Μπλόκο στην Wikipedia από τις τουρκικές αρχές που απαιτούν την απόσυρση συγκεκριμένων άρθρων από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της. 

Ads

Οι τουρκικές αρχές εμποδίζουν από το Σάββατο την πρόσβαση στην Wikipedia εξαιτίας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, άρθρων στην εγκυκλοπαίδεια που αναφέρονται σε δεσμούς ανάμεσα στην Άγκυρα και σε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Ελήφθη μάλιστα σχετική δικαστική απόφαση που απαγορεύει την λειτουργία της μέχρι αυτά να απομακρυνθούν. 

Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, ένας από τους ιστοτόπους που οι χρήστες του Διαδικτύου συμβουλεύονται περισσότερο, άσκησε έφεση κατά της απόφασης σε τουρκικό δικαστήριο, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα Hurriyet.

«Είναι αδύνατο να ξανανοίξει η Wikipedia όσο οι αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν γίνονται σεβαστές», δήλωσε ο διευθυντής της Αρχής τεχνολογίας των επικοινωνιών και πληροφόρησης (BTK) Ομέρ Φατίχ Σαγιάν. «Αν δίνει πληροφορίες, η Wikipedia πρέπει να τις επιβεβαιώνει […] Καλώ την Wikipedia να διευθετήσει τα προβλήματα που είναι η αιτία για το κλείσιμό της», πρόσθεσε.

Ads

Σημειώνεται ότι ο δήμος της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε την Τρίτη πρόσκληση που είχε σταλεί στον ιδρυτή της Wikipedia, τον Τζίμι Γουέιλς, για να συμμετάσχει σε ένα φόρουμ για τις «έξυπνες» πόλεις.

Αντιδρώντας το Σάββατο στο μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας, ο Γουέιλς έγραψε στο Twitter πως «η πρόσβαση στην πληροφορία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Τουρκικέ λαέ, θα είμαι πάντα στο πλευρό σου για να υπερασπιστώ αυτό το δικαίωμα».