Ένα «δώρο» για τους διαδικτυακούς επισκέπτες του προσφέρει από το 2012 το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα στον κόσμο. Με αφορμή τα 125 χρόνια λειτουργίας του ειδικοί, και μη, αποκτούν εφεξής πρόσβαση στις εξαιρετικές συλλογές του από αρχαία αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από διάφορες περιοχές του κόσμου, την αρχαία Ελλάδα, την Ιταλία, το Ιράκ, την Κίνα κι αλλού, καθώς και από ενδιαφέρουσες θεματικές, όπως «Η μετά θάνατον ζωή στην αρχαία Αίγυπτο», «Ζώα», «Πρόσωπα», «Χτενίσματα και Μακιγιάζ» κ.λπ.

Ads

 
Η βάση δεδομένων του Μουσείου έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργεί ως εργαλείο για μελετητές που θέλουν να εμπλουτίσουν την έρευνά τους, καθηγητές και φοιτητές που εξερευνούν το πολιτιστικό υλικό μιας περιοχής, αλλά και οποιονδήποτε επιθυμεί να φτιάξει ένα δικό του «αρχείο» με αγαπημένα αντικείμενα, τα οποία να μπορεί να μοιραστεί και με άλλους.
 
«Το Μουσείο είναι ένα δημόσιο ίδρυμα που σχεδιάστηκε για συλλεκτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Θεωρήσαμε ότι η τόσο σημαντική επετειακή χρονιά είναι η καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσουμε το διαδικτυακό άνοιγμα της συλλογής των αντικειμένων του», δηλώνει ο διευθυντής του Μουσείου, Ρίτσαρντ Χόουντς.
 
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Προσωπικού και Συλλογών, δρ. Τζέιμς Μάθιου, αναφέρει: «Αναπτύσσοντας τη διαδικτυακή βάση δεδομένων αποφασίσαμε να επιτρέψουμε την πρόσβαση σε μελετητές και κοινό και να μην περιμένουμε μέχρι να ερευνηθούν και να επιβεβαιωθούν όλες οι πληροφορίες που έχουμε συλλέξει εδώ και δεκαετίες, κάτι που θα έπαιρνε πολλά χρόνια. Το υλικό, που διαθέτουμε on line, είναι περισσότερο μια εικονική ματιά όχι μόνο στις συλλογές μας, αλλά και στην ιστορία των συλλογών αυτών. Το 2012 είναι μια εξαιρετική χρονιά για να προσκαλέσουμε τους ενδιαφερόμενους -διεθνείς μελετητές, φοιτητές και κοινό- να ανακαλύψουν τις συλλογές του Μουσείου, είτε για έμπνευση είτε για προσωπική διερεύνηση, και να ενωθούν μαζί μας στην εν εξελίξει έρευνα που αφορά την κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας».
 
Η νέα βάση δεδομένων επιτρέπει στους χρήστες να ψάξουν, με διάφορους τρόπους, περισσότερες από 326.000 καταγραφές αντικειμένων, που αντιστοιχούν σε 660.000 αντικείμενα, καθώς και 51.500 εικόνες που απεικονίζουν 24.500 αντικείμενα. Επίσης, περιλαμβάνει χαρακτηριστικές φωτογραφίες από συλλογές και θεματικές διαφόρων πολιτισμών.
 
Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έχει συνδεθεί εδώ και 125 χρόνια με μερικές από τις σημαντικότερες ανασκαφές στην ιστορία, ενώ έχει στείλει περισσότερες από 400 αρχαιολογικές και ανθρωπολογικές αποστολές σε όλες τις ηπείρους στον κόσμο.
 
Από την 6η Δεκεμβρίου 1887, που ιδρύθηκε επίσημα το Μουσείο, οι αρχές του Πανεπιστημίου αποφάσισαν να στείλουν μια ερευνητική αποστολή στη Βαβυλωνία, με την πρόβλεψη να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι χώροι για την ανάκτηση των αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων όσων συγκεντρωθούν στις επόμενες αποστολές. Από τότε, οι συλλογές του έχουν εμπλουτιστεί με περίπου ένα εκατομμύριο αντικείμενα από έξι ηπείρους και από κάθε χιλιετία της ανθρώπινης ιστορίας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να επισκεφτούν την ιστοσελίδα https://www.penn.museum/collections/.