Η φιλική σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή οδηγεί τον πρώτο ν’ αποδεχτεί μια πρόταση του δεύτερου που μέχρι τότε θεωρούσε αδιανόητη. Βρισκόμαστε τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης και ο Μάνος Χατζιδάκις διορίζεται μουσικός διευθυντής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης,  παραμένει στην ΕΡΤ μέχρι το 1982 οριοθετώντας έτσι αυτό που ίδιος, σκωπτικά, αποκαλεί «υπαλληλική περίοδο» της ζωής του. Φυσικά, το εκτόπισμα του κορυφαίου συνθέτη εκτός από δέος, προκαλεί πολλές αντιδράσεις εντός του γραφειοκρατικού μηχανισμού του ραδιοφωνικού ιδρύματος, με τη θύελλα να μην αργεί να ξεσπάσει.

Ads

Την ίδια εποχή, τέλος του 1975, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης διορίζεται ο γνωστός δημοσιογράφος  Γιάννης Λάμψας, με τις σχέσεις μεταξύ των ανδρών να είναι  εξ’ αρχής τεταμένες. Η «έκρηξη» έρχεται στις 17 Σεπτεμβρίου 1976 όταν ο Λάμψας απολύει τον ραδιο-σκηνοθέτη Χριστοδουλάκη σκανδαλιζόμενος επειδή στην εκπομπή «Χάπενινγκ» ακούγονται οι στίχοι «Πάρε μου μια πίπα/δώρο γλυκιά μου/για τα γενέθλια μου» από το τραγούδι του Γιάννη Λογοθέτη (Λογό) «Στα γενέθλιά μου» που ερμηνεύει ο Δημήτρης Πουλικάκος.

Ο Χατζιδάκις «απαντά» δηλώνοντας στις εφημερίδες ότι ο Λάμψας δείχνει ανεκδιήγητη συμπεριφορά στον συνεργάτη της ραδιοφωνίας Χριστοδουλάκη, ότι στερείται ήθους και σοβαρότητας, ότι η Γενική Διεύθυνση μειοδοτεί συνεχώς την ώρα που η ΕΡΤ αναδιοργανώνεται εκ βάθρων, και ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν τα ποσά που παίρνει ο Γενικός Διευθυντής και αυτά που παίρνουν οι δικοί του συνεργάτες. Ο Λάμψας διαρρέει στον Τύπο ότι ο Χατζιδάκις ζημιώνει το Ίδρυμα με το διαγωνισμό για τα ραδιοφωνικά προγράμματα και για να αποφύγει νέες αντιδηλώσεις, στις 21 Σεπτεμβρίου απαγορεύει δηλώσεις εργαζομένων στην ΕΡΤ :«Φέρεται εις γνώσιν ολόκληρου του προσωπικού της ΕΡΤ ότι ουδείς υπάλληλος έχει το δικαίωμα να προβαίνει εις δηλώσεις δια του Τύπου επί οποιουδήποτε θέματος άνευ προηγουμένης αδείας της Γενικής Διευθύνσεως. Παράβαση της παρούσης αποτελεί πειθαρχικόν αδίκημα και συνεπάγεται την άμεσον κλήσιν εις απολογίαν του παραβάτου».

image

Ads

Παρά την απαγόρευση ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, και γνωστός σκηνοθέτης, Ροβήρος Μανθούλης μεταφέρει στην «Καθημερινή» τη θέση του ότι αδυνατεί να συνεργαστεί με τον Λάμψα. Ο τελευταίος περνά στην αντεπίθεση θέτοντας σε διαθεσιμότητα τον Χατζιδάκι :«Δια αποφάσεως του Γενικού Διευθυντού κ. Ι. Λάμψα ανεκλήθη η ανάθεσις καθηκόντων Διευθυντού Ραδιοφωνίας από τον κ. Χατζιδάκι. Δια τον κ. Χατζιδάκι ισχύει η σύμβασις δια την οποίαν προσελήφθη εις την ΕΡΤ, του μουσικού συμβούλου Ραδιοφωνίας–Τηλεόρασης».

image

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος της χώρας, Τύπος παίρνει το μέρος του Χατζιδάκι, το θέμα φτάνει στη βουλή, θέση παίρνουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις δηλώνει λακωνικά :«Επί τέλους !Φανερώθηκε το πραγματικό πρόσωπο της ΕΡΤ». Παρότι ο Λάμψας είναι πλέον κυρίαρχος Γενικός Διευθυντάς, αρχικά ζητά και εν συνεχεία επιβάλει στο Σύλλογο Προσωπικού της ΕΡΤ να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης του. Όταν μάλιστα αυτό συμβαίνει δεν το θεωρεί αρκούντος κολακευτικό ζητά και παίρνει νέο το οποίο χαρακτηρίζεται ως «πρωτοφανές μνημείο λιβανωτού»…

image

Ευτυχώς για το ελληνικό ραδιόφωνο, ο Μάνος Χατζιδάκις πείθεται από τον Ροβήρο Μανθούλη να παραμείνει στην ΕΡΤ ως Διευθυντής μόνο για το Τρίτο Πρόγραμμα, όπου αυτονομημένος από τους γραφειοκρατικούς και λογοκριτικούς μηχανισμούς του ραδιομεγάρου, αφήνει σε αυτό την πολιτιστική παρακαταθήκη που όλοι γνωρίζουμε.

image