Εννέα δημοσιογράφοι και bloggers βρίσκονται υπό κράτηση στην Αιθιοπία από τα τέλη Απριλίου. Ήταν δημιουργοί του blog «Zone 9», το οποίο έκανε την εμφάνισή του στο ίντερνετ τον Μάιο του 2012. Το όνομα του blog προέρχεται από την ομώνυμη φυλακή στην οποία κρατούνται πολλοί αντικυβερνητικοί διαφωνούντες. Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Ads

Η ομάδα των τριών δημοσιογράφων και των έξι bloggers είχε δεχθεί επίθεση από πράκτορες της Ασφάλειας στα γραφεία τους, στα οποία προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές με αποτέλεσμα το blog να σταματήσει τη λειτουργιά του για επτά μήνες.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, (CPJ), ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας προσπαθεί να καταπνίξει την αντιπολίτευση και να λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα.

«Εκφράζοντας αντικειμενική άποψη, δεν έκαναν καμία τρομοκρατική πράξη. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κάνει κατάχρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας για να φοβίσει τους δημοσιογράφους», τόνισε ο Tom Rhodes, εκπρόσωπος της CPJ στην Ανατολική Αφρική.

Ads

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας δήλωσε σε συνέντευξη στο BBC ότι η νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας  υπερψηφίστηκε χωρίς πολλές διαφωνίες πριν από πέντε χρόνια. «Αν κάποιος στη χώρα έχει διασυνδέσεις με τρομοκράτες, θα πρέπει να ξέρει ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δεν θα τους επιτρέπει να δρουν ανενόχλητοι», διεμήνυσε ο Hailemariam Desalegn.

Πριν δύο χρόνια στην Αιθιοπία είχε συλληφθεί ένας ακόμη blogger, ο δημοσιογράφος Eskinder Nega, ο οποίος καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορίε ότι είχε σχέσεις με την απαγορευμένη παράταξη της αντιπολίτευσης με έδρα τις ΗΠΑ, την Ginbot 7.

Η δίκη των κρατουμένων, που θα γίνει στις 8 Αυγούστου έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν υπογράψει υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των κρατουμένων και δικηγορικοί σύλλογοι έχουν καταγγείλει πως οι συλλήψεις έγιναν χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.