Απέσυραν την υποστήριξή τους στο νόμο SOPA (Stop Online Piracy Act – «Σταματήστε την πειρατεία στο Ίντερνετ» οκτώ μέλη του Κογκρέσου, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου που υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά θα λογοκρίνει το Διαδίκτυο. Χθες η Wikipedia προχώρησε σε μια πρωτότυπη απεργία – διαμαρτυρία ενάντια στο νόμο αυτό, αλλά και το νόμο για την προστασία του IP (Protect IP Act, PIPA). Με ιντερνετικές κινητοποιήσεις αντέδρασαν κι άλλοι μεγάλοι ιστότοποι.

Ads

image

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση αυτών των νόμων στο Κογκρέσο χρειάζεται συναίνεση, η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Ένας από τους υποστηρικτές του νόμου που στη συνέχεια διαφώνησε, ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι η Γερουσία χρειάζεται περισσότερο χρόνος για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει.
 
Υπέρ των νόμων είχαν ταχτεί παραγωγοί περιεχομένου όπως μουσικά και κινηματογραφικά στούντιο λέγοντας ότι η πειρατεία των παραγωγών τους βλάπτει τα έσοδα τους.
 
Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι έκριναν ότι διανέμεται υλικό που τους ανήκει, θα μπορούσαν ουσιαστικά να κλείσουν με δικαστική εντολή την ιστοσελίδα που το διανέμει μπλοκάροντάς την μέσω του DNS, του συστήματος ονοματοδοσίας του Ίντερνετ. Έτσι οι φυλλομετρητές δεν θα μπορούσαν να την βρουν πουθενά και θα ήταν αόρατη από όλο το Ίντερνετ.
 
Την Τετάρτη έμεινε όλη την ημέρα χωρίς Ίντερνετ η αγγλική Wikipedia με απόφαση του ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς σε διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο SOPA.

image
 
«Το μπλακάουτ της Wikipedia τελείωσε και το κοινό μίλησε» δήλωσε η διευθύντρια του Ιδρύματος Wikipedia Σου Γκάρντνερ στον ιστότοπο του ιδρύματος. «Εκατόν εξήντα δύο εκατομμύρια χρήστες είδαν την σελίδα του μπλακάουτ που ρωτούσε αν μπορεί κανείς να φανταστεί ένα κόσμο χωρίς ελεύθερη γνώση. Είπατε όχι» δήλωσε η Γκάρντνερ. «Κάνατε τα τηλεφωνικά κέντρα του Κογκρέσου να μπλοκάρουν και λιώσατε τους σέρβερ τους» συνέχισε.

Ads

image
 
Οι επικριτές της νομοθεσίας υποστηρίζουν ότι τα δυο νομοσχέδιο SOPA και PIPA θα περιορίσουν την ελευθερία του λόγου και θα δώσουν στους ιδιοκτήτες περιεχομένου δρακόντειες δυνάμεις για να κλείνουν ιστότοπους που εμπλέκονται σε πειρατεία, ακόμη κι αν προσφέρουν απλώς συνδέσμους προς περιεχόμενα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

image
 
Άλλοι ιστότοποι, όπως ο Google, συντάχθηκαν με τη διαμαρτυρία της Wikipedia χωρίς να βγουν offline. Η Wikipedia υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία διαμαρτυρίας της.