Τέλος εποχής για τον ΔΟΛ και έναρξη (;) ενός νέου, απρόβλεπτου ακόμη, κεφαλαίου σηματοδοτεί η απόφαση των πιστωτριών τραπεζών να καταγγείλουν τα δάνεια του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος.
Η απόφαση ελήφθη χθες σε σύσκεψη των τραπεζών, με άτυπη επικεφαλής την Alpha Bank, και η κοινοποίησή της αναμένεται άμεσα – ενδεχομένως και σήμερα.

Ads

Η καταγγελία των δανείων κρίθηκε ως μονόδρομος μετά την αδυναμία του ΔΟΛ να καταβάλει πληρωμές ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν εκτεθειμένες νομικές με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και διώξεων για απιστία.
 
Η καθαίρεση του Ψυχάρη
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση σημαίνει ότι στο εξής θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στον νόμο Δένδια για το πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων -διαδικασίες, που προβλέπουν και την άμεση αλλαγή διοίκηση του ομίλου, ήτοι αίτημα καθαίρεσης και αποχώρησης του Σταύρου Ψυχάρη.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ θα αποχωρήσει άμεσα για να διευκολύνει την κατάσταση, σε περίπτωση ωστόσο που επιχειρήσει να παραμείνει προβλέπονται δικαστικές προσφυγές και διαδικασίες που μπορεί να διαρκέσουν και μήνες.

Στην πράξη πάντως, ο ΔΟΛ έχει ήδη περάσει στα χέρια των τραπεζών και το -δύσκολο- σχέδιο που προκρίνεται από τους πιστωτές είναι εκείνο της εκκαθάρισης και της εξεύρεσης επενδυτή που θα τοποθετήσει κεφάλαια στη νέα εταιρία.
 
Ο Μπόμπολας αναζητά κεφάλαια
 
Πρόκειται για μια προσπάθεια αμφίβολης αποτελεσματικότητας, καθώς το ενδιαφέρον του σχήματος Μπόμπολα – Μάρη – Φιλιππόπουλου παραμένει ενεργό αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν τα αναγκαία κεφάλαια για την χρηματοδότηση και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συγκροτήματος.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Φώτης Μπόμπολας και Δημήτρης Μάρης (οι οποίοι είναι ήδη συνέταιροι στο Stoiximan) είχαν νέα συνάντηση χθες για το θέμα του ΔΟΛ, το σχέδιο που θα καταθέσουν όμως παραμένει ακόμη άγνωστο ως προς την οικονομική και χρηματοδοτική του διάσταση. Ο ιδιοκτήτης του «Πήγασου» φέρεται να αναζητά κεφάλαια και από τρίτους, εξ ου και παρών στη χθεσινή συνάντηση ήταν και ο τραπεζίτης Ανθιμος Θωμόπουλος.
 
Κούρεμα δανείων και εθελούσια έξοδος

Σε περίπτωση πάντως που διακριβωθεί ότι υπάρχουν και θα επενδυθούν τα αναγκαία κεφάλαια, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει κούρεμα των δανείων του ΔΟΛ σε ποσοστό έως και 70%.
Ακόμη και στο θετικό σενάριο όμως, δεδομένη θεωρείται η δραστική μείωση του προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου ή και αναγκαστικών απολύσεων εάν χρειαστεί, καθώς και η περικοπή μισθών.

Το σύνολο του προσωπικού του ΔΟΛ προσεγγίζει σήμερα περίπου τους 600 εργαζόμενους, καθώς στο συγκρότημα εκτός από τις εφημερίδες «Τα ΝΕΑ» και «Το Βήμα» ανήκουν επίσης ο ραδιοφωνικός σταθμός Βημα FM και οι ιστοσελίδες in.gr, tovima.gr και tanea.gr.