Για πρώτη φορά, μετά από 180 χρόνια, η οικογένεια Φέρφαξ δεν έχει μετοχές στην εκδοτική της εταιρία και αυτό ερμηνεύεται από πολλούς ως η διαπίστωση πως το τέλος των εφημερίδων, τουλάχιστον στη σημερινή τους μορφή πλησιάζει.

Ads

H οικογένεια Φέρφαξ, που ίδρυσε και ανέπτυξε το μεγάλο αυστραλιανό εκδοτικό συγκρότημα Fairfax Media το οποίο ελέγχει τις εγκυρότερες εφημερίδες της χώρας (The Age, Sydney Morning Herald, Financial Review) πούλησε και τις τελευταίες μετοχές που διέθετε στην εταιρία.

Η κίνηση της Φέρφαξ, σε συνδυασμό με αλλαγές που έκανε ο Ρούπερτ Μέρντοχ στο αυστραλιανό συγκρότημά του επιβεβαιώνουν την άποψη πως οι εφημερίδες μετατρέπονται σε πολυμέσα για να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με τον Ρότζερ Κόλμαν, της εταιρίας CCZ Equities, έως το 2020 δεν θα υπάρχουν κερδοφόρες έντυπες εφημερίδες στην Αυστραλία.

Ads

Οι λόγοι είναι πολλοί και ένας απ’ αυτούς είναι το διαδίκτυο, όπου οι ενδιαφερόμενοι «βρίσκουν τα πάντα και δωρεάν».

Όχι για πολύ όμως. Τουλάχιστον όσον αφορά το συγκρότημα Μέρντοχ. Ήδη η εφημερίδα του «The Australian» θα ακολουθήσει το παράδειγμα της «Wall Street Journal» και θα αρχίσει να χρεώνει για μέρος της ύλης που διαθέτει στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, και τα δυο συγκροτήματα, που ελέγχουν το σύνολο των ημερήσιων και κυριακάτικων εφημερίδων της Αυστραλίας έχουν καταφύγει στις νέες πλατφόρμες που τους παρέχει η νέα τεχνολογία τόσο για την αύξηση των εσόδων τους και της αναγνωσιμότητάς τους όσο και για την παροχή εκ παραλλήλου νέων ευκαιριών στους διαφημιζομένους για διαφημιστική προβολή.

Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο σύνολό τους η κυκλοφορία των αυστραλιανών εφημερίδων παρουσίασε πτώση 3,7% αλλά οι εκδότες δηλώνουν «ικανοποιημένοι», αν ληφθεί υπ’ όψη το οικονομικό κλίμα που επικρατεί.

Υποστηρίζουν ακόμα πως, παρά την κρίση, οι εφημερίδες φτάνουν σε περισσότερο κόσμο από τα άλλα μέσα ενημέρωσης και έχουν μεγαλύτερη επιρροή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