Οι καναλάρχες προσέφυγαν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ευελπιστώντας πως θα αποφύγουν και πάλι να πληρώσουν. Τα «όργανα» άρχισαν πριν ακόμη το ΕΣΡ συντάξει την προκήρυξη του διαγωνισμού και το μήνυμα των ιδιοκτητών των ιδιωτικών τηλεοπτικών είναι το ίδιο: «Δεν πληρώνουμε». Τι έχει αλλάξει όμως από το 2016;

Ads

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου διαγωνισμού προσέφυγε η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και δύο κανάλια, Σκάι και Star. Το αίτημα είναι να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αποφάσεις για τον νέο διαγωνισμό που προβλέπει 7 δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και τιμή εκκίνησης για κάθε μία τα 35 εκατ. ευρώ.

Τι ισχυρίζονται

Στις νέες προσφυγές τους, οι καναλάρχες αναφέρουν πως οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής αγοράς, για με αυτές «περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά». Ακόμη αναφέρουν, ότι «η υπερβολικά μεγάλη τιμή εκκίνησης των αδειών παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την ΕΣΔΑ».

Ads

Στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια επανάληψης του 2016, όταν, πριν από περίπου ένα χρόνο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, έκρινε ως αντισυνταγματικό τον τότε διαγωνισμό, καθώς αναγνώριζε πως την πλήρη αρμοδιότητα για όλη τη διαδικασία την έχει το ΕΣΡ και όχι το υπουργείο. Υπενθυμίζεται πως τότε ο διαγωνισμός είχε διεξαχθεί από το Υπουργείο καθώς η ΝΔ δεν συνεννούσε στον ορισμό των νέων μελών του ΕΣΡ, που απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων.  Εκφρασμένος στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να αναδειχθεί νέο ΕΣΡ ώστε να μην μπορεί να διεξαχθεί ο διαγωνισμός και να τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Τι έχει αλλάξει

Μια σημαντική αλλαγή από τότε είναι πως πλέον το ΕΣΡ έχει συγκροτηθεί, ύστερα από συμφωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, και μάλιστα είναι αυτό που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Σημειώνεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό στην ουσία του, δηλαδή στη νομιμότητα της καταβολής αντιτίμου για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά στον φορέα που θα πρέπει να αναλάβει τη διεξαγωγή του.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι το ΕΣΡ που ομόφωνα έχει ορίσει με απόφασή του τόσο τον αριθμό των αδειών όσο και την τιμή εκκίνησης. Αυτό επισήμαναν και από την κυβέρνηση σχολιάζοντας τις νέες προσφυγές των καναλαρχών.

Ειδικότερα, πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισαν πως «η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των καναλιών ανήκει στο ΕΣΡ» και πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή, παραπέμποντας και στις σχετικές αποφάσεις.

«Οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών επέλεξαν να προσφύγουν κατά μίας ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης. Το ΕΣΡ είναι όργανο που συγκροτείται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία και, άρα, απηχεί τις επιλογές όλου του πολιτικού φάσματος», ανέφεραν από το υπουργείο και πρόσθεσαν:

«H ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και το ίδιο το ΣτΕ, έχουν κρίνει ότι το φάσμα είναι σπάνιος πόρος του Δημοσίου, ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουν τίμημα».

Και η ΝΔ;

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για τις επτά τηλεοπτικές άδειες αλλά και το αντίτιμο για κάθε μία από αυτές ελήφθη ύστερα από συνεδρίαση του ΕΣΡ, τον περασμένο Ιούλιο. Μάλιστα η ΝΔ είχε υποδεχτεί τότε την απόφαση με πανηγυρισμούς, υποστηρίζοντας πως «βάζει ταφόπλακα στη μελέτη της Φλωρεντίας που προέβλεπε τέσσερις τηλεοπτικές άδειες». «Είναι, πλέον, σαφές ότι το καθεστωτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και τον περιορισμό του πλουραλισμού έχει πέσει στο κενό. Σε κάθε περίπτωση, “έχουν γνώση οι φύλακες …“», σχολίαζαν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πλέον, και μετά την προσφυγή των καναλαρχών, η ΝΔ καλείται να πάρει θέση. Το έναυσμα έδωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Οι καναλάρχες ζητούσαν αδειοδότηση μέσω ΕΣΡ κ προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά της ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τις άδειες. Τι λέει η σιωπούσα ΝΔ;», έγραψε στο Twitter.

Η νέα μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκίνησε. Η συνέχεια «επί της οθόνης»…