Αριθμό-ρεκόρ δημοσιογράφων οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους έχει καταγράψει μέχρι στιγμής φέτος το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute, IPI), κυρίως εξαιτίας της σύρραξης στη Συρία.

Ads

Συνολικά 119 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα φέτος. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό από το 1997, όταν το IPI άρχισε να καταγράφει συστηματικά τέτοια στατιστικά στοιχεία.

Το 2011, 102 δημοσιογράφοι είχαν χάσει τη ζωή τους κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων. Ο προηγούμενος πιο αιματηρός απολογισμός είχε καταγραφεί το 2009 (110 θάνατοι).

Η Συρία αποτελεί με βάση τα στοιχεία αυτά την πιο επικίνδυνη χώρα, με 36 καταγεγραμμένους νεκρούς δημοσιογράφους.

Ads

Δεκαέξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στην Σομαλία έπειτα από στοχευμένες επιθέσεις. Ουδείς από τους δράστες δεν προσήχθη στην δικαιοσύνη, κάτι το οποίο «διαιωνίζει μια κουλτούρα ατιμωρησίας η οποία ενθαρρύνει νέες επιθέσεις», όπως καταγγέλλει το IPI.

Το Μεξικό, το Πακιστάν και οι Φιλιππίνες παραμένουν επίσης πολύ επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το IPI.

Ο απολογισμός συμπεριλαμβάνει τους δημοσιογράφους οι οποίοι απεβίωσαν εξαιτίας της δουλειάς τους ή στην διάρκεια κάποιας αποστολής που τους είχε ανατεθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα τροχαία δυστυχήματα π.χ. καταμετρώνται επίσης.

Εν τούτοις η «μεγάλη πλειοψηφία» των δημοσιογράφων που καταγράφηκαν έχασαν τη ζωή τους σε στοχευμένες επιθέσεις, διευκρινίζει το Ινστιτούτο.