Ο ιδρυτής των Wikileaks που καταζητείται από τις ΗΠΑ και την Σουηδία, κατάφερε να «δραπετεύσει» από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου έχει λάβει άσυλο, και να παραβρεθεί σε αμερικανικό φόρουμ όπου έδωσε συνέντευξη. Η «απόδραση» από την πρεσβεία, που φρουρείται από την βρετανική αστυνομία, έγινε με την βοήθεια της τεχνολογίας, αφού μόνο το ολόγραμμα του Τζούλιαν Ασάνζ βρέθηκε στην εκδήλωση. Στο 2014 Nantucket Project συνομίλησε με τον σκηνοθέτη Ευτζίν Τζαρέκι, παρουσιάζοντας τις απόψεις του για την σημασία της έρευνας και της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία όπως και τους κινδύνους της λογοκρισίας.

Ads

«Ως ερευνητής γνωρίζω πολύ καλά τι εννοούν οι άνθρωποι όταν μιλούν για την τύφλωση του Google – ότι δηλαδή οι πληροφορίες που δεν μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν», είπε σημειώνοντας ότι η Google είναι «μια περιστρεφόμενη πόρτα» της NSA και στενή συνεργάτης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στον ψηφιακό κόσμο, εξήγησε, οι άνθρωποι δεν «μπορούν απλά να διαγράψουν την ιστορία». «Όπως είπε και ο Όργουελ, αυτός που ελέγχει το παρόν ελέγχει και το παρελθόν. Αυτός που ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον».

image

«Αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν μια μοναδική περίοδος για την εκπαίδευση», συμπλήρωσε το ολόγραμμα του Άσανζ και πρόσθεσε ότι «το συμπέρασμά μου είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξεις τα πράγματα είναι να ενεργήσεις. Όταν μια κοινωνία λειτουργεί καλά δεν επιτρέπει την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος. Για να το κάνουμε αυτό όμως πρέπει να έχουμε την ικανότητα να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να μάθουμε από το παρελθόν, πως δουλεύουν τα συστήματα».  

Στο τέλος της συνέντευξης το ολόγραμμα του Άσανζ και ο Τζερέκι ολοκλήρωσαν την συνομιλία «δίνοντας» τα χέρια, ενώ σχολιάστηκε ότι ήταν η κοντινότερη στην ζωντανή εμφάνιση του πληροφοριοδότη εδώ και χρόνια.

Ads