Ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με 3ετή αναστολή, στον καθένα, επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον γενικό γραμματέα του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, όπως και σε δημοσιογράφο-μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, που κατηγορούνταν ότι πριν από τέσσερα χρόνια μπήκαν στα στούντιο της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εκφωνήσουν απεργιακό δελτίο.

Ads

 
Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για διατάραξη οικιακής ειρήνης σε δημόσιο χώρο.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2009, ημέρα απεργίας που είχε εξαγγείλει το ΠΑΜΕ. Η δημοσιογράφος μαζί με τον τότε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου Θεσσαλονίκης κατηγορούνταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, ότι «εισέβαλαν» στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού για να διαβάσει η πρώτη στον «αέρα» μία ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.
 
Απολογούμενοι, οι δύο κατηγορούμενοι έκαναν λόγο για μία «συμβολική πράξη διαμαρτυρίας» επειδή, κατά τους ίδιους, δεν συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι στην κινητοποίηση, ενώ ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε πρόθεση εκ μέρους τους ούτε να παραμείνουν παράνομα στα στούντιο ούτε να διακόψουν το δελτίο ειδήσεων που ήταν σε εξέλιξη.
 
Η ποινική διαδικασία κινήθηκε αυτεπάγγελτα. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή τους, πρόταση με την οποία όμως δεν συντάχθηκε το δικαστήριο.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ads

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης να καταδικάσει σε 6 μήνες φυλάκιση το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, και τη δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη, Άννα Ανανιάδου, για τη συμβολική παρέμβαση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, την ημέρα της πανεργατικής απεργίας 17/12/2009.

Η απόφαση καταδίκης και φυλάκισης των στελεχών του Κόμματος και του ΠΑΜΕ αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης του αυταρχισμού και του δόγματος “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης, που συνοδεύει την αντιλαϊκή της πολιτική για την προώθηση και εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και εξυπηρετεί την επιδίωξη να “μη σηκώνει κανείς κεφάλι” απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση.

Η συγκεκριμένη απόφαση, ανάμεσα σε άλλα, είναι και κατάφωρα προκλητική, καθώς ελήφθη από το Πλημμελειοδικείο παρά την απαλλακτική πρόταση που εισηγήθηκε ο εισαγγελέας και ενώ η κατηγορία για “διατάραξη οικιακής ειρήνης” δεν στηρίχθηκε από καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.

Δείχνει ότι ο πραγματικός αντίπαλος της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το λαϊκό κίνημα, που αγωνίζεται ενάντια στα μέτρα και συνολικά τη στρατηγική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα για να διασφαλίζει τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά – λαϊκά στρώματα, πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν τον αυταρχισμό και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική και να υψώσουν το δικό τους αγωνιστικό ανάστημα για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών».