Τον δρόμο του τέλους – πλην νέου απροόπτου και εμπλοκής – στο σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών δείχνει η απόφαση του ΕΣΡ για τον αριθμό των νόμιμων καναλιών, βάζοντας όμως ταυτόχρονα και φρένο στην προοπτική χορήγησης αδειών για τηλεοπτικούς σταθμούς

Ads

Η απόφαση του ΕΣΡ να χορηγηθούν τελικώς επτά άδειες για κανάλια γενικού περιεχομένου δείχνει να τροποποιεί τον αριχκό σχεδιασμό για θεματικές άδειες, όπως προκύπτει τόσο από τις πρώτες δηλώσεις  του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά όσο και από τις εξελίξεις στην τηλεοπτική αγορά.

Ο Νίκος Παππάς, με την συνέντευξή του στην ΕΡΤ διαμήνυσε ότι δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια να δοθούν και θεματικές άδειες, καίτοι ακόμη δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις. Το θέμα δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν προκηρυχθεί και ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις επτά άδειες γενικού περιεχομένου, ωστόσο η αναφορά του υπουργού στο σκεπτικό της κυβέρνησης πριν από έναν χρόνο και στα νέα σημερινά δεδομένα είναι ενδεικτική.

Οπως είπε, η κυβέρνηση είχε επιμείνει τότε στην  μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας που προέβλεπε 4 κανάλια, καθώς στις προθέσεις της ήταν να αυξήσει των τελικό αριθμό δίνοντας και θεματικές άδειες.

Ads

Είναι προφανές ότι η αύξηση του αριθμού των αδειών σε επτά πιθανότατα αλλάζει αυτή την προοπτική, ενώ πέραν της εισήγησης που θα υπάρξει από το ΕΣΡ υπάρχει ήδη ερώτημα για το εάν θα εκδηλωθεί ζήτηση για θεματικές άδειες από την ίδια την αγορά.

Οι εξελίξεις, άλλωστε, του τελευταίου διαστήματος στο επιχειρηματικό τηλεοπτικό τοπίο δείχνουν σαφή τάση συσπείρωσης και συγχωνεύσεων, γεγονός που ενδεχομένως θα περιορίσει και τον αριθμό των ενδιαφερομένων.

Ηδη, έχει ξεκινήσει η ένωση του SKAI με το Star με ανοιχτή προοπτική για συγχώνευση και με το Mega, ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη εν όψει του νέου διαγωνισμού.

Και οι δύο επιχειρηματίες έχουν πλέον αποκτήσει μερίδια στο Mega και ουδείς γνωρίζει ακόμη εάν θα ενδιαφερθούν να “χτυπήσουν” ξανά τις νέες άδειες.

Στον περσινό διαγωνισμό, ο οποίος στη συνέχεια κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο  ΣΚΑΪ είχε πάρει την πρώτη άδεια με 43,6 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη άδεια είχε αρχικά κατακυρωθεί στον Χρήστο Καλογρίτσα με 52,6 εκατ. Ευρώ, ο οποίος όμως στη συνέχεια κρίθηκε έκπτωτος και τη θέση του πήρε ο Ιβάν Σαββίδης με 61,5 εκατομμύρια.

Η τρίτη άδεια είχε δοθεί στον AΝΤ1 με 75,9 εκατ.ευρώ και η τέταρτη στον Βαγγέλη Μαρινάκη με 73,9 εκατ. ευρώ. Από τους υπόλοιπους υποψηφίους  ο Alpha είχε προσφέρει  61 εκατ. ευρώ, ο Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Παραγωγός  18 εκατ. και το Star στα 16 εκατ ευρώ.

Η απόφαση του ΕΣΡ για τις 7 τηλεοπτικές άδειες υπογράφηκε σήμερα από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ενώ άμεσα αναμένεται και η αποστολή προς το ΕΣΡ του σχετικού ερωτήματος από τους υπουργούς Οικονομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για να αρχίσει η διαδικασία του προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης των αδειών.