Σε μια εποχή που οι ψεύτικες ειδήσεις, τα λεγόμενα fake news, κατακλύζουν το διαδίκτυο και παραπληροφορούν το κοινό, μια πολύτιμη εφαρμογή είναι εδώ και «πολεμά» το φαινόμενο που φαίνεται να παίρνει γιγαντιαίες διαστάσεις.

Ads

Ο Βαλεντίνος Τζέκας, δημιούργησε στα 20 του χρόνια την εφαρμογή FightHoax, που αποτελεί ένα υπερσύγχρονο όπλο στα χέρια δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και σύντομα απλών πολιτών, κατά της ψεύτικης πληροφορίας και της προπαγάνδας του διαδικτύου.

Ο Βαλεντίνος Τζέκας όμως δεν μας απασχολεί για πρώτη φορά. Γεννημένος στη Λάρισα και φοιτητής εφαρμοσμένης πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο νεαρός entrepreneur ξεκίνησε να γράφει κώδικα στα 12 του, έγινε χάκερ στα 15 και πριν καν να ενηλικιωθεί είχε την πρώτη του επιτυχημένη startup εταιρία, το Near.

Πρόσφατα μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, προσκεκλημένος στην εκδήλωση «Brain Drain vs Brain Gain», η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου. Σε αυτήν παρουσίασε το δικό του παράδειγμα, μαζί με άλλα πετυχημένα παραδείγματα νέων επιχειρηματιών και λαμπρών μυαλών από την Ελλάδα, που με τις καινοτομίες τους μέσα σε πολύ δύσκολο οικονομικό πλαίσιο έδειξαν πως η Ελλάδα μπορεί.

Ads

Διαβάστε επίσης: «Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα» της Βάσως Μιχόπουλου

Ο Βαλεντίνος Τζέκας έδειξε όχι μόνο ότι είναι ένας ικανός νέος επιχειρηματίας, αλλά και ότι μπορεί να δώσει ένα χρήσιμο εργαλείο στη μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση. Το tvxs.gr μίλησε μαζί του για την επιτυχημένη startup του, τον πόλεμο κατά των fake news, το Brain Drain και για άλλα πολλά.

Τι σας ενέπνευσε ώστε να ασχοληθείτε με τον πόλεμο κατά των FakeNews;

Πριν από 1,5 χρόνο και λίγο πριν από τις Αμερικανικές εκλογές, είδα ξαφνικά να κυριαρχεί χάος στο ίντερνετ. Όλοι μιλούσαν για fake news, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. Είδα να υπάρχει ένα τεράστιο άγχος και φόβος. Αποφάσισα λοιπόν να το δω σαν μια πρόκληση για τον εαυτό μου, ως προς το τι θεωρείται έμπιστο, τι είναι σάτιρα, τι είναι προπαγάνδα. Ήθελα να βοηθήσω τους ανθρώπους και τους δημοσιογράφους πιο συγκεκριμένα, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα και πιο σωστά, σε βάθος. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα και τώρα, 1,5 χρόνο μετά, τα τέσσερα άτομα που αποτελούμε την εταιρία είμαστε έτοιμα να ανοίξουμε τα γραφεία μας στην Αθήνα.    

Ποιοι διαδίδουν τα fake news και γιατί θεωρείτε πως πέφτει τόσος κόσμος θύμα αυτού του είδους εξαπάτησης;

Τα fake news και γενικά η παραπληροφόρηση δεν είναι κάτι το καινούριο, υπάρχουν από την ίδρυση του τυπογραφείου, απλά τότε την πολυτέλεια αυτή την είχαν οι πλούσιοι και γενικά όσοι είχαν δύναμη, είτε επιχειρηματίες, είτε πολιτικοί. Πλέον όμως με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων και του διαδικτύου, ο οποισδήποτε, χωρίς να έχει χρήματα, μπορεί να γράψει ό,τι θέλει και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να το διαβάσουν χιλιάδες άνθρωποι. Από εκεί και πέρα, με τα shares, τα likes και γενικά την αλληλεπίδραση των χρηστών, αυτό γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Πλέον το φανόμενο το βλέπουμε και με καθημερινούς ανθρώπους, παρά με κάποιους που θέλουν να βγάλουν χρήματα.

