Ραντεβού τελικής αναμέτρησης για τον έλεγχο του Mega δίνουν μεθαύριο, Τετάρτη, ο Ιβάν Σαββίδης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης – μια αναμέτρηση, που περνά μέσα από τη μάχη για τον ΔΟΛ και έχει αποκτήσει προφανείς πολιτικές προεκτάσεις.

Ads

Οι δύο επιχειρηματίες, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι οι δύο βασικοί υποψήφιοι που θα συγκρουστούν την Τετάρτη 31 Μαΐου στην δημοπρασία των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, μεταξύ αυτών και του ποσοστού 22% που κατέχει ο, υπό εκκαθάριση, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη στο Mega.

Το στοίχημα του Σαββίδη

Μια ενδεχόμενη επικράτηση του Ιβάν Σαββίδη σ’ αυτή τη σύγκρουση θα του έδινε την πλειοψηφία των μετοχών του καναλιού, καθώς μετά την απόκτηση του 19,63% του καναλιού από τον Φώτη Μπόμπολα θα ανέβαζε το ποσοστό που ελέγχει στο 42%.

Παράλληλα, θα διαμόρφωνε συνθήκες ανατροπής στο παλαιό σύστημα ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου και των media, καθιστώντας τον ομογενή επιχειρηματία κυρίαρχο στο μεγαλύτερο και παλαιότερο ιδιωτικό κανάλι της χώρας.

Το σχέδιο Μαρινάκη

Στον αντίποδα, μια πιθανή επικράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη θα μετέτρεπε τον στον εφοπλιστή και πρόεδρο του Ολυμπιακού στον νέο ισχυρό παράγοντα των media, μέσω της συμμετοχής του τόσο στο Mega όσο και των εφημερίδων που ήδη ελέγχει και του, δικής του επιρροής επίσης, όμιλο των «Παραπολιτικών».

Οι πληροφορίες από τον Πειραιά δείχνουν ότι στα σενάρια που εξετάζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι η απόκτηση και των εφημερίδων του ΔΟΛ  – είτε των ΝΕΩΝ είτε του ΒΗΜΑΤΟΣ ή και των δύο – έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στη συγχώνευσή τους με την «Ελευθερία του Τύπου» που εξέδωσε πρόσφατα.

Μια «νίκη» Μαρινάκη στην μάχη για το Mega είναι το σενάριο που φέρεται να προωθεί και η Νέα Δημοκρατία, καθώς ο εφοπλιστής ουδέποτε έχει κρύψει τις σχέσεις συμπάθειας που έχει με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Ο ρόλος Βαρδινογιάννη

Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις, πάντως, θα παίξει η τελική στάση του ομίλου Βαρδινογιάννη που ελέγχει και το μεγαλύτερο ποσοστό του Mega, της τάξης του 35%.

Από αμφότερα τα στρατόπεδα μέχρι στιγμής διαρρέονται πληροφορίες περί επαφών σε «θετικό κλίμα» με την πλευρά Βαρδινογιάννη, ουδείς όμως γνωρίζει έγκυρα ποιες συμμαχίες ζυμώνονται και προωθούνται στις πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Ο ίδιος ο όμιλος Βαρδινογιάννη, άλλωστε, μέχρι τώρα δεν έχει δώσει καθαρό στίγμα προθέσεων πέραν του μηνύματος ότι θα έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις περί το  Μega.

Άλλες πληροφορίες, οι οποίες έφεραν τους ομίλους Μαρινάκη και Αλαφούζου να τελούν προ ανακωχής και συμμαχίας για τον έλεγχο του Mega δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής, όπως δεν επιβεβαιώνεται και η ύπαρξη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τον ΔΟΛ από άλλους επιχειρηματίες όπως ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita.