Ήταν στις 4 Νοεμβρίου του 2008, όταν μια μικρή ομάδα ανθρώπων με επικεφαλής τον Στέλιο Κούλογλου, ξεκινήσαμε ένα πείραμα στο ελληνικό διαδίκτυο, με το όραμα να φέρουμε την ανεξάρτητη, άμεση και αντικειμενική ενημέρωση, σε ένα πεδίο που ήταν ακόμη απάτητο.

Ads

Στις αποσκευές μας κουβαλούσαμε την εμπειρία του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», μιας ερευνητικής εκπομπής που είχε διαγράψει πολυετή και σημαντική πορεία στην ελληνική τηλεόραση, και που όταν λογοκρίθηκε από την τότε κυβέρνηση, ακολουθώντας το δόγμα «κάθε εμπόδιο για καλό», γέννησε το «TV Χωρίς Σύνορα», αυτό που γνωρίζετε με τη σύντομη ονομασία του ως tvxs.gr.

Φέτος κλείνουμε τα 8 μας χρόνια και αφού σας έχουμε συστηθεί μέσα από την καθημερινή μας γραφή και ξέρετε ποιοί είμαστε, το γιορτάζουμε με μία έρευνα αφιερωμένη σε εσάς. Την έρευνα για το tvxs.gr έκανε η εταιρεία Focus Bari .

Άνθρωποι στην πλειοψηφία τους ηλικίας μεταξύ 25-44 ετών, που ανήκετε κυρίως στην ανώτερη τάξη, μορφωμένοι, με καλή επαγγελματική πορεία και που ξέρετε να χαίρεστε τη ζωή, είστε εσείς, οι αναγνώστες και συνοδοιπόροι μας σε αυτή την 8ετή πορεία.

Ads

image

Το «προφίλ» σας

Από τους συνολικούς επισκέπτες μας το 63,6% είστε άνδρες ενώ το 36,4% είστε γυναίκες. Οι περισσότεροι και συγκεκριμένα το 55,7% είστε μεταξύ 25-44 ετών, το 38,6% μεταξύ 45-74 και το 5,7% από 13 έως 24 ετών. Όσον αφορά το από πού μας διαβάζετε, η πλειοψηφία του κοινού του tvxs.gr και συγκεκριμένα το 61,9% είστε από τον νομό Αττικής, το 12,2% από τη Θεσσαλονίκη και το 25,9% από την περιφέρεια.

image

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κοινό του tvxs.gr  ανήκει κυρίως σε αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «ανώτερη κοινωνική τάξη» σε ένα ποσοστό 47,2%, το 39,6% στη «μεσαία τάξη» και το 13,3% στην «κατώτερη». Όσον αφορά την επαγγελματική απασχόληση των αναγνωστών μας, τα στατιστικά αποκαλύπτουν πως πρόκειται για ανθρώπους με καλή επαγγελματική θέση. Πιο συγκεκριμένα το 3,3% κατέχετε θέσεις ανώτατης διοίκησης, το 19,6% θέσεις μεσαίας διοίκησης, το 31,4% είστε μορφωμένοι επαγγελματίες, το 19,6% λοιποί εργαζόμενοι, το 5% φοιτητές και μαθητές και μόλις ένα 2% ασχολείστε με τα οικιακά.

image

Εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων που μας διαβάζετε. Συνολικά 54,1% των αναγνωστών μας έχετε ανώτατη μόρφωση και 22,5% ανώτερη. Μέση μόρφωση έχετε το 19,1% ενώ κατώτερη σε ποσοστό 3,8% και κατώτατη μόλις το 0,4%.

Αναφορικά με την οικογενειακή σας κατάσταση, οι αναγνώστες μας είστε μοιρασμένοι με το 46,1% να είστε έγγαμοι και το 45,5% άγαμοι.

image

Μάλιστα η μόρφωση σας ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο του ελληνικού πληθυσμού, καθώς ενώ το 66,6% των Ελλήνων μιλάνε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, το 90,8% από εσάς είστε γλωσσομαθείς. Το 89,5% μιλάτε αγγλικά, ένα 19,9% γαλλικά, ένα 14,4% γερμανικά, το 7,7% ιταλικά και υπάρχει κι ένα 1% που μιλάει ρωσικά.

image

Το 28,7% έχετε παιδί μέχρι 18 χρονών, ενώ το 15,2% έχετε ένα παιδί, το 10,4% δύο παιδιά, και το 3,1% από τρία και πάνω. Τα παιδιά σας πάνε κυρίως δημοτικό, σε ποσοστό 12,4%, γυμνάσιο και λύκειο σε ποσοστό 10,5% και νηπιαγωγείο σε ποσοστό 2,5%. Οι αναγνώστες του tvxs.gr δείχνετε επίσης εμπιστοσύνη στη δημόσια Παιδεία καθώς μόλις ένα 2,8% από εσάς πάτε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο.

image

Ας δούμε τώρα τα ενδιαφέροντα σας

Αν και είμαστε μια πολύ μικρή ομάδα, προσπαθούμε καθημερινά να σας ενημερώνουμε για μία ευρεία γκάμα θεμάτων. Τι από αυτά σας ενδιαφέρει περισσότερο;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 72,5% ενδιαφέρεται για την ελληνική επικαιρότητα, ενώ το 67,3% δείχνετε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για τη διεθνή επικαιρότητα. Η μουσική και ο κινηματογράφος σας ενδιαφέρει σε ποσοστό 60,4%, η διασκέδαση κατά 57,9%, θέματα υγείας σας απασχολούν σε ποσοστό 49,1%, οικολογίας σε ποσοστό 47,1%, ενώ με την οικονομική κρίση να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, υψηλό είναι και το ποσοστό ενδιαφέροντος για την οικονομία, που αγγίζει το ποσοστό του 46,6%.  Ανάλογο είναι και το ενδιαφέρον σας για τα ταξίδια αφού το 46,2% ενδιαφέρεστε για αποδράσεις, την τεχνολογία σε ποσοστό 44% και την παιδεία σε ποσοστό 40,7%. Στα ενδιαφέροντας σας συγκαταλέγονται επίσης το θέατρο και η όπερα, τα αθλητικά, η οικογένεια, θέματα που αφορούν το αυτοκίνητο και τη μοτοσικλέτα, η μαγειρική και τέλος η μόδα και η ομορφιά.