Πως ακριβώς λειτουργεί το FightHoax και σε ποιους απευθύνεται;

Το FightHoax αυτή τη στιγμή αναλύει άρθρα ειδήσεων στα αγγλικά. Για παράδειγμα, αν διαβάσει κανείς ένα άρθρο στο CNN και δεν έχει χρόνο για google-άρισμα για τον αρθρογράφο ή για το τι λέει το κείμενο, «δίνει» αυτό το άρθρο στον αλγόριθμό μας και αυτός αναλύει τον τίτλο, τη γλώσσα του κειμένου, τον αρθρογράφο, το ιστορικό του, την πηγή και το ιστορικό της. Το FightHoax προτείνει επίσης άρθρα ειδήσεων από διαφορετικές πηγές και με διαφορετικές απόψεις, ώστε να πάρει ο χρήστης μια πιο σφαιρική ματιά. Αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε σε δημοσιογράφους, newsrooms, ακαδημαϊκά ιδρύματα, με τα οποία κλείνουμε και κάποιες πολύ σημαντικές συνεργασίες αυτό το τρίμηνο. Αργότερα, το τέλος του 2018, θα θέλαμε πάρα πολύ να το ανοίξουμε στον κόσμο, στους καθημερινούς ανθρώπους, ώστε να σταματήσουν να πέφτουν θύματα αυτού του προβλήματος.

Πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τον κλάδο του big data, ενώ είχατε γίνει δεκτός σε μια σχολή που δεν ήταν από τις πρώτες επιλογές σας. Αυτού του είδους οι «αναποδιές» αποτελούν τελικά έμπνευση για να κάνει κανείς αυτό που πραγματικά του αρέσει;

Οι πανελλήνιες και η σχολή που έχω περάσει είναι μια άλλη ιστορία, αλλά αποτελώ ένα καλό παράδειγμα για όσους δεν έχουν περάσει στην πρώτη τους επιλογή και γενικά βιώνουν κακουχίες και προβλήματα. Όταν θέλεις κάτι πολύ και κάτσεις και ξοδέψεις πραγματικό και ποιοτικό χρόνο σε αυτό, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς αυτό που θες αργά ή γρήγορα, είτε είσαι στην Ελλάδα, είτε στην Αμερική, είτε στην Ασία.

Είναι το big data analysis και το data journalism το μέλλον, κι αν ναι, η ελληνική κοινωνία έχει την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο κεφάλαιο για να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που αυτά δίνουν στην ανθρωπότητα;

Είμαι σίγουρος ότι το big data θα παίζει σημαντικό ρόλο, αφού με όλα τα κλικς που κάνουμε, με όλα αυτά που διαβάζουμε στο ίντερνετ, δημιουργούμε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που στην τελική δεν χρησιμοποιούμε και δεν εκμεταλλευόμαστε, πάει χαμένο. Πλέον μπορούμε να «ταΐζουμε» στους υπολογιστές αυτές τις πληροφορίες ώστε να τους κάνουμε πιο έξυπνους. Με το FightHoax φορτώνουμε ας πούμε 50 τίτλους clickbait ώστε ο υπολογιστής μετά να είναι σε θέση να τους αναγνωρίζει μόνος του σιγά σιγά. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ανθρώπους που σίγουρα σχετίζονται με αυτές τις τεχνολογίες, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μένουν ή εργάζονται στην Ελλάδα ώστε να τη βοηθούν άμεσα.

Είναι εύκολο να «τρέχει» κανείς μια start-up επιχείρηση στην Ελλάδα της κρίσης; Τι συμβουλές θα δίνατε εσείς στους νέους που έχουν καινοτόμες ιδέες, αλλά αδυνατούν να τις υλοποιήσουν;

Νομίζω ότι η κρίση σίγουρα κρύβει και μια ευκαιρία και δεν το λέω εγώ, το λέει η ιστορία. Άμα μελετήσουμε για παράδειγμα πιο παλιά την Αμερική και την κρίση σε οποιαδήποτε χώρα, τότε είναι που δημιουργούνται οι μεγάλες εταιρίες που πραγματικά αλλάζουν τη ζωή του κόσμου και βοηθούν τη χώρα τους. Οπότε πιστεύω ότι σίγουρα η Ελλάδα είναι μια αρκετά καλή αρχή για να ξεκινήσεις το όνειρό σου, την ιδέα σου, την επιχείρησή σου, οτιδήποτε. Όποιος νέος θέλει να ασχοληθεί, σίγουρα θα θέλει πολλές θυσίες, και αυτές οι θυσίες μπορεί να είναι να βγαίνει λιγότερο έξω ας πούμε, πράγμα δύσκολο για τον Έλληνα, πιστεύω. Αλλά οι θυσίες χρειάζονται.

