Στις 2 Απριλίου του 1944, 70 χρόνια πριν, 65 άντρες της Χάλκης Θεσσαλίας, εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Στις 13 Απριλίου 2014, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις μνήμης με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης».

Ads

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Κιλελέρ διοργάνωσε εκδήλωση στην Τοπική Κοινότητα Αγ. Αναργύρων, όπου μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων ακολούθησε ομιλία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Χάλκης, Γιώργου Νικολαΐδη.

image

«70 χρόνια πριν, 65 πατριώτες, πατεράδες και παππούδες μας, εκτελέστηκαν σε τούτο εδώ το χώρο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, γιατί αντιστάθηκαν στον γερμανό κατακτητή και αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας, ενάντια στο Φασισμό», είπε ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε ότι «πέντε χρόνια τώρα οι καταστάσεις που βιώνουμε ομοιάζουν με αυτές που επικρατούσαν στη Γερμανία του Μεσοπολέμου. Οικονομική κρίση, ανεργία, φτωχοποίηση, και αδυναμία του πολιτικού συστήματος να δώσει λύσεις, οδήγησαν στην γέννηση και στην άνοδο στην εξουσία του Φασισμού και του Ναζισμού».

Ads

«Έχει ιδιαίτερη αξία να τιμούμε τους ανθρώπους που ξεπέρασαν το φόβο και αγωνίστηκαν για τα ιδανικά τους. Έχει μεγάλη σημασία η γνώση των ιστορικών γεγονότων. Ωστόσο, σήμερα ακόμη μεγαλύτερη αξία έχει η κατανόηση των αιτιών που τα προκάλεσαν. Επειδή, λοιπόν, ο Φασισμός δεν τέλειωσε με τη λήξη του πολέμου, αλλά επέζησε αυτού και τα τελευταία χρόνια αναζωπυρώνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, έχουμε εμείς την ευθύνη να διατηρήσουμε την αντίσταση στο Φασισμό ως δικαίωμα και αξία που σημαδεύει τις ζωές μας. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, το δικαίωμά στην άλλη άποψη, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στην καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων στη μνήμη των 65 πεσόντων το βράδυ της Κυριακής 13 Απριλίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Χάλκης, έγινε η προβολή του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης». 

image

*Κεντρική φωτογραφία από larissanet