Την αντίθεσή τους για το  νομοσχέδιο «Cyber Intelligence Sharing and Protection Act of 2011» (CISPA), το οποίο αφορά θέματα ασφαλείας του διαδικτύου και το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στο Κογκρέσο για ψήφιση, εκφράζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. 

Ads

Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται στο όνομα του πολέμου ενάντια στο «έγκλημα στο διαδίκτυο», δίνεται η δυνατότητα στις αρχές, αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείας να αναπτύξουν μέτρα, με τα οποία θα μπορούν να παρακολουθούν και να λογοκρίνουν τους χρήστες. Επιπλέον θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «νομικό όπλο» στα χέρια των αρχών ώστε να κλείσουν σελίδες που δημοσιεύουν πληροφορίες ή αρχεία «υψίστης ασφαλείας».
 
«Η ελευθερία της έκφρασης και η προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο απειλούνται όλο και περισσότερο σε χώρες που παρουσιάζονται ως δημοκρατικές, καθώς μία σειρά από νόμους και νομοσχέδια τα θυσιάζουν τις ελευθερίες στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και των πνευματικών δικαιωμάτων», αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
 
«Ένα σύστημα παρακολούθησης δεν είναι λύση, ούτε είναι λύση η λογοκρισία και το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων που δημοσιεύουν ‘απόρρητες’ πληροφορίες, οι οποίες όμως απασχολούν και ενδιαφέρουν το κοινό. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αντιτίθεται στο CISPA και ζητούν από το κογκρέσο να το καταψηφίσει», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
 
Παράλληλα, η οργάνωση υπενθυμίζει το πρόσφατο «οργουελικό» νομοσχέδιο που προωθείται στη Βρετανία, αλλά και την πρόταση του Σαρκοζί περί ποινικής δίωξης όσων επισκέπτονται «εξτρεμιστικές» ιστοσελίδες.
 
Το CISPA αποσκοπεί στην διευκόλυνση ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών και των εταιρειών, ώστε να επιτυγχάνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα ο εντοπισμός ενός υπόπτου. Μέσω του CISPA, αρχές και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να εγκαταστήσουν συστήματα παρακολούθησης των επικοινωνιών, ακόμα και να κλείσουν ή να εμποδίσουν την πρόσβαση σε μία ιστοσελίδα.
 
Οι ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του «συστήματος ασφαλείας» ώστε να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους χρήστες, που αποτελούν «απειλή» στο διαδίκτυο.  Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», ο ορισμός των «απειλών» είναι αρκετά αόριστος. Σε αυτές περιλαμβάνονται όλες οι προσπάθειες «για υποβάθμιση, διατάραξη ή καταστροφή» ενός συστήματος ή ενός δικτύου, «η κλοπή ή υπεξαίρεση ιδιωτικών ή κρατικών πληροφοριών, πνευματικής ιδιοκτησίας ή προσωπικών πληροφοριών».
 
Το CISPA θα παρέχει ουσιαστικά τη δυνατότητα να καταστρατηγηθεί η ισχύουσα νομοθεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής, επισημαίνεται στην ιστοσελίδα. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 30 Νοεμβρίου και έλαβε την απαραίτητη έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
 
Το επόμενο στάδιο είναι να ψηφιστεί από την ολομέλεια. Στα τέλη Μαρτίου, ο Mike Rogers, του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που κατέθεσε και το εν λόγω νομοσχέδιο, υποστήριξε πως έχει συγκεντρώσει ήδη την υποστήριξη περισσότερων από 100 μελών του Κογκρέσου, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.
 
Υπενθυμίζεται πως τα δύο προηγούμενα νομοσχέδια για την πειρατεία και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, SOPA και PIPA, είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, τόσο από τους χρήστες του διαδικτύου και οργανώσεις, όσο και από τις μεγάλες εταιρείες, ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, το CISPA φαίνεται πως έχει την υποστήριξη του Facebook, Microsoft, IBM και τις AT&T