Επιλέξατε να παραμείνετε στην Ελλάδα, ενώ το εξωτερικό θα ήταν σίγουρα ένα πιο πρόσφορο έδαφος για τη δουλειά σας. Γιατί κάνατε αυτή την επιλογή;

Νομίζω δεν είναι κακό να βγαίνεις στο εξωτερικό και το εξωτερικό είναι πάντα το επόμενο μεγάλο βήμα για κάποιον που έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Οπότε σίγουρα το εξωτερικό είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για κάθε άνθρωπο που θέλει να κάνει κάτι τεράστιο. Η Ελλάδα όπως είπα είναι μια καλή αρχή, όμως δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στο mindset της Ελλάδας, πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ μεγαλύτερα.

Πως μπορούμε να μετατρέψουμε το Brain Drain σε Brain Gain;

Δύσκολη ερώτηση. Σίγουρα επειδή το νιώθω και εγώ αυτή τη στιγμή, η φορολογία και η γραφειοκρατία είναι ένα πρόβλημα, αλλά προσωπικά αυτό που με προβληματίζει περισσότερο στην Ελλάδα για το Brain Gain είναι η ιδεολογία και το σκεπτικό που έχουν οι νέοι άνθρωποι σαν εμένα. Οι περισσότεροι επαναπαύονται, γκρινιάζουν και είναι μίζεροι. Δεν κοιτούν τις δυνατότητες που πραγματικά έχουν στα χέρια τους. Για μένα προσωπικά, θα ήμουν Brain Gain κατά 100%, αν έβλεπα ότι εδώ ο κόσμος πάλευε πραγματικά για κάτι, δεν ήταν μίζερος και δεν είχε επαναπαυθεί. Αυτό είναι πιστεύω το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Πρώτα ξεκινάει από το μυαλό μας και μετά πάει σε όλα τα άλλα επίπεδα. 

Είστε ένας ιδιαίτερα νέος entrepreneur και έχετε ήδη υλοποιήσει μια από τις ιδέες σας με μεγάλη επιτυχία. Ποιο θα θέλατε να είναι το επόμενό σας επαγγελματικό βήμα;

Το επόμενό μου επαγγελματικό βήμα σίγουρα θέλω να είναι με το FightHoax γιατί τα fake news είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και είναι παγκοσμίου φύσης. Σίγουρα πρέπει να είμαστε γρήγοροι μέσα στους επόμενους 12 μήνες, να σηκώσουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση και να είμαστε ευλύγιστοι, ”flexible”, στο επόμενο διάστημα. Οπότε θέλω να κοιτάω και κοντά και μακριά, το δωδεκάμηνο θέλω να είναι αυτός ο στόχος και μέχρι τα επόμενα πέντε χρόνια θέλω να είμαι ακόμα στη λογική ότι βοηθάω κόσμο και ταυτόχρονα δημιουργώ μια πετυχημένη επιχείρηση, όπου όλοι κερδίζουν.

Σε συνέντευξή σας στο Forbes, έχετε αναφέρει πως οι start-up εταιρίες είναι αυτές που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση. Είναι όμως αυτό αρκετό;

Αρκετό ίσως να μην είναι, αλλά είναι σίγουρα ένα μεγάλο βήμα η ώθηση για να αλλάξει σιγά σιγά το σκεπτικό των νέων. Αν σιγά σιγά δείχνουμε κάποια success models, κάποια μοντέλα που μπορούν να ταυτιστούν πολλοί άνθρωποι, ουσιαστικά βάζουμε το λιθαράκι μας για να αλλάξει η κατάσταση. Η νεοφυής επιχειρηματικότητα, το να έχω μια ιδέα έξυπνη, καινοτόμα και να πάω να την υλοποιήσω, είναι μια πολύ καλή αρχή για όλους και στην Ελλάδα πολύ εύκολα και άνετα πλέον μπορείς να την υλοποιήσεις και να βρεις χρηματοδότηση αν όντως την αξίζεις. Οπότε σίγουρα είναι μια καλή αρχή για κάτι πολύ μεγαλύτερο και πρέπει να ξεκινήσουμε κάποια στιγμή.

Μάθετε περισσότερα για το FightHoax στο www.fighthoax.com.