Σε λιγότερο από δυο εικοσιτετράωρα στην Αττική θα κοπεί το αναλογικό σήμα εκπομπής για τις τηλεοράσεις από τις κεραίες του Υμμητού. Η Αττική σύμφωνα με τα λεγόμενα των σχετικών εταιριών ψηφιακών ειδών θα περάσει στην ψηφιακή εποχή. Το πέρασμα όμως από την αναλογική εποχή στην ψηφιακή εποχή γίνεται σε μια άλλη ταυτόχρονη εποχή: αυτή της οικονομικής κρίσης. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

Μέχρι σήμερα σε κάθε σπίτι που υπήρχε τηλεόραση ο τηλεθεατής συνέδεε την συσκευή του με το καλώδιο της κεραίας και απολάμβανε το αγαπημένο του πρόγραμμα. Δωρεάν. Εκείνος που είχε μια οικονομική άνεση και επιθυμούσε το κάτι παραπάνω από το καθημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα των συμβατικών καναλιών γινόταν έναντι κάποιου κόστους συνδρομητής δορυφορικής τηλεόρασης.

Η τηλεόραση, όμως, μαζί με τα όσα κακά μπορεί κανείς να της προσάψει έχει και αρκετά καλά, με βασικό και κύριο ότι προσφέρει το αγαθό μιας μορφής επικοινωνίας. Η επικοινωνία – που οφείλει να είναι δωρεάν, τουλάχιστον στην απλή μορφή της – είναι απαραίτητη για κάθε πολίτη οποιασδήποτε χώρας. Όμως, το ψηφιακό σήμα, που προσφέρει καλύτερης ποιότητας εικόνα και ήχο, δεν έρχεται δωρεάν.

Τα νοικοκυριά που δεν προμηθεύτηκαν την τελευταία διετία συσκευή τηλεόρασης νέας τεχνολογίας είναι αναγκασμένα να αγοράσουν τον περιβόητο αποκωδικοποιητή MPEG-4 προκειμένου όχι απλά να λαμβάνουν ψηφιακό σήμα, αλλά για να βλέπουν εξολοκλήρου τηλεόραση, αφού από τις 20 του μηνός το αναλογικό σήμα παύει να εκπέμπεται στην Αττική, από όλα τα ιδιωτικά κανάλια και τρεις εβδομάδες μετά και από τα κρατικά – γεγονός που εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα, όπως το πως είναι δυνατόν να αποκόπτει κανείς εντελώς τον μη έχοντα από την ενημέρωση και την επικοινωνία την στιγμή που θα συνεχίσει να πληρώνει την ΕΡΤ μέσω της ΔΕΗ.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκπροσώπου του, ζητά να υπάρξει παράταση στην εκπομπή μόνο ψηφιακού σήματος καθώς οι εποχές είναι δύσκολες. “Επειδή στις μέρες μας η τηλεόραση για αρκετούς αποτελεί μια από τις λίγες “δωρεάν ψυχαγωγίες” θεωρούμε άδικη την εξαναγκαστική κατ’ ουσίαν ώθηση στην αγορά νέων τηλεοπτικών συσκευών ή την προμήθεια αποκωδικοποιητών που για πολλούς είναι απαγορευτική”, τόνισε συγκεκριμένα ο Πάνος Σκουρλέτης.

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως δήλωσαν στο tvxs.gr εκπρόσωποι μεγάλων καταστημάτων τεχνολογίας, οι αποκωδικοποιητές πωλούνται με “φρενήρεις ρυθμούς”. Τα καταστήματα έχουν προσπαθήσει να μειώσουν την τιμή του αποκωδικοποιητή όσον το δυνατόν περισσότερο ώστε να μην αποτελεί ένα ακόμη βαρίδιο για την τσέπη του καταναλωτή.

Βέβαια, οι τιμές ξεκινούν από τα 20 – 25 ευρώ και φτάνουν τα 45 – 50 ευρώ, το οποίο στην σημερινή Ελλάδα είναι ένα αρκετό κόστος, που θα μπορούσε να είχε αποφευθχεί. Οι τιμές των τηλεοράσεων με ενσωματομένους δέκτες ψηφιακού σήματος ξεκινούν από τα 120 ευρώ και η τιμή ακολουθεί ανοδική πορεία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι πωλήσεις των τηλεοράσεων δεν έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές, ανοδικά ή καθοδικά, όπως δηλώνουν τα καταστήματα.