Στη βρετανική εφημερίδα Guardian και στην Washington Post απονεμήθηκε το βραβείο Pulitzer για τις αποκαλύψεις τους σχετικά με το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων τηλεπικοινωνιών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα ο πρώην πράκτορας της υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν. Τα βραβεία απονέμονται από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ads

 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απόφασης οι δύο εφημερίδες μέσα από το ρεπορτάζ τους βοήθησαν να ανοίξει το ζήτημα της ασφάλειας και της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των πολιτών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
 
Για «δικαίωση» όσων αγωνίζονται για να έχουν ρόλο οι πολίτες στη διακυβέρνηση έκανε λόγο ο Σνόουντεν, ενώ αναφέρθηκε στους «γενναίους δημοσιογράφους που έκαναν τη δουλειά τους παρά τις απειλές και τις πιέσεις που δέχτηκαν για να σταματήσουν τις αποκαλύψεις». «Οι αποκαλύψεις τους μας έδωσαν ένα καλύτερο μέλλον και μια δημοκρατία  πιο υπόλογη απέναντι στους πολίτες της», ανέφερε.
 
Βραβείο απονεμήθηκε επίσης και στην Boston Globe για την κάλυψη της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013, ενώ δύο δημοσιογράφοι του Reuters βραβεύτηκαν στην κατηγορία του διεθνούς ρεπορτάζ για την κάλυψη του διωγμού της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας στη Μιανμάρ.