Μπορεί η ψήφιση των νομοσχεδίων Stop Online Piracy Act (SOPA) και Protect IP Act (PIPA) στις ΗΠΑ να αναβλήθηκε επ’ αόριστον χάρη στην πρώτη μαζική διαμαρτυρία του κόσμου του διαδικτύου, 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – δεν δίστασαν να υπογράψουν χθες στο Τόκιο τη συμφωνία κατά της πειρατείας ACTA (Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement), με τις διαπραγματεύσεις να πραγματοποιούνται χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις – σχεδόν στα κρυφά.

Ads

 
Η ACTA ουσιαστικά είναι μία διεθνής συμφωνία που επιδιώκει να δημιουργήσει διεθνή πρότυπα στα ζητήματα που αφορούν τους τρόπους προστασίας και επιβολής των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο τίτλος της συμφωνίας υποδεικνύει πως αφορά προϊόντα που έχουν αντιγραφεί, όπως φάρμακα και είδη πολυτελείας. Το εύρος της, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς αφορά και το internet και την αγορά της πληροφορικής. Από το τελικό κείμενο της συνθήκης που επικύρωσαν οι 22 χώρες-μέλη έχουν απαλειφθεί ορισμένα μέτρα, όπως η απαίτηση να κόβονται οι διαδικτυακές συνδέσεις για τους χρήστες που επιμένουν να κατεβάζουν πειρατικό υλικό.
 
Η διαβουλεύσεις για τη συμφωνία έχουν ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια. Οκτώ χώρες την υπέγραψαν την 1η Οκτωβρίου 2011 και χθες τις ακολούθησαν αρκετές ακόμη, όπως οι Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία. Τη συμφωνία δεν υπέγραψαν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Σλοβακία.
 
Ήδη έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη για την υπογραφή της συμφωνίας, με χιλιάδες οργανώσεις, ακτιβιστές, αλλά και απλούς πολίτες να κατηγορούν το ACTA για κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.
 
Μάλιστα, ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Καντέρ Αρίφ, ο οποίος είχε αναλάβει να παρακολουθεί τα πρακτικά της συνθήκης, παραιτήθηκε από αυτή τη θέση διαμαρτυρόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να περιορίσει το δημόσιο διάλογο για το θέμα και ότι δεξιές ομάδες προσπαθούν να επιβάλλουν την ACTA χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες. «Δεν θα λάβω μέρος σε αυτή την παρωδία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.
 
Στην πολωνική Βουλή, οι βουλευτές του κόμματος Παλικότ κάλυψαν τα πρόσωπά τους με μάσκες, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να υπογράψει τη διεθνή Συμφωνία Εμπορίου κατά της Πλαστογραφίας (ACTA). Εξάλλου εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν κατά της συμφωνίας, συνεχίζοντας τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν για το ζήτημα τις τελευταίες μέρες από όλους όσοι φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε λογοκρισία στο διαδίκτυο.
image  
Η πολωνική κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της απόφασης επισημαίνοντας ότι τη συμφωνία υπέγραψαν αρκετές χώρες όπως Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ν. Κορέα.
 
Την αντίθεσή τους στη συνθήκη ACTA έχουν δηλώσει πολλές διαδικτυακές εταιρείες και οργανώσεις όπως το Electronic Frontier Foundation, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και η Oxfam. Ψήφισμα κατά της ACTA έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο επισήμανε ότι «οι κίνδυνοι όσον αφορά την οικονομία και την καινοτομία πρέπει να εκτιμώνται προτού επιβληθούν ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις όπου ισχύουν ήδη αστικές κυρώσεις».
 
H ACTA δεν μπορεί πάντως να τεθεί σε ισχύ προτού τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.