image

Από που ενημερωνόσαστε πέραν από εμάς

Το πεδίο της ενημέρωσης έχει αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια με όλο και περισσότερους ανθρώπους να λένε αντίο στα παραδοσιακά μέσα και να στρέφονται στην τάση και τις εξελίξεις της εποχής.

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari για το αναγνωστικό κοινό του tvxs.gr, αναζητά την ενημέρωση. Το 64,7% από εσάς συνεχίζετε να βλέπετε τηλεόραση, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο ωστόσο από το 79,1% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας που την ανοίγει καθημερινά. Η μεγάλη σας αγάπη είναι το ραδιόφωνο, αφού το 80,8% το προτιμάτε. Κατά τα άλλα ένα 59,7% από εσάς αγοράζετε περιοδικά κι ένα 48,8% διαβάζετε εφημερίδες.

image

Η σχέση σας με το ίντερνετ

Το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σας, γεγονός που καταδεικνύεται από το ότι το χρησιμοποιείτε πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο. Για ποιους λόγους όμως το χρησιμοποιείτε;

Ένα 90,7% μπαίνετε στο διαδίκτυο για να δείτε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, ενώ το 82% χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 77,3% των αναγνωστών μας ακούτε μουσική στο ίντερνετ, το 59,7% από εσάς ακούτε μάλιστα και ραδιόφωνο online, ενώ σε ποσοστό 58,2% το χρησιμοποιείτε για να επικοινωνήσετε εύκολα με τους δικούς σας ανθρώπους. Στοιχείο έκπληξη αποτελεί και το ότι αν και γενικά οι Έλληνες δεν φαίνεται να έχουν ανακαλύψει το διαδικτυακό εμπόριο, οι αναγνώστες του tvxs.gr κάνουν τις αγορές τους online σε ποσοστό 53,4%!

Σε ποσοστό 51,1% ψάχνετε ή ανεβάζετε φωτογραφίες στο διαδίκτυο, το 46% βλέπετε ταινίες σε αυτό και το 45,6% βιντεάκια. Κατά τα άλλα χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για να κάνετε βίντεοσυσκέψεις, τραπεζικές συναλλαγές αλλά και συναλλαγές με το Δημόσιο, παίζετε παιχνίδια και κατεβάζετε λογισμικό.

image

Δείτε επίσης για ποιά θέματα αναζητήσατε πληροφορίες μέσω internet τους τελευταίους 6 μήνες:

image

Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι περισσότεροι προτιμάτε το Facebook, αφού το 70,1% από εσάς έχετε λογαριασμό, δεύτερο στην προτίμηση σας έρχεται το Youtube με ένα 43,5% από εσάς να έχετε το προσωπικό σας κανάλι, ακολουθεί το Twitter στο οποίο έχετε λογαριασμό το 18,8% και τελευταίο έρχεται το Instagram που το χρησιμοποιεί το 15,1% από εσάς. Επίσης το 81,4% των ανδρών αναγνωστών μας χρησιμοποιείτε τα social media και οι γυναίκες «κερδίζουν» στη μάχη των φύλων, κρατώντας τα πρωτεία σε ποσοστό 82,9%.

image

image

Άνθρωποι που ξέρουν να χαίρονται τη ζωή

Τα ταξίδια δεν είναι μόνο στα ενδιαφέροντα σας, αλλά και στη ζωή σας, αφού σύμφωνα με την έρευνα παίρνετε τη βαλίτσα σας ανά χείρας και αναχωρείτε πιο συχνά από ότι ο μέσος όρος. Πιο συγκεκριμένα το 85,2% από εσάς έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό, και μάλιστα το 24,3% έχετε κάνει τουλάχιστον ένα ταξίδι εκτός συνόρων τον τελευταίο χρόνο.

image

Το 60,5% των αναγνωστών του tvxs.gr βγαίνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Πόσα ξοδεύετε για την ψυχαγωγία σας; Κατά μέσο όρο 30 ευρώ την εβδομάδα. Και που πάτε; Για καφέ, για φαγητό, για ποτό, στον κινηματογράφο αλλά και για χορό.

image

Ξέρουμε μέχρι και τι ποτό προτιμάτε να πίνετε, όταν βγαίνετε! Και από ότι φαίνεται επιμένετε ελληνικά…

image

Αλλά ξέρουμε και τι σχέση έχετε με το αυτοκίνητο, όπως και το τι αυτοκίνητο οδηγείτε!

image

image

Πέραν όμως από το αυτοκίνητο θα σας συναντήσει κανείς και στα Μέσα μαζικής Μεταφοράς.

image

Τέλος θα σας συναντήσει κανείς και στα μαγαζιά, καθώς παρά την οικονομική κρίση καταφέρνετε να εξασφαλίσετε ένα μικρό ποσό για να το διαθέσετε σε αγορές πέραν των μηνιαίων παγίων εξόδων σας.

image

image

image

Αυτοί είστε λοιπόν…

Σας ευχαριστούμε που εδώ και 8 χρόνια είστε μαζί μας!

Διαβάστε επίσης: