«Εδώ Πολυτεχνείο! Είμαστε άοπλοι. Είμαστε άοπλοι. Είμαστε άοπλοι. Αδέρφια μας στρατιώτες, δεν θα σηκώσετε όπλο. Δεν θα σηκώσετε και δεν θα πυροβολήσετε. Δεν θα σκοτώσετε τα αδέρφια σας. Πώς είναι δυνατόν να πυροβολήσετε τα αδέρφια σας, να χυθεί ελληνικό αίμα; Όλοι πιστεύουμε στη λευτεριά και ΄γω πάλι πρώτος αρχίζω τον Εθνικό Ύμνο, αυτό το αιώνιο σύμβολο της Ελευθερίας. Σε γνωρίζω από την κόψη…».

Ads

«Εδώ Πολυτεχνείο!». Είναι 17 Νοεμβρίου του 1973. Τρία τανκς έχουν πάρει θέση, μπροστά αριστερά και δεξιά από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου. Στρατός και αστυνομία παντού. Με τρεμάμενη φωνή ο εκφωνητής του σταθμού των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων Φοιτητών απευθύνει έκκληση να μην γίνει η εισβολή και να μην υπάρξουν νεκροί. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα τον λάβουν υπόψη. Το τανκς εισβάλλει, η πύλη πέφτει, 34 άνθρωποι πέφτουν νεκροί και η αστυνομία ανακοινώνει ότι συνέλαβε 840 άτομα. Μετά τη μεταπολίτευση όμως είπαν ότι ίσως να έφθασαν και τους 2.500.

«Εδώ Εξάρχεια!». Είναι 21 Οκτωβρίου του 2009.Έχουν πια περάσει 36 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και η χούντα αποτελεί παρελθόν. Ο Χριστόφορος Κάσδαγλης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Η Αριστερά και ο κακός ο λύκος» στο «Φλοράλ», την ιστορική καφετέρια και πολυχώρο πολιτισμού, που μέχρι πρότινος στεγαζόταν στη γαλάζια πολυκατοικία της πλατείας Εξαρχείων. Ομιλητές μάλιστα είναι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο μετέπειτα πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι ωστόσο θα αποχωρήσουν από τον χώρο πριν αρχίσει… το πάρτυ.

Είναι περίπου 21:00 όταν μια ομάδα νεαρών επιτίθεται με πέτρες σε πεζή περιπολία αστυνομικών στη διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής. Τα Εξάρχεια είναι ΜΑΤοκρατούμενα ακόμα κι έτσι μέσα σε λίγα λεπτά ξεκινά μία από τις συνηθισμένες τότε ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις – σκούπα.

Ads

Αστυνομικοί της «ομάδας Δέλτα» κατευθύνονται στην πλατεία Εξαρχείων, διότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν κάποιοι από τους δράστες της επίθεσης βρήκαν καταφύγιο σε καφέ της περιοχής. Κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η παρουσίαση στο κατάμεστο «Φλοράλ», κάνουν το απίστευτο! Περίπου 30 αστυνομικοί εισβάλλουν στο χώρο και συλλαμβάνουν μάλιστα δύο ανήλικους θαμώνες μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων. Οι παρευρισκόμενοι όμως, ανάμεσα στους οποίους πολλά ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και κλειστά τα στόματα.

Το Tvxs παρουσιάζει τότε ένα αποκλειστικό βίντεο που δείχνει τι ακολουθεί της εισβολής στο «Φλοράλ».

Δείτε το βίντεο:

Στην πρώτη σκηνή είναι ο Νίκος Μανιός, καταδικασμένος σε πολυετή φυλάκιση τα χρόνια της δικτατορίας για την συμμετοχή του στην Οργάνωση «20η Οκτώβρη», που διαμαρτύρεται για την παρουσία και την συμπεριφορά της αστυνομίας, καθώς και τις προσαγωγές.

Στη φραστική λογομαχία Μανιού-αστυνομικών επεμβαίνει ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος κάνει ότι πάει να τραβήξει το κράνος ενός εκ των αστυνομικών που τον συλλαμβάνουν. Η απαίτηση των παρευρισκομένων να ξέρουν οι αστυνομικοί ότι ο Παπαχρήστος ήταν εκφωνητής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και να τον αναγνωρίσουν είναι φυσικά εξωπραγματική. Ίσως φταίει κι αυτός που, αντιθέτως με άλλα παιδιά του Πολυτεχνείου, δεν θέλησε να καρπωθεί τη νύχτα της εξέγερσης και παρέμεινε διακριτικά στο πολιτικό παρασκήνιο να κάνει τη δουλειά του ως συγγραφέας, αρθρογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Πίσω στο βίντεο οι αστυνομικοί τον συλλαμβάνουν και μάλιστα του περνούν χειροπέδες, ενώ δεν προβάλλει καμία αντίσταση. Συλλαμβάνουν επίσης τους δημοσιογράφους Στέλιο Ελληνιάδη και Σωτήρη Δαματόπουλο που απλώς απαθανατίζουν τα συμβάντα με τα κινητά τους τηλέφωνα.

* Στο Tvxs  γιορτάζουμε τα όγδοα γενέθλιά μας, και θυμόμαστε μερικές από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές στιγμές μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Και οι 8 ήταν υπέροχες. Του Στέλιου Κούλογλου
Ποιοί είστε οι αναγνώστες του tvxs.gr

Όταν το Tvxs αποκάλυψε την παραποίηση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου από το Mega
Όταν το Tvxs αποκάλυψε ότι οι «μπαχαλάκηδες» των Δεκεμβριανών ήταν… συνεργάτες της αστυνομίας

Για την ιστορία, οι προσαχθέντες γνωστοί και άγνωστοι αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Έχει προηγηθεί όμως μια θύελλα αντιδράσεων με το βίντεο της σύλληψης Παπαχρήστου να κάνει τον γύρο των ΜΜΕ και του διαδικτύου. Αργότερα στην αστυνομία, ο Μιχάλης  Χρυσοχοΐδης που έχει πρόσφατα αναλάβει υπουργός Δημοσίας Τάξης μιλάει με τον Στέλιο Ελληνιάδη και του ζητά συγνώμη για το περιστατικό. Ο δημοσιογράφος του απαντά ότι μπορεί οι ίδιοι να απελευθερώθηκαν σύντομα επειδή έτυχε να είναι γνωστοί κι αναρωτιέται τι θα συνέβαινε αν επρόκειτο για απλούς πολίτες ή περαστικούς; Ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» του λέει ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την συμπεριφορά της αστυνομίας την οποία… «δεν μπορεί να ελέγξει».