Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του Wikileaks, συμβάλλοντας στην συγγραφή ενός βιβλίου, επιχειρηματολογεί ότι ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο ζήτημα: Το Ιντερνετ θα μας απελευθερώσει ή θα μας σκλαβώσει; Το βιβλίο τιτλοφορείται «Cypherpunks: Freedom and Future of the Internet» και είναι βασισμένο στην τηλεοπτική σειρά του δικτύου RT «Ο Κόσμος Αύριο».
 

Ads

Οι Cypherpunks περιγράφονται ως οι δικηγόροι εκείνων των πολιτών που χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένα μηνύματα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους χωρίς να παρεμβάλλεται η κυβερνητική και εταιρική κατασκοπεία. Στο βιβλίο ο Ασάνζ φαίνεται να συζητά με τον Τζέικομπ Απλμπάουμ από τις ΗΠΑ, τον Τζέρεμι Ζίμερμαν από την Γαλλία και τον Άντυ Μύλερ – Μάγκουν από την Γερμανία, το ζήτημα της χρήσης του διαδικτύου τόσο ως ενός απελευθερωτικού όσο και ενός καταδυναστευτικού οργάνου.
 
Το βιβλίο μελετά τα φαινόμενα όπως η κυβερνητική και η εταιρική διαδικτυακή κατασκοπεία, η ανταλλαγή αρχείων και η προσπάθεια καταστολής της με νόμους περί πειρατείας, και τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες του ίντερνετ συνεργάζονται με αυτούς που συλλέγουν τα στοιχεία τους.
 
Ο εκδοτικός οίκος OR Books, που τυπώνει το βιβλίο, σχολιάζει ότι «οι συγγραφείς πιστεύουν ότι ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με το μεγαλειώδες δίλημμα του χαρακτήρα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Είτε θα μας απελευθερώσουν είτε θα μας σκλαβώσουν».
 
Το 1997, ο Ασάνζ είχε προχωρήσει στην συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου με τίτλο «Παρασκήνιο: Παραμύθια για Χάκερ, Τρέλα και Εμμονή στο Ηλεκτρονικό Μέτωπο». Στο βιβλίο αυτό παρακολουθούσε τα βήματα μιας διεθνούς ομάδας χάκερ.
 
Το Cypherpunks εκδόθηκε παρόλο που ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει κλεισμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο τον Αύγουστο, όταν κινδύνευε να επιστρέψει στην Σουηδία για να δικαστεί υπό κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Ο ίδιος πίστευε ότι από την Σουηδία θα τον μετέφεραν και στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για διαρροή διπλωματικών εγγράφων, και θα καταδικαζόταν σε μακρά ποινή φυλάκισης ακόμη και σε θάνατο.