Ανάμεσα στις αποφάσεις των τραπεζών – και δη της Εθνικής – και στο σκληρό πολιτικό – επιχειρηματικό παρασκήνιο θα κριθεί οριστικά μέσα στα επόμενα 24ωρα η τύχη του ΔΟΛ.

Ads

Τα «ΝΕΑ», παρά τις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου τριημέρου και την προαναγγελία «λουκέτου» από τον Σταύρο Ψυχάρη, κυκλοφορούν σήμερα και οι πληροφορίες φέρουν να έχει εξασφαλιστεί χαρτί για την έκδοσή τους τουλάχιστον έως και την Τετάρτη, καθώς η «Ίριδα» που τυπώνει την εφημερίδα είναι προπληρωμένη έως τότε. 

Την απόφαση για την κυκλοφορία της εφημερίδας πήραν χθες το βράδυ οι εργαζόμενοι της εφημερίδας, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και οι εργαζόμενοι στο «Βήμα».

Την Παρασκευή, κατά τις πληροφορίες, ο διευθυντής του «Βήματος» Αντώνης Καρακούσης είχε πει στους εργαζομένους της εφημερίδας ότι τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης εξαντλήθηκαν και ότι πλέον μπορούν να κινηθούν κατά βούληση σε ό,τι αφορά το εργασιακό τους μέλλον στο συγκρότημα.

Ads

Στα «ΝΕΑ», ωστόσο, οι προτάσεις για επίσχεση εργασίας απορρίφθηκαν, ενώ στον ΒΗΜΑ FM υπάρχουν σκέψεις να χρησιμοποιηθεί η συχνότητα του ραδιοφώνου για μια «καμπάνια ενημέρωσης» ως προς το τι πραγματικά συνέβη και συμβαίνει στον ΔΟΛ.

image

Το σημερινό σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου στα Νέα

Τα πάντα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις των τραπεζών, με την Alpha Bank να έχει ήδη αποφασίσει την άμεση τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή. Καθοριστική θα είναι πλέον η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας η οποία εκκρεμεί, ενώ οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να προσβλέπουν και σε μια πολιτική πρωτοβουλία που θα επέτρεπε την ενδιάμεση χρηματοδότηση του συγκροτήματος κατά το μεταβατικό, δίμηνο διάστημα της εκκαθάρισης.

Διαβάστε επίσης: Το «ΒΗΜΑ» έπαιρνε το μέρος του τραπεζίτη, ακόμα κι όταν ο τραπεζίτης ήταν απατεώνας

Η πρωτοβουλία αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την κατάθεση τροπολογίας που είτε θα δίνει νομική ασπίδα στις διοικήσεις των τραπεζών για να χρηματοδοτήσουν την λειτουργία του ΔΟΛ στο ενδιάμεσο διάστημα, είτε θα προβλέπει την απόδοση συγκεκριμένων εσόδων στους εργαζόμενους για την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως τέτοια τροπολογία δεν μπορεί να κατατεθεί παρά μόνον με διακομματική συναίνεση και ψήφιση – προοπτική που δεν αποδέχεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η Νέα Δημοκρατία.

Ενδεικτικό του πολιτικού παρασκηνίου είναι το γεγονός που επεσήμαναν πολλοί εργαζόμενου των Νέων στη χθεσινή τους συνέλευση – το ότι, παρά την σφοδρή αντίδρασή της όταν ανακοινώθηκε η εμπλοκή του Βασίλη Μουλόπουλου στο εγχείρημα διάσωσης, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προχωρήσει σε καμία δημόσια τοποθέτηση μετά την προαναγγελία του «λουκέτου».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΟΛ για να του παρουσιάσουν την πραγματική κατάσταση και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για άρση του αδιεξόδου. Τέτοιες συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. 

Κατά πληροφορίες δε επίσης από την πλευρά των εργαζομένων, η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση Σαββίδη – τραπεζών δεν είναι άσχετη και με υπόγειες διεργασίες που φέρονται να υπάρχουν μεταξύ της ΝΔ και του ομίλου Αλαφούζου προς όφελος αμφοτέρων… Στους διαδρόμους του ΔΟΛ κυκλοφορούν πληροφορίες ότι τρία μεγάλα συγκροτήματα του χώρου των μέσων ενημέρωσης (Αλαφούζος, Μαρινάκης και Μάρης) ενδιαφέρονται να πάρουν κομμάτια του οργανισμού. Για τον μεν πρώτο ακούγεται ότι ενδιαφέρεται για τα «Νέα», ο δεύτερος για τον Βήμα FM και ο τρίτος για το in.gr καθώς δραστηριοποιείται κυρίως στο διαδίκτυο. 

Σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι θα έχουν συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ, ενώ το απόγευμα θα γίνει νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ΔΟΛ.

«Τα Νέα» πάντως κυκλοφόρησαν κανονικά τη Δευτέρα με τον τίτλο «Όρθιοι» στο βασικό τους άρθρο.

image

Όπως γράφουν χαρακτηριστικά «οι αντοχές όλων αγγίζουν τα όριά τους αλλά το πάθος μας κρατά ακόμη όρθιους».

Το άρθρο των «Νέων»: 

«Η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη αγγίζει, αν δεν έχει υπερβεί, τα όρια της ασφυξίας. Με την τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις ο ΔΟΛ στην πραγματικότητα στερείται των αναγκαίων πόρων για να συνεχισθεί απρόσκοπτα η λειτουργία του. Ωστόσο παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο, υπάρχει δυνατότητα για μια λύση που θα κρατά ζωντανό τον ιστορικό αυτόν πυλώνα της δημοκρατίας.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εφόσον όλοι όσοι έχουν ρόλο δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον και δεν μείνουν στα λόγια. Για να ξεφύγουμε από την καταστροφή απαιτείται γενναιότητα από τις πιστώτριες τράπεζες, που με ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση πόρων από τις εισπράξεις του οργανισμού ώστε να εξασφαλιστεί μια ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι να εξευρεθεί η οριστική λύση. 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, αν εννοούν όσα λέγουν για την πολυφωνία και την ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία, οφείλουν να πράξουν τα δέοντα τώρα. Η κατάθεση και ψήφιση μιας τροπολογίας που μπορεί να διευκολύνει την προσωρινή χρηματοδότηση – από τα δικά μας έσοδα τα οποία τώρα δεσμεύουν οι τράπεζες – είναι αναγκαία όπως φαίνεται και επ’ αυτού θα κριθούν όλοι. Είναι αυτονόητο πως ένας εκδοτικός οργανισμός έχει αξία μόνον όταν τα μέσα που διαθέτει είναι σε κυκλοφορία.

Οι εργαζόμενοι στα ΝΕΑ και όλοι οι συνάδελφοί μας στον ΔΟΛ που έχουν επιδείξει υπομονή και γενναιότητα στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα συνεχίσουν με πίστη κάθε προσπάθεια διάσωσης του Οργανισμού. Ασφαλώς οι αντοχές όλων αγγίζουν τα όριά τους αλλά το πάθος μας κρατά ακόμη όρθιους».