμαχος χώρα του Ευρωπαϊκού άξονα διασφαλίζοντας τα νώτα της, καταλάβει και από ένα ουδέτερο κράτος».

image

Παρά το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο  που επωμίζεται η Ελλάδα από τους Γερμανούς κατακτητές, ο ελληνικός Τύπος αντιμετωπίζει τη δίκη της Νυρεμβέργης καθώς και όσες ακολουθούν, με σχετική αδιαφορία. Ελάχιστα άρθρα και πρωτοσέλιδα υπάρχουν για το θέμα, ενώ τα δημοσιεύματα για την εξέλιξη της δίκης είναι ελάχιστα και περιορίζονται σε αναπαραγωγές των ξένων πρακτορείων. Μην ξεχνάμε ότι, αντίθετα με τις άλλες χώρες, στην Ελλάδα η μετάβαση στο μεταπολεμικό περιβάλλον δεν είναι ομαλή, και οι εφημερίδες επιλέγουν για μια ακόμα φορά την εσωστρέφεια, προτιμώντας να προβάλουν περισσότερο βάρος τις δίκες των δοσίλογων που γίνονται την ίδια  εποχή στην Αθήνα, και φυσικά στον Εμφύλιο που έχει ξεκινήσει.

image

